Societat

És el torn del Lluçanès

Avui se celebra el procés participatiu que servirà als habitants del Lluçanès per dir si volen convertir-se en la 43a comarca catalana

El territori fa 15 anys que reivindica la comarca pròpia i aspira al mateix que el Moianès

Al juliol s'ha fet una campanya amb el lema ‘26J Vota Lluçanès'

Avui és un dia històric per al Lluçanès. Un dia espe­rat per molts. Un total de 6.790 per­so­nes dels 13 muni­ci­pis que dibui­xen aquest ter­ri­tori estan cri­da­des a votar en el procés par­ti­ci­pa­tiu que s'ha con­vo­cat i, d'aquesta manera, deci­dir si volen for­mar part o no de la que es con­ver­ti­ria en la 43a comarca de Cata­lu­nya. Arri­bar fins aquí no ha estat fàcil. La con­sulta d'avui arriba després de 15 anys de rei­vin­di­ca­ci­ons i en la recta final del procés legal per crear la comarca.

El resul­tat del procés par­ti­ci­pa­tiu, que es conei­xerà aquesta mateixa nit, és la gran incògnita. Sobre­tot perquè muni­ci­pis limítrofs com ara Sant Bar­to­meu del Grau, Sant Feliu Sas­serra i Santa Maria de Merlès s'han mos­trat tra­di­ci­o­nal­ment freds pel que fa a les rei­vin­di­ca­ci­ons del Lluçanès.

El pre­ce­dent de la con­sulta que es va fer a Sant Bar­to­meu el 2006, en què majo­ritària­ment els seus ciu­ta­dans van votar a favor de con­ti­nuar a Osona, n'és una mos­tra. Aquest ha estat un dels muni­ci­pis on s'ha inci­dit més durant la cam­pa­nya que, amb el lema 26J Vota Lluçanès, ha fet el Con­sorci del Lluçanès durant tot el juliol. Els seus impul­sors reco­nei­xen que ha estat una cam­pa­nya infor­ma­tiva intensa, amb 24 xer­ra­des i debats als dife­rents muni­ci­pis. També s'ha edi­tat una publi­cació que s'ha fet arri­bar a totes les cases, s'han pen­jat pan­car­tes, s'han repar­tit fullets i s'ha difós un vídeo per les xar­xes soci­als.

Aquesta cam­pa­nya ha tin­gut com a objec­tiu acon­se­guir el sí a les urnes d'avui donant a conèixer els bene­fi­cis de la comarca i acla­rir dub­tes, majo­ritària­ment sobre les fun­ci­ons del con­sell comar­cal de què podrien dis­po­sar de cara a les pro­pe­res muni­ci­pals si així ho volen els habi­tants. Paral·lela­ment s'han fet altres actes. Això sí, no hi ha hagut una cam­pa­nya ofi­cial a favor del no, tot i que, per exem­ple, el Con­sell Comar­cal del Ber­guedà va apro­var aquest juliol una moció que mani­festa la volun­tat que Santa Maria de Merlès segueixi essent del Ber­guedà.

Una de les altres incògni­tes és si s'asso­lirà el per­cen­tatge mínim de par­ti­ci­pació, fixat en un 35%. Així ho van deci­dir els 13 ajun­ta­ments i el Depar­ta­ment de Gover­nació. És el per­cen­tatge neces­sari perquè el procés par­ti­ci­pa­tiu sigui con­si­de­rat vàlid.

El Moianès, un refe­rent

El 22 de març d'aquest mateix any, el que es viu exac­ta­ment avui al Lluçanès, es va viure al Moianès. I, evi­dent­ment, no es pot evi­tar pen­sar-hi. La jor­nada d'avui es desen­vo­lu­parà de la mateixa manera que la que es va por­tar a terme a la que ja és la 42a comarca cata­lana.

A la con­sulta hi estan con­vo­ca­des 6.790 per­so­nes, que repre­sen­ten un 85,8% de tota la població. Són els ciu­ta­dans empa­dro­nats al Lluçanès fins al dia 31 de desem­bre del 2014 que avui ja tenen un mínim de 16 anys. La pre­gunta que s'ha imprès a les pape­re­tes és: “Vols que el teu muni­cipi formi part de la comarca del Lluçanès?” Les meses, una a cada muni­cipi, estan ober­tes de les 9 del matí a les 8 del ves­pre. A les 2 del mig­dia està pre­vist que es facin públi­ques les pri­me­res dades de par­ti­ci­pació i que els resul­tats defi­ni­tius es donin a conèixer avui mateix a la nit. Tal com va pas­sar al Moianès, els resul­tats de la con­sulta d'aquest diu­menge no són vin­cu­lants: caldrà que després els 13 con­sis­to­ris apro­vin els res­pec­tius acords en els plens.

En cas que el resul­tat del procés par­ti­ci­pa­tiu sigui posi­tiu, el Par­la­ment haurà de tra­mi­tar la llei de cre­ació de la comarca del Lluçanès. Si el no s'imposés en algun muni­cipi de la perifèria, aquest poble con­ti­nu­a­ria per­ta­nyent a la comarca actual i la del Lluçanès podria con­ti­nuar enda­vant. Per con­tra, si la població que diu no no és limítrofa, cosa que supo­sa­ria una dis­con­tinuïtat geogràfica, haurà de ser el mateix Par­la­ment el que deci­deixi què cal fer.

Abans, però, caldrà veure durant el dia com va aquesta con­sulta, anhe­lada per molts.

CRONOLOGIA

Gener 2001

Es publica l'Informe Roca, que li atorga el rang de subcomarca.

Febrer 2001

Neix la plataforma El Lluçanès és Comarca. Al març, ja lliura al Parlament més de mil signatures de suport.

Desembre 2001

Es constitueix als Munts el Consorci del Lluçanès.

Juliol 2002

Se signa el Manifest de Lluçà, amb el qual es reclama el reconeixement de la comarca del Lluçanès.

Maig 2003

21 de les 23 candidatures que es presenten a les eleccions municipals manifesten la voluntat de treballar per la creació de la comarca.

Març 2006

Sant Bartomeu del Grau fa una consulta per saber a quina comarca volen pertànyer. Guanya Osona.

Octubre 2008

Es presenta l'estudi de viabilitat comarcal del Lluçanès encarregat pel Consorci.

Març 2010

El Consell General del Consorci del Lluçanès aprova sol·licitar al govern que s'inclogui el projecte de creació del Lluçanès en la nova distribució territorial. També s'insta els ajuntaments a aprovar un acord per ple. Dels 13 municipis, n'hi ha 12 que aproven mocions sobre la comarca.

Octubre 2010

Una delegació d'alcaldes lliura la sol·licitud formal de creació del Lluçanès al conseller de Governació i s'inicia el procés legal.

Febrer 2014

La Comissió de Delimitació Territorial emet un informe favorable a la creació.

Octubre 2014

El Parlament sol·licita al Lluçanès i al Moianès la celebració d'una consulta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.