Cinc municipis ja ingressen impostos a l'Agència Catalana
Premià de Dalt l'any passat va dipositar a l'administració tributària de Catalunya 525.000 euros en concepte d'IRPF i IVA
Argentona va fer-hi l'ingrés de 568.380 euros que després es van transferir a l'agència espanyola
El pagament dels impostos a l'ATC es pot fer per via telemàtica
El 2015 els ajuntaments han ingressat a l'ATC 6,3 milions
Cinc dels 30 ajuntaments del Maresme ja estan exercint la sobirania fiscal –primer pas cap a la consecució d'una hisenda catalana pròpia–, amb l'ingrés a l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) de l'IRPF i l'IVA. El gest –de moment de caire simbòlic, ja que després els diners són transferits a l'Agència Estatal d'Administració Tributària–, l'estan secundant Premià de Dalt, Argentona, Alella, Arenys de Mar i Arenys de Munt. Premià de Dalt, per exemple, l'any passat va ingressar a l'ATC 525.000 euros (entre IRPF i IVA) i el primer trimestre del 2015 ja n'hi havia dipositat 123.000. Argentona, bàsicament en concepte d'IRPF, el 2014 hi va ingressar 568.380 euros.
Entre els 65 municipis catalans, més dos consells comarcals, que d'una manera o altra donen suport a la sobirania fiscal i que figuren a la base de dades de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), també hi consta Vilassar de Dalt. L'Ajuntament d'aquest municipi, però, tot i que en el seu moment va aprovar un acord a favor de la sobirania fiscal, avui dia no està fent el pagament mitjançant l'ATC. La delicada situació financera del consistori, amb un alt nivell d'endeutament, l'ha portat a ajornar temporalment aquesta decisió.
A més dels ajuntaments que ja estan pagant els impostos via l'ATC, segons l'AMI al Maresme hi ha nou municipis més que tenen aprovada una moció a favor de la sobirania fiscal, entre els quals hi ha, per exemple, Calella, Canet de Mar, Montgat, Tordera i Vilassar de Mar.
Premià de Dalt va ser, junt amb deu poblacions més, dels primers municipis a ingressar els impostos a l'ATC, el 18 d'abril del 2013. “Al principi era un sistema molt rudimentari, perquè ho havies de fer de manera presencial, però ara ja es pot fer telemàticament, mitjançant el sistema de finestreta única”, explica Josep Triadó, alcalde de Premià de Dalt. Segons ell, fent una comparació general amb el País Basc, on gràcies a l'exercici de la sobirania fiscal després de recaptar els seus impostos poden destinar 600 euros a cada habitant, en un municipi com ara Premià de Dalt, amb uns deu mil habitants, si s'assolís una xifra semblant per càpita representaria poder disposar en total d'aproximadament quatre milions d'euros addicionals a l'any. Gairebé un 40% del pressupost municipal actual. “Encara que ara sigui un gest simbòlic, l'objectiu final hauria de ser que d'entrada els diners es quedessin aquí, per cobrir les nostres necessitats”, opina Triadó.
Un altre dels ajuntaments que també van ser pioners en el pagament d'impostos via l'ATC, des del juliol del 2013, és Argentona. El seu alcalde, Eudald Calvo, té clar que donar impuls a l'ATC –en servei des de l'1 de gener del 2008– forma part del camí a seguir per consolidar estructures d'estat. “Fer el pagament d'impostos via l'Agència Tributària de Catalunya és una manera de fer que la roda comenci a girar i facilitar la feina per al moment en què decidim començar a volar sols”, comenta el batlle. Conscient que aquest és un pas previ, Calvo comenta: “Al final s'haurà de fer una reforma fiscal profunda en la qual es plantegi quins impostos hi ha d'haver, qui els ha de gestionar i qui els ha de cobrar. En un moment o altre aquest debat s'haurà de posar sobre la taula.”
Tal com va passar a altres ajuntaments, Argentona al principi va patir el retard amb què es feia efectiva la transferència de l'ATC a l'Agència Estatal d'Administració Tributària. Aquest problema, però, ha quedat força solucionat amb el pagament telemàtic que es va posar en marxa fa uns mesos. L'oficina virtual de l'ATC ofereix la possibilitat de presentar i fer el pagament a l'instant dels impostos amb els models 111 (IRPF, retenció als treballadors), 115 (IRPF, retenció de lloguers) i 303 (IVA).
Si s'ingressen els diners per internet, s'aconsella fer-ho abans del dia 15 de cada mes, tenint en compte que el dia 20 de juliol, per exemple, era la data límit per presentar les liquidacions corresponents al segon trimestre del 2015.
Amb què comptem
L'ingrés dels impostos a l'ATC, el poden fer tant particulars i empreses com també corporacions locals (ajuntaments, consells comarcals, consorcis...). Entre els mesos de gener i juny d'aquest any, 69 administracions han ingressat l'IRPF a l'agència catalana, 16 dels quals també hi han dipositat l'IVA. Aquest primer semestre, l'ATC ha ingressat de part de les corporacions locals 6.360.806 d'euros, gairebé el 90% de l'import total (vegeu gràfic).
Perquè aquestes xifres continuïn augmentant, el 30 de juny l'AMI i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) van presentar conjuntament la campanya Construïm Estat. Paguem a Catalunya, en què van recordar que a més dels municipis que ja fan efectiu el pagament d'una part dels tributs a l'ATC hi ha 171 ens locals que han aprovat mocions a favor de la sobirania fiscal. Relacionat amb aquest tema, sobre el qual fins ara l'ACM no havia participat en cap acte de suport explícit, l'entitat municipalista –que en aquest moment aplega 918 ajuntaments– vol llançar un missatge clar: “Després de les eleccions del 24 de maig hi ha uns sis-cents ajuntaments que estan governats per forces polítiques favorables a la independència, per tant hi ha marge per créixer i animem al fet que n'hi hagi molts més que s'adhereixin a aquesta iniciativa.”
Les mateixes fonts de l'ACM ressalten la importància de pagar els tributs mitjançant l'ATC: “Si sabem l'import de tot el que recapten els ajuntaments i què suposa, en un futur estat independent tindrem més clar de què disposem.” El missatge final és de tranquil·litat als consistoris: “S'està fent una cosa legal, els diners no es deixen de pagar, sinó que només s'utilitza un canal diferent.”
Amb la denúncia sempre a punt
Fer el pagament dels impostos que gestiona l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) mitjançant l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) no és cap delicte però hi ha qui s'entossudeix a fer-ho creure així. Segons dades de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), fins a 106 ajuntaments i consells comarcals han estat denunciats per la delegació del govern espanyol per impulsar la sobirania fiscal. Dels 121 contenciosos impulsats per la delegada del govern, María de los Llanos de Luna, i que els jutjats han acabat desestimant, arxivant o no admetent a tràmit, 80 feien referència precisament a la sobirania fiscal. D'aquests 80, 22 fins i tot han tingut sentències fermes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). És el cas, per exemple, de Llorenç del Penedès, Roquetes, Sant Joan de Vilatorrada, Font-rubí, la Jonquera, Ribes de Freser...
La persecució de la delegada del govern a qualsevol acció promoguda des de l'àmbit municipal relacionada amb la independència té un abast molt més gran. Segons dades de l'AMI, fins ara, per no haver penjat la bandera espanyola a l'Ajuntament, han estat denunciats 102 municipis; 53, per haver pagat la quota anual a l'AMI; 46, per haver-se declarat “territori català lliure i sobirà”; l'Ajuntament de Vic, fins i tot, per haver cedit un local a l'AMI, i el de Girona, per haver contractat trens per poder assistir a la manifestació de l'11 de setembre del 2012. En total, fins a 309 recursos i requeriments. D'aquests, però, a part dels 80 que es van desestimar relacionats amb la sobirania fiscal, també van quedar arxivades o no van ser admeses a tràmit 26 denúncies per declaracions de “territori català lliure i sobirà”, 13 denúncies pel pagament de les quotes a l'AMI i una per no haver penjat la bandera espanyola. En contrapartida, els jutges han donat la raó als advocats de l'Estat espanyol en 41 ocasions: 17 per no haver penjat la rojigualda, 8 per sobirania fiscal, 8 per declaracions de “territori català” i 8 pel pagament de les quotes a l'AMI. Aquesta associació actualment reuneix 710 ajuntaments i 39 consells comarcals, diputacions i altres ens locals.