El Maresme, destí per als qui busquen “qualitat de vida”
L'elevat preu del sòl també determina qui pot anar-hi a viure
Les connexions amb Barcelona i els serveis, clau
A pocs alcaldes del Maresme els sorprèn que una part important dels municipis de la comarca s'incloguin en la llista dels més rics de Catalunya. La zona més afortunada és, sens dubte, la del Baix Maresme a tocar de la capital catalana. L'explicació que hi donen els batlles és l'arribada de nous veïns amb un alt poder adquisitiu que busquen, sobretot, qualitat de vida i bones connexions amb l'entorn metropolità. De fet, l'alcalde de Premià de Dalt, Josep Triadó (CiU), explica que curiosament el petit municipi maresmenc té actualment més habitants de menys de 18 anys que majors de 65. “Amb un ampli ventall de serveis, hem vist com darrerament moltes famílies han deixat enrere la ciutat per venir i instal·lar-s'hi definitivament”, hi afegeix.
El president del Consell Comarcal i alcalde de Sant Vicenç de Montalt, un altre de les localitats amb una renda més alta, Miquel Àngel Martínez (CiU), destaca que el preu del sòl d'algunes zones, sobretot a les urbanitzacions, fa que viure-hi no estigui a l'abast de totes les butxaques. I és que deixant de banda els nuclis més densament poblats, a molts d'aquests municipis hi predominen les cases unifamiliars. “Som un indret acollidor, que té tot el necessari i amb molt bones comunicacions”, subratlla, de la seva banda, l'alcaldessa de Montgat, Rosa Funtané (ERC), que defensa que malgrat tot es continua mantenint “l'essència de poble”.
Malgrat alguna excepció, com la de Teià mateix que manté un pla de sanejament, els batlles tant de Sant Vicenç de Montalt com de Montgat i Premià de Dalt presumeixen de tenir unes finances municipals prou sanejades i un nivell d'endeutament acceptable. Així, per exemple, a Sant Vicenç s'ha tancat el 2014 amb un romanent de tresoreria positiu d'1,6 milions d'euros i Premià de Dalt manté un endeutament de 124 euros per habitant, un dels més baixos del país.