Vallès Oriental

El creixement de l’emigració s’intensifica

El 2014 es tanca amb un 23% més de vallesans residents a l’estranger

Tot i els indicadors positius de l’economia de l’any passat, l’emigració continua creixent a la comarca. El 2014 va ser l’any que l’increment de residents a l’estranger va ser més intens.

El nombre de vallesans residents a l’estranger va créixer un 23% l’any passat. És el creixement més intens des de 2009, el primer de la sèrie que difon l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat).

Tot i els indicadors de recuperació econòmica que assenyalen les grans dades econòmiques de 2014, el flux d’emigració no només no es va moderar, sinó que es va intensificar. El 2014 va ser l’any que més va augmentar el nombre de residents a l’estranger provinents del Vallès Oriental. En total, els vallesans residents a l’estranger van superar els 5.400 en l’exercici passat.

El creixement experimentat a la comarca supera clarament la mitjana catalana, que va ser del 9%. Només Osona supera el percentatge registrat al Vallès Oriental, clarament impulsat per les principals poblacions amb increments similars a la mitjana a Granollers, Mollet, les Franqueses i Canovelles, i clarament superiors al comportament de la comarca en el cas de Montornès, un altre dels municipis més poblats del Vallès Oriental.

Des de l’any 2009, el primer en el qual l’Idescat recull el nombre de catalans residents a l’estranger, els emigrants vallesans s’han multiplicat per més de dos. Aquell 2009, el total de residents a l’estranger era de 2.415. Des de llavors, el nombre d’emigrants ha crescut de manera permanent. Aproximadament un salt del 10% cada any. Aquests increments van ser superiors a partir de 2012, i havien tocat sostre amb el 19,6% registrat entre 2012 i 2013.

L’evolució alcista s’havia moderat en l’exercici anterior, amb un 16% de creixement, però s’ha disparat en l’últim any amb el 23% registrat.

CAMÍ DE FRANÇA I ALEMANYA

França i Alemanya són les principals destinacions dels emigrants del Vallès Oriental. En tots dos països, a més, hi ha hagut un increment de residents vallesans en l’últim any (més significativa en el cas d’Alemanya). El rànquing de països amb més residents provinents del Vallès Oriental el completen en les primeres posicions el Regne Unit, l’Equador i l’Argentina.

A França, hi ha registrats 741 residents que provenen de poblacions del Vallès Oriental, una xifra que supera els 596 que hi havia un any abans. El creixement del 24%, que supera el percentatge de nova emigració que es va produir durant l’exercici passat a la comarca. També supera aquest percentatge el registrat a Alemanya, on els 549 residents provinents de la comarca superen en un 39% els inscrits un any abans.

L’Equador i l’Argentina mostrarien una realitat diferent a l’emigració a països europeus. Els dos estats americans van passar per processos migratoris intensos fa un anys. Ara, la millora de la situació econòmica propicia que hi hagi molts retorns.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

canvi climàtic

L’abril es converteix en l’onzè mes consecutiu amb temperatures extremes

barcelona
RIPOLL

El Casal La Metxa denuncia que l’Ajuntament prohibeix la Festa Major Alternativa

RIPOLL
societat

Absolen l’alcalde per haver-se encarat a uns ocupes amb una destral

caldes de malavella
Pau Bosch
Nou president d’Amics de la Rambla

“Ara el nostre objectiu és obrir la Rambla al mar”

Barcelona
SOCIETAT

La síndica posa el focus a l’alberg de Badalona

Badalona
societat

L’esclavitud dels segles XV i XIX, a debat al Museu de l’Escala

l’escala
administracions

La Casa del Mar promocionarà el patrimoni pesquer de Llançà

llançà
sequera

La nova fase d’excepcionalitat dona més marge per omplir les piscines

barcelona
Societat

Mor Miquel Massana, fundador de l’empresa Centre Tèxtil Massana