Societat

Vilassar de Dalt retorna als orígens amb Vilazari 978

La vila celebrarà aquest cap de setmana la quarta edició del seu festival amb especial atenció a la cavalleria medieval

Amb una cinquantena d'activitats, les propostes seran per a tots els públics

La primera constància documental d'un indret anomenat Vilazari es remunta a l'any 978. Aquell lloc, format per un petit nucli de cases al voltant de l'església, masies i una torre de vigilància, seria l'embrió de l'actual Vilassar de Dalt. I al voltant d'aquella torre del segle X, durant els segles XIV i XV es bastiria el castell medieval més important del Maresme. Al segle XVI va entrar en decadència i fou restaurat al segle XX. La fortalesa està formada per diversos edificis. Entre les estances, destaca la capella de la Santíssima Trinitat, del segle XVII, la torre de l'homenatge cilíndrica, i la torre quadrada a tocar de la portalada. Les finestres gòtiques daten del segle XV. Els panys de parets, les torres i els merlets segueixen recordant l'antic origen de la vila. I des de fa quatre anys, la població gira els ulls cap aquells inicis remots i organitza el Festival Vilazari 978, que aquest divendres enfila el corpus central de la festa, amb la voluntat “d'anar-lo consolidant i de rebre els mateixos o més visitants que l'any passat, que ja va funcionar molt bé”, segons Paula Lloret, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Vilassar de Dalt.

Així doncs, vilatans i visitants podran participar en la cinquantena d'activitats que s'han preparat, d'entre les que destaquen les relacionades amb la cavalleria medieval i sobretot, l'oportunitat aquest mateix divendres de visitar el castell tal i com ja s'ha fet durant el passat cap de setmana. En aquesta edició, la primera jornada pren més força i la mainada podrà participar en un taller d'escuts medieval, la companyia Obskené representarà l'obra de teatre Fuenteovejuna en un espai inèdit com és la plaça de la Vila, i la vetllada es podrà allargar amb tapes medievals, música i espectacle de foc al cafè de la Plaça. Dissabte i diumenge es podrà passejar entre la vintena de parades de la fira d'artesans, copsar com eren els campaments militars i civils a l'edat mitjana, assistir a la mostra de forja medieval, recórrer un campament de cavalleria o fer una aturada a la taverna entre música i animació. Els cavallers participants al torneig arribaran dissabte al matí. Després de fer-ne la presentació, es podrà assistir a les primeres demostracions comentades sobre la cavalleria medieval i sobre l'alimentació i la cuina de l'època. Al migdia tindrà lloc un combat per honor i tot seguit es podrà seguir un taller d'instrucció de cavallers i la demostració comentada Soldat contra cavaller. A la tarda, els nens podran participar en els jocs medievals i els més grans als jocs de taula de l'època que presentarà Ludus Hostoriae i Plan B miniaturas a Ludus medieval. A més de les demostracions comentades, com la del cavaller franc, a la tarda es podrà gaudir d'un espectacle de doma de cavalls o a la recreació d'una cerimònia de nomenament de cavallers. La nit s'encetarà amb sopar, i l'acte més espectacular, un gran torneig medieval que s'ha traslladat a les deu per evitar l'enuig de la calor i gaudir-lo a la fresca. La festa continuarà a la taverna. Diumenge, la jornada començarà amb referències sobre el cavall durant l'edat mitjana i divulgacions sobre les manufactures medievals i armes i vestuari dels cavallers. Al migdia tindrà lloc de nou un combat per honor. L'acte central a la tarda serà la demostració comentada i el combat El cavaller normand. El festival es clourà amb una càrrega de cavalleria. Algunes activitats exigeixen inscripció o compra d'entrades. Per a més informació, es pot visitar la pàgina web www.vilassar.cat o www.tanitdifusio.cat.

Una oportunitat que no es pot deixar escapar

Les visites al castell medieval de Vilassar de Dalt estan restringides a unes dates al voltant de la festa major, a l'abril, i ara quan se celebra el festival Vilazari. Aquest 3 de juliol, doncs, serà la darrera oportunitat aquest 2015 per participar a la Ruta medieval que inclou la visita a aquest imponent castell catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de monuments històrics. Els recorreguts seran a dos quarts d'onze del matí, a dos quarts de sis de la tarda i dues hores més tard i sortiran des de davant de l'església parroquial de Sant Genís. El preu de la visita és 7,5 euros (5,5 euros en tarifa reduïda) i inclou la visita guiada al castell medieval, un itinerari guiat teatralitzat per la sagrera de Vilassar de Dalti un tast de vi DO Alella al Museu Arxiu de la localitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia