Osona/Ripollès

Osona és la comarca que fa millor la recollida selectiva

L’Agència de Residus de Catalunya reconeix la comarca d’Osona com la que aconsegueix millors resultats en recollida selectiva neta.

Osona és la comarca catalana que fa una millor recollida selectiva neta. Taradell, Tavèrnoles, Torelló i Viladrau també són pobles reconeguts en diverses categories.

Nota de premsa

Aquest any l’Agència de Residus de Catalunya ha recuperat l’acte de lliurament dels reconeixements als ens locals que han obtingut millors resultats en la recollida selectiva dels residus municipals al llarg de 2014. L’acte ha tingut lloc aquest dimecres, 1 de juliol, al Palau Robert, on el director de l’Agència, Josep Maria Tost ha lliurat els diplomes de reconeixement als ens locals per la tasca desenvolupada en benefici de la recuperació de residus.

Representants del Consell Comarcal d’Osona i de la Mancomunitat La Plana han compartit els 3 reconeixements que ha obtingut la comarca d’Osona:

1 – Reconeixement a la comarca que fa millor recollida selectiva
Osona és la comarca que ha realitzat una millor recollida selectiva global de totes les fraccions (orgànica, paper i cartró i envasos lleugers i vidre). Una vegada descomptats els materials impropis la quantitat neta recollida ha estat de 193 kg/hab/any. Quan la recollida selectiva neta a la resta de Catalunya ha estat de mitjana de 112 kg/hab/any.

2 – Reconeixement a la comarca que recull més matèria orgànica per habitant.
Osona també ha esdevingut la comarca amb una major recollida de matèria orgànica. De mitjana al 2014 s’ha recollit 81 kg/habitant. Molt per sobre de la resta de Catalunya on de mitjana s’ha recollit 49,90 kg/habitant.

3 – Reconeixement a la comarca que recull més paper i cartró per habitant.
Osona també ha estat capdavantera en la recollida de paper i cartró. Al llarg de 2014 s’han recollit de mitjana uns 62 kg/habitant de paper i cartró, superior a la mitjana catalana que ha registrat valors de 36,10 kg/habitant durant el 2014.


Les claus de l’èxit s’han de buscar en el sistema de recollida dels residus, en la recollida conjunta del paper i cartró i envasos lleugers a través de la recollida multiproducte. Un altre dels factors que també pot haver influït en els bons resultats és en ser de les primeres comarques on s’implantà de forma global la recollida de totes les fraccions que integren la recollida selectiva.

Un total de 16 municipis d’Osona efectuen la recollida dels residus a través del sistema porta a porta. S’ha pogut comprovar que aquest sistema afavoreix la recollida selectiva i permet disminuir la quantitat de fracció resta (també denominada rebuig) que es genera.

La implantació de la recollida multiproducte (recollida conjunta del paper i cartró i envasos lleugers) ha permès recuperar una major quantitat de paper i cartró i d’envasos lleugers en comparació amb la resta de Catalunya. Aquest sistema ha permès a la població simplificar la recollida i a la llarga s’ha traduït en una major participació, obtenint bons resultats en la recuperació dels envasos i del paper i cartró.

Osona ha estat capdavantera en la implantació de totes les fraccions que integren la recollida selectiva (orgànica, paper i cartró i envasos lleugers (multiproducte) i vidre). Hi ha municipis de Catalunya que només fa 3 anys que estan recollint l’orgànica quan aquí ja hi ha una llarga experiència. A més, a tots els municipis de la comarca es gestiona la fracció orgànica ja sigui a través de la recollida o a través de l’autocompostatge. Des de fa anys es fan campanyes d’implantació i de reforç que han contribuït que bona part de la població de la comarca participi activament en la tria selectiva.

L’ús obligatori de la bossa compostable en el cas dels municipis on s’efectua la recollida porta a porta ha permès que l’orgànica que es recull a Osona tingui molta qualitat, és a dir, l’índex d’impropis és molt baix. De mitjana a Catalunya la proporció d’impropis és del 13,40%, mentre que a la nostra comarca hi ha molts circuits que no superen l’1%.

Amb aquest acte l’Agència de Residus de Catalunya ha volgut reconèixer l’esforç fet pels municipis que durant el 2014 han obtingut millors resultats. Aquests reconeixements s’han entregat als representants dels ajuntaments atenent a diverses categories en funció del tamany del municipi i per cada una de les fraccions. Osona ha estat una de les comarques amb més reconeixements, premiant l’esforç fet pels municipis de Taradell, Tavèrnoles, Torelló i Viladrau.

Dins de la categoria de municipis amb menys de 500 habitants, Tavèrnoles ha estat premiat per ser el municipi amb una major recollida de fracció orgànica amb 270 kg/habitant.

A la categoria de municipis de 500 a 5.000 habitants Viladrau ha obtingut 2 guardons, per tenir l’índex de recollida selectiva més alt (433 kg/hab/any) i per tenir la major recollida de fracció orgànica amb 254 Kg/hab./any.

A la categoria de municipis de 5.000 a 50.000 habitants Taradell ha obtingut l’índex de recollida selectiva més alt amb 274 kg/hab/any. En aquesta categoria també s’ha premiat Torelló per ser el municipi amb una major recollida de paper i cartró assolint els 80 kg/habitant.

El Consell Comarcal d’Osona, la Mancomunitat La Plana i els Ajuntaments de Taradell, Tavèrnoles, Torelló i Viladrau volen donar les gràcies a tots els ciutadans de la comarca que dia rere dia contribueixen a millorar la recollida de residus, separant correctament els diversos residus a les llars i llençant-los al contenidor específic o posant-los a disposició dels serveis de recollida en el cas de la recollida porta a porta. Des del l’administració es posen els mitjans per a la recollida i el tractament dels residus, però el mèrit és, sense cap mena de dubte, de tots els osonencs i osonenques. El reconeixement és, doncs, per al conjunt de la ciutadania d’Osona.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA