Societat

És el torn del Lluçanès

Avui se celebra el procés participatiu que servirà als habitants del Lluçanès per dir si volen convertir-se en la 43a comarca catalana

El territori fa 15 anys que reivindica la comarca pròpia i aspira al mateix que el Moianès

Al juliol s'ha fet una campanya amb el lema ‘26J Vota Lluçanès'

Avui és un dia històric per al Lluçanès. Un dia esperat per molts. Un total de 6.790 persones dels 13 municipis que dibuixen aquest territori estan cridades a votar en el procés participatiu que s'ha convocat i, d'aquesta manera, decidir si volen formar part o no de la que es convertiria en la 43a comarca de Catalunya. Arribar fins aquí no ha estat fàcil. La consulta d'avui arriba després de 15 anys de reivindicacions i en la recta final del procés legal per crear la comarca.

El resultat del procés participatiu, que es coneixerà aquesta mateixa nit, és la gran incògnita. Sobretot perquè municipis limítrofs com ara Sant Bartomeu del Grau, Sant Feliu Sasserra i Santa Maria de Merlès s'han mostrat tradicionalment freds pel que fa a les reivindicacions del Lluçanès.

El precedent de la consulta que es va fer a Sant Bartomeu el 2006, en què majoritàriament els seus ciutadans van votar a favor de continuar a Osona, n'és una mostra. Aquest ha estat un dels municipis on s'ha incidit més durant la campanya que, amb el lema 26J Vota Lluçanès, ha fet el Consorci del Lluçanès durant tot el juliol. Els seus impulsors reconeixen que ha estat una campanya informativa intensa, amb 24 xerrades i debats als diferents municipis. També s'ha editat una publicació que s'ha fet arribar a totes les cases, s'han penjat pancartes, s'han repartit fullets i s'ha difós un vídeo per les xarxes socials.

Aquesta campanya ha tingut com a objectiu aconseguir el sí a les urnes d'avui donant a conèixer els beneficis de la comarca i aclarir dubtes, majoritàriament sobre les funcions del consell comarcal de què podrien disposar de cara a les properes municipals si així ho volen els habitants. Paral·lelament s'han fet altres actes. Això sí, no hi ha hagut una campanya oficial a favor del no, tot i que, per exemple, el Consell Comarcal del Berguedà va aprovar aquest juliol una moció que manifesta la voluntat que Santa Maria de Merlès segueixi essent del Berguedà.

Una de les altres incògnites és si s'assolirà el percentatge mínim de participació, fixat en un 35%. Així ho van decidir els 13 ajuntaments i el Departament de Governació. És el percentatge necessari perquè el procés participatiu sigui considerat vàlid.

El Moianès, un referent

El 22 de març d'aquest mateix any, el que es viu exactament avui al Lluçanès, es va viure al Moianès. I, evidentment, no es pot evitar pensar-hi. La jornada d'avui es desenvoluparà de la mateixa manera que la que es va portar a terme a la que ja és la 42a comarca catalana.

A la consulta hi estan convocades 6.790 persones, que representen un 85,8% de tota la població. Són els ciutadans empadronats al Lluçanès fins al dia 31 de desembre del 2014 que avui ja tenen un mínim de 16 anys. La pregunta que s'ha imprès a les paperetes és: “Vols que el teu municipi formi part de la comarca del Lluçanès?” Les meses, una a cada municipi, estan obertes de les 9 del matí a les 8 del vespre. A les 2 del migdia està previst que es facin públiques les primeres dades de participació i que els resultats definitius es donin a conèixer avui mateix a la nit. Tal com va passar al Moianès, els resultats de la consulta d'aquest diumenge no són vinculants: caldrà que després els 13 consistoris aprovin els respectius acords en els plens.

En cas que el resultat del procés participatiu sigui positiu, el Parlament haurà de tramitar la llei de creació de la comarca del Lluçanès. Si el no s'imposés en algun municipi de la perifèria, aquest poble continuaria pertanyent a la comarca actual i la del Lluçanès podria continuar endavant. Per contra, si la població que diu no no és limítrofa, cosa que suposaria una discontinuïtat geogràfica, haurà de ser el mateix Parlament el que decideixi què cal fer.

Abans, però, caldrà veure durant el dia com va aquesta consulta, anhelada per molts.

CRONOLOGIA

Gener 2001

Es publica l'Informe Roca, que li atorga el rang de subcomarca.

Febrer 2001

Neix la plataforma El Lluçanès és Comarca. Al març, ja lliura al Parlament més de mil signatures de suport.

Desembre 2001

Es constitueix als Munts el Consorci del Lluçanès.

Juliol 2002

Se signa el Manifest de Lluçà, amb el qual es reclama el reconeixement de la comarca del Lluçanès.

Maig 2003

21 de les 23 candidatures que es presenten a les eleccions municipals manifesten la voluntat de treballar per la creació de la comarca.

Març 2006

Sant Bartomeu del Grau fa una consulta per saber a quina comarca volen pertànyer. Guanya Osona.

Octubre 2008

Es presenta l'estudi de viabilitat comarcal del Lluçanès encarregat pel Consorci.

Març 2010

El Consell General del Consorci del Lluçanès aprova sol·licitar al govern que s'inclogui el projecte de creació del Lluçanès en la nova distribució territorial. També s'insta els ajuntaments a aprovar un acord per ple. Dels 13 municipis, n'hi ha 12 que aproven mocions sobre la comarca.

Octubre 2010

Una delegació d'alcaldes lliura la sol·licitud formal de creació del Lluçanès al conseller de Governació i s'inicia el procés legal.

Febrer 2014

La Comissió de Delimitació Territorial emet un informe favorable a la creació.

Octubre 2014

El Parlament sol·licita al Lluçanès i al Moianès la celebració d'una consulta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Convoquen una protesta l’1 de maig contra la massificació turística

GIRONA
BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA