Societat

Generalitat i pagesos pacten agilitar els ajuts per la ventada

Els peritatges de les finques assegurades es tramitaran avui mateix

La ventada, inusual, ha afectat sobretot la producció de pera, entre un 30 i un 60% segons la finca

Els sindicats agraris i la conselleria d'Agricultura es van reunir ahir al vespre per valorar la situació generada per la tempesta de vent i pedra de dissabte a la tarda. En la reunió, van acordar que el departament agilitarà els tràmits amb Agroseguro per tal que avui mateix puguin començar a tramitar-se els peritatges, que aquests es puguin executar entre dimecres i dijous i que es cobreixi ràpidament la valoració de danys a totes les finques afectades, que es troben en una gran àrea entre l'horta de Lleida, els municipis del nord del Segrià i el sud de la Noguera. Els sindicats instaran els pagesos a tramitar avui mateix les sol·licituds dels peritatges, abans que la fruita caiguda, pera sobretot, comenci a fer-se malbé a terra i s'eliminin les proves necessàries per valorar la incidència de les tempestes.

Dos dels municipis més afectats són Albesa i Almenar. “Allà no només ha afectat la ventada, com a tot arreu, sinó també la pedra”, ha explicat a aquest diari el responsable de fruit del sindicat Unió de Pagesos, Xavier Gorgues. Els primers llocs per peritar seran les finques afectades per pedra, ja que és on les proves poden desaparèixer més ràpidament. El cobrament de l'assegurança és diferent si es tracta de calamarsa o de vent: els danys per la pedra es cobren amb una franquícia a partir del 10% de l'afectació, mentre que els danys pel fort vent es cobren a partir del 30%.

La pera ha estat el fruit més afectat perquè el seu mànec és llarg i prim i el fruit cau al mínim balanceig. En canvi, la poma i el préssec resisteixen millor les ventades. Es dóna el cas que molts pagesos havien de començar la collita de la pera llimonera entre diumenge i avui. Les altres varietats de pera, també afectades, encara estaven en un grau inferior de maduració.

L'afectació mitjana al conjunt és del 50%, sobretot al a zona nord de l'horta de Lleida i també a Rosselló, Alguaire, Albesa, la Portella, Corbins i Alfarràs, on l'afectació pel vent ha arribat al 70% en alguns punts, segons ha explicat el president del sindicat Asaja Lleida, Pere Roqué, en declaracions recollides per l'agència ACN. Mentre que la calamarsada no ha estat especialment greu en comparació a altres episodis, típics de principis o finals d'estiu, la ventada sí que ha sorprès els pagesos per la seva intensitat i afectació. “Feia temps que no ho vèiem”, ha dit Gorgues.

LA XIFRA

50%
és l'afectació
mitjana a les finques afectades, en una àrea entre l'horta de Lleida i Albesa, al sud de la Noguera.

“Volíem collir-la avui mateix”

La tempesta de vent i pedra ha arribat en el pitjor moment per als productors de pera llimonera. Un dels pagesos afectats, Jordi Fuixench, de Lleida, va explicar, ahir a l'ANC, que el vent ha afectat la meitat de les seves deu hectàrees de pera. “Volíem començar a collir avui la pera llimonera, ja que la mida ja era molt bona i ara està tota per terra”, ha lamentat. Un altre pagès, Jordi Fruixench de la partida de Llívia de Lleida, valorava, ahir, el desastre: “El vent barrejat amb pedra va fer molt mal ahir, i la fruita que havíem de començar a collir avui està tota per terra. El vent ha fet especialment mal a l'arbre jove i a la pera de gran calibre. Tota ha anat a terra”, ha lamentat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES

Conveni pioner en matèria de transició ecosocial urbana

girona
Itàlia

Venècia comença a cobrar entrada als visitants diaris

Barcelona