Societat

Nit de jazz, vi i embotits, a la fortalesa dels Vilars d'Arbeca

El jaciment es prepara per a la tercera edició del Tastjazz, una oportunitat única per gaudir d'aquest entorn privilegiat amb bona música, aquesta edició a càrrec de la banda Toni Solà Quartet

L'Associació Amics dels Vilars d'Arbeca organitza el dissabte 4 de juliol la tercera edició del Tastjazz, una nit per compartir vins i embotits de gran qualitat i bona música en un entorn tan característic com ho és la fortalesa dels Vilars d'Arbeca, a les Garrigues. Aquesta edició incorporarà la música de Toni Solà Quartet, conegut per la seva tasca televisiva al costat d'Andreu Buenafuente però també per les seves col·laboracions amb destacats músics de renom internacional. La banda té un característic estil centrat en el saxo tenor, del qual extreu un càlid i voluminós so, absolutament personal. La música compartirà escena amb la gastronomia. El Celler Vinya els Vilars, especialitat en la producció de vins negres de criança fets amb raïm de la varietat sirà i merlot de vinyes familiars ubicades al terme municipal d'Arbeca; i el Celler Tomàs Cusiné, un celler del poble del Vilosell que ha aconseguit introduir els seus vins en més de trenta països, seran els encarregats del tast de vins del seus cellers, acompanyats dels embotits Arellano d'Arbeca, que aposta pels productes ecològics. El preu de l'entrada és de dotze euros i inclou entrada al concert, una copa, tastos de dos vins i un d'embotits. L'entrada es pot comprar al mateix recinte, que obrirà les portes a dos quarts d'onze de la nit.

L'organització del Tastjazz es mostra molt satisfeta per la trajectòria d'aquest festival de música que combina “cultura, gastronomia i diversió en un entorn històric inigualable com és els Vilars”, explica Josep Pau Pernau, president de l'associació organitzadora, Amics dels Vilars, que continua destacant aquesta oportunitat única per gaudir de “música, història i de productes de qualitat vinculats a la zona”. De fet, les xifres de l'èxit de la proposta ja parlen per si soles. “El primer any van venir unes dues-centes persones, l'any passat unes quatre-centes perquè hi havia un grup potent, la Locomotera Negra, i enguany n'esperem entre tres-centes i quatre-centes. Una bona xifra per gaudir tranquil·lament de la vetllada”, continua dient el president de l'entitat, que remarca que l'objectiu del Tastjazz no és aconseguir un festival massiu, sinó que “es valora més la qualitat de la música, l'entorn i els productes per sobre de la quantitat, a més de potenciar els productes locals”. Tot i així, en poc temps de vida s'ha convertit en una cita destacada de la comarca, sorprenent per l'èxit des dels inicis. Tastjazz va néixer fa tres anys, quan l'Associació Amics dels Vilars, que treballen per fomentar i promoure la difusió del conjunt arqueològic de Vilars, i el celler local Vinya els Vilars van treballar amb la idea de fer una activitat conjunta per promocionar els productes i l'entorn d'Arbeca, unint cultura i diversió. Per a l'any que ve, l'organització vol continuar en la mateixa línia i estudien la possibilitat de contractar Andrea Motis, tot i que el que esperen en aquesta quarta edició és que el festival ja estigui totalment consolidat.

Un dels jaciments més singulars del món ibèric

Situat en una zona de plana i construïda fa 2.800 anys, la fortalesa ibèrica dels Vilars és un dels jaciments més singulars del món ibèric. Va ser habitada ininterrompudament durant 400 anys i els seus constructors eren gent que pertanyia al grup cultural dels camps d'urnes, anomenat així pel costum d'incinerar i enterrar en vasos ceràmics les cendres dels seus morts. Dos-cents anys després, en contacte amb altres cultures mediterrànies, els habitants de la fortalesa els Vilars van viure el procés d'iberització, i van esdevenir el poble anomenat pels escriptors antics com els ilergetes. La fortalesa va ser aixecada a la plana i va ser concebuda en els seus trets urbanístics i defensius bàsics. Una muralla de cinc metres d'amplada, una dotzena de torres, una barrera de pedres clavades (chevaux-de-frise) i un fossat la feien pràcticament inexpugnable. L'urbanisme interior s'organitzava radialment al voltant d'una plaça presidida per una gran cisterna (més informació a www.arbeca.cat ).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Retards de més de mitja hora a la R11 per una avaria entre Girona i Sant Miquel de Fluvià

girona
salut

L’Hospital de Mataró canvia els uniformes quirúrgics per uns més sostenibles

mataró

Les fires del 1 de Maig omplen de gent els carrers de Figueres malgrat l'amenaça de pluja

figueres

El TSJC reconeix la bulímia com una malaltia incapacitant

girona
urbanisme

Alella tira endavant el projecte per urbanitzar la Serreta i El Pla

alella
mobilitat

Mataró comença a multar els cotxes que se saltin les restriccions a l’illa de vianants del centre

Mataró
indonèsia

Les autoritats es preparen per fer front a l’erupció del volcà Ruang

barcelona
LA CRÒNICA

Les mestres que fan collir pedres

CRÒNICA

Defensors davant la burocràcia