Societat

Una màquina agrícola va provocar l'incendi d'Òdena

El causant del sinistre reconeix els fets davant els Mossos

Interior ho considera un “accident”i evita parlar de negligència

Agricultura recomanava diumenge evitar les feines al camp

Una màquina picadora de palla, enganxada a un tractor de color vermell, feinejant diumenge a quarts de dues de la tarda, amb una temperatura ambiental vorejant els 33 graus i una humitat relativa del 22%, va ser la causant de l'incendi que ha cremat més de 1.200 hectàrees de boscos a cavall de les comarques de l'Anoia i el Bages. El pagès que va provocar l'“accident” es va presentar ahir a la comissaria dels Mossos per explicar com s'havia originat el foc quan estava feinejant en uns terrenys agrícoles propers a la propietat de Mas Rossinyol. Després d'escoltar la declaració del pagès, un home de 59 anys, la policia el va acusar d'un delicte d'incendi, si bé des de la conselleria d'Interior es va assegurar que es tracta d'uns fets accidentals i que no s'observa una actitud de negligència en l'actuació del pagès.

El causant del foc ja havia aixecat les sospites de mossos i agents rurals que diumenge intentaven establir l'origen de les flames. Segons sembla, l'home va incórrer en diverses contradiccions quan va ser interrogat pels investigadors.

La màquina picadora de palla es fa servir quan, a resultes de la sega, no queda prou material per ser embalat. Aleshores es passa aquesta màquina pel terreny per fer a miques les restes de palla que es converteix en adob natural per la propera sembra.

Quan diumenge a la tarda es va produir l'accident, no hi havia cap prohibició de fer feines al camp. De fet, l'única vegada que això va passar va ser l'any 2009, quan Joan Saura era al front d'Interior, i la mesura va derivar en una agra polèmica entre el conseller i els pagesos que es van considerar assenyalats. Agricultura ara emet alertes amb recomanacions i convidant els agricultors a evitar el risc de fer feines en hores de màxima insolació. Es pretén evitar que passi el que va succeir diumenge, quan una guspira escopida per la màquina picadora de palla va encendre el bosc a Òdena.

Ahir, des del govern es va aprofitar aquest cas per fer una nova crida a la “coresponsabilitat” de la societat en general i a recordar “la necessitat vital d'extremar les precaucions en la realització de qualsevol activitat que pugui ser generadora de risc d'incendi”.

La resolució de les causes del foc va avançar ahir paral·lelament a les tasques per aturar l'avenç de les flames. En la seva lluita contra el foc, els bombers van tenir com a gran aliat una meteorologia que va ser benèvola. Així com diumenge, la calor, la sequedat i el vent de ponent van fer enfilar les flames, i ahir al matí la humitat en forma de boira i la marinada van ajudar a encerclar les flames que des d'Òdena avançaven cap al Bruc, en un front, i cap a Sant Salvador de Guardiola, en un altre.

Va ser en aquest segon front que ahir els bombers van haver d'esmerçar més esforços per acabar de dominar les flames en un front de tres quilòmetres al llarg de la carretera C-37, a les portes de Sant Salvador de Guardiola.

Al vespre, el conseller d'Interior, Jordi Jané, va donar per controlat l'incendi després d'haver cremat 1.200 hectàrees. “Ja no tenim cap flama”, va explicar davant els mitjans de comunicació.

LES XIFRES

1.200
hectàrees
ha cremat l'incendi originat a Òdena, segons el balanç fet públic ahir al vespre pels agents rurals.
122
unitats
terrestres dels bombers treballaven ahir al matí a peu de foc per aturar l'avenç de les flames.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT FELIU DE GUÍXOLS

El ple aprova el projecte del futur museu Carmen Thyssen guixolenc

SANT FELIU DE GUÍXOLS
Astronomia

Descobreixen el forat negre d’origen estel·lar més massiu de la Via Làctia

Barcelona
SALUT

200.000 pacients esperen per a una intervenció quirúrgica a Catalunya

BARCELONA
economia

Proven un sistema per reduir la salinització dels camps d’arròs del delta de l’Ebre

delta de l’ebre

Salut crea a Girona la primera xarxa hospitalària de Catalunya

GIRONA
medi ambient

Posen una caixa niu pel falcó pelegrí a la xemeneia de la incineradora de Mataró

mataró
societat

SOS Racisme llença una campanya per continuar amb la seva activitat

BARCELONA
economia

L’AMB dona una ajuda de 175.000 euros per les famílies desallotjades

esplugues de llobregat

Tret de sortida al Fórum de Gestió de Residus municipals #wasteinprogress

GIRONA