Societat

Baixada de falles amb ball d'orquestra, a Taüll

La vila celebra la popular baixada de les falles, que comparteix protagonisme amb la festa major, amb balls, concerts, animació infantil i els tradicionals ball pla i el ball de sant Isidre i de la pila

Des de temps remots la Festa de les Falles és una tradició profundament arrelada als pobles de l'Alta Ribagorça. Un d'aquests és Taüll, que del 17 al 19 de juliol celebra la festa major i la baixada de falles. Les falles són troncs resinosos que es preparen uns dies abans perquè estiguin a punt el dia de la baixada. A la Vall de Boí, i segons una informació del web www.lleida.com, existeixen dos tipus de falles, els rantiners, que són d'una sola peça, i les falles més comunes, que es fan amb trossos de teia i pi, i s'enganxen a un pal de freixe. La baixada s'inicia des d'un lloc elevat de la muntanya, on, guiats pel fadrí major o cap de colla, comença la filera de foc muntanya avall fins a arribar a la plaça del poble, on és rebuda amb la música i el so de les campanes. Amb les falles mig consumides es fa una gran foguera i comença la festa.

A Taüll, la festa comença el divendres 17 de juliol a les onze de la nit amb la tradicional i popular baixada de falles, que cada any té la participació d'unes 150 persones que baixen les falles. Una hora després, s'arriba a la plaça, atapeïda amb més de 500 persones, que s'hi esperen per veure l'arribada i per ballar amb, aquest any, l'orquestra Mediterránea i Grup Contraban. L'endemà està dedicat als més menuts, amb animació infantil a la tarda i, a la nit, altre cop ball de festa major amb l'Orquestra Anònima i el grup Mala Fama. No es pot deixar perdre l'últim dia, quan es reprenen, al migdia, els actes tradicionals amb els balls populars de la vila, el ball pla, el ball de sant Isidre i la pila –aquests dos últims són realment únics i molt curiosos–. El ball pla es balla juntament amb el ball de sant Isidre i, a continuació, es fa la pila, una torra feta només per homes i que es caracteritza per fer una mena de torre humana, amb la particularitat que qui corona la torre ho fa amb els peus enlaire. “La nostra festa es diferencia sobretot pels actes més tradicionals, les falles i els balls. El ball de sant Isidre i el de la pila són realment particulars, val la pena venir a la festa per veure'ls”, explica Marc Garcia, un dels membres de la comissió de festes, que també destaca “l'entorn privilegiat en què se celebra la festa major, a la plaça de Santa Maria, al costat de l'església, que val la pena parar-se a contemplar”.

L'església de Santa Maria de Taüll és de planta basilical de tres naus. Durant el segle XVIII va ser l'única parròquia existent al poble. Hi destaca la pintura del fresc que hi ha a l'absis central, dedicada a la Mare de Déu amb el Nen, sobre l'Epifania.

Màxima expressió de l'art romànic català

El conjunt romànic de la Vall de Boí és excepcional per la concentració en un espai reduït d'un nombre tan elevat d'esglésies d'un mateix estil arquitectònic. Aquestes esglésies s'han conservat al llarg del temps gràcies a l'aïllament de la vall fins ben entrat el segle passat, que va fer que no arribessin constructors, artistes, arquitectes ni capellans disposats a reconvertir-los. El conjunt està format per les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll, Sant Joan de Boí, Santa Eulàlia d'Erill la Vall, Sant Feliu de Barruera, la Nativitat de Durro, Santa Maria de Cardet, l'Assumpció de Cóll i l'ermita de Sant Quirc de Durro. Destaquen, a més, els conjunts de pintura mural que hi havia a les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll i Sant Joan de Boí, actualment conservats al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), a més de totes les talles produïdes pel Taller d'Erill, com ara el Davallament de Santa Eulàlia d'Erill la Vall. L'any 2000 la Unesco el va declarar Patrimoni Mundial (www.vallboi.cat).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto