Festus a Torelló
Avui dissabte és el dia central del festival d’arts escèniques a la capital de la Vall del Ges. Durant dos dies hi hauran passat una trentena de propostes diferents.
Fins a una trentena de propostes de música, teatre, dansa i arts visuals hauran estat a disposició, entre aquest divendres i dissabte, dels espectadors en vuit escenaris repartits per carrers i places de Torelló, gratuïtament.
Pep Tines, tècnic de Cultura de l’Ajuntament de Torelló, insisteix que la programació busca espectacles de carrer, és a dir, pensats específicament per a l’espai públic, i no només que es facin al carrer.
L’agenda del Festus d’aquest any segueix la tendència de les darreres edicions, en què les arts visuals sovint amb propostes interdisciplinàries han guanyat protagonisme. Intentem donar-hi sortida i potenciar-les, explica Pep Tines.
A més, és una forma de singularitzar-nos respecte a altres festivals, sense deixar de banda les altres disciplines com el teatre i la música.
Algunes de les instal·lacions d’arts visuals seran permanents al llarg del Festus, com la de David Ymbernon, que mostrarà al balcó de la Rectoria una part del seu univers de color taronja que gira entorn del personatge imaginari de Latung La La.
El mateix artista farà dissabte a la nit una acció, Poesia visual culinària, als jardins de Can Parrella. Aquest lloc serà convertit per l’arquitecte i paisatgista Xevi Bayona en un espai de lleure, amb dos gronxadors lluminosos.
Les tècniques audiovisuals són un element cada vegada més important en aquestes instal·lacions, com a Suspès, del col·lectiu Playmid, una instal·lació feta a base de globus amb un led a dins que es pot controlar a distància, i que es desplegarà la nit de dissabte als jardins Vicenç Pujol.
L’apartat musical inclou actuacions com les d’Astrio amb el rodenc Santi Serratosa, el mallorquí Miquel Serra presentant el disc La felicitat dels animals, i dues bandes de referència en l’escena indie barcelonina, The Saurs i The Seihos, aquests també amb nou disc sota el braç, Farwell.
La dansa i el circ reuneixen també un bon nombre de propostes en aquest Festus, des de l’Incognito de Lali Ayguadé, una de les ballarines amb més projecció de l’escena catalana, fins als hongaresos Bandart, que vinculen la dansa i el grafit, o Joan Català trencant totes les barreres entre gèneres (dansa-circ-teatre-performance) a Pelat.
En un àmbit semblant es mouen els mexicans Physical Momentum Project, una altra de les presències internacionals del Festus, i el seu espectacle Postskriptum.
El Festus inclou també tres tallers (de fabricació d’instruments amb materials senzills, de mapping amb l’entorn Scratch i de creació de cartells a partir del cartell del Festus). La sala El Moscou s’afegeix a la programació off-Festus amb sessions de DJ la nit de dissabte.
Durant tot aquest dia, a la plaça Nova, també hi haurà les parades del Fesfira, que han crescut en nombre i que oferiran pintura, disseny, joieria i fotografia.