Vallès Oriental

ENTREVISTA

“Prioritzarem la justícia social i entenem que els nostres socis també ho volen”

Entrevista a Albert Gil (ERC), alcalde de la Roca

Des del mes de juny, Albert Gil, d’ERC, és alcalde de la Roca. Governa amb CiU.

D’un a cinc regidors. Com s’ho explica?
En fem tres lectures: hem fet una bona oposició i hi ha gent que ens ho ha reconegut; una altra és que la gent volia un canvi, i en tercer lloc, la marca d’ERC ens ha ajudat.

Van optar per governar amb CiU. Per què no amb el PSC? Van optar per l’eix nacional i no pel social?
Nosaltres sempre dèiem que el govern d’esquerres havia de ser a tres bandes: ICV, PSC i ERC. A l’assemblea hi havia dues posicions: uns optaven per un govern d’esquerres i altres, per l’eix nacional. En tot cas, el tema de l’eix social no el veiem així perquè nosaltres, a l’Ajuntament, prioritzarem la justícia social i entenem que CDC també ho vol i que si no ho ha fet durant aquests anys volem creure que és perquè no ha pogut. D’altra banda, insisteixo en el fet que havíem de ser tres i en aquest sentit ICV mai va dir que sí a aquesta possibilitat. I en segon lloc, nosaltres enteníem que havíem de tenir l’alcaldia els quatre anys. Amb CiU va ser possible, amb el PSC i ICV, no.

Una veïna li ha reclamat al carrer un casal d’avis...
En la nostra proposta vam parlar de la possibilitat de fer un casal d’avis, un centre de dia i fins i tot una residència. El fet és que avui tenim un casal d’avis que no s’utilitza gaire. Hi ha gent que opina que està mal situat, a la planta baixa d’un edifici, i s’havia dit que podrien disposar de tot l’edifici, però caldria fer un ascensor que no s’ha fet. Però tot està molt condicionat per la distribució de la casa, a part que és una casa catalogada. Però som conscients que hi haurem de fer front encara que sigui per etapes.

Els propietaris del Pla de les Hortes han anat al jutjat perquè entenen que se’ls obliga a pagar un sobrecost al qual no estan obligats. Com ho veu?
De fet, ara aquesta zona té reduïda la seva edificabilitat també per compensar la reducció de la inversió que havien de fer els propietaris a la zona verda, que es va reduir. Es perdia edificabilitat per permetre la visibilitat del nucli antic que amb el projecte original quedava tapat per un mur visual de les noves construccions. A ningú li agrada perdre edificabilitat. I l’Incasòl té els terrenys per fer habitatge social i els conserva, però ara no té prou disponibilitat econòmica per fer-ho.

L’anella viària està funcionant bé?
Hi ha alguns problemes perquè es fa més difícil el pas de camions, però hi ha gent que només va de pas i fa que s’ho repensi i busqui alternatives sense passar pel nucli de la Roca. Tenim alguns problemes amb els pagesos que han de creuar el poble amb els tractors. Però a dia d’avui és una realitat que el trànsit ha baixat.

Però el trànsit ha pujat en alguns carrers...
Sí, hi ha llocs com el carrer Sant Sadurní que ara tenen més trànsit. També en zones de la carretera cap amunt. És gent que intenta guanyar temps passant per altres carrers. Llavors circulen molt ràpid per certs carrers i això ho haurem d’estudiar perquè de vegades fins i tot al semàfor del carrer Catalunya hi ha gent que per sortir en direcció Mataró fa una volta pel carrer del darrere per no agafar el semàfor i posa en perill la gent que camina per aquests carrers.

La Roca ha crescut massa?
Ha crescut molt. Per alguns està bé i per altres, no. Són percepcions. Però és veritat que no es van planificar bé els serveis necessaris per aquest creixement. I ara en patim les conseqüències, per exemple a l’hora de fer els contractes de manteniment. És un mal endèmic. Si creixes en quilòmetres de carrer que requeriran neteja viària, això s’ha de tenir previst. I ara hem hagut de buscar solució rebaixant la qualitat que hi ha en altra banda.

Faran la revisió del Pla General?
Sí. És un dels acords del pacte de govern. S’han de preveure unes partides econòmiques en els propers anys.

Què es pretén?
Estudiar totes les realitats i intentar arreglar d’una vegada per totes el fet que el que en una banda del municipi és correcte i en una altra banda és incorrecte. Fer que hi hagi una sola norma i que gestioni des del dia d’avui per als propers deu o quinze anys. Perquè tenim un POUM de fa molts anys que a dia d’avui no ens serveix.

Alguna concreció?
Canviar les densificacions d’algunes zones amb les quals no estem d’acord. I altres, com per exemple: no pot ser que a algú li facis perdre uns metres del seu terreny quan just al davant ell té una realitat diferent. Hi ha una llista llarga.

L’institut està en molt males condicions. Pensen fer-ne un de nou o reformar-lo?
Nosaltres, com ERC, plantegem la reforma integral. No parlem d’un nou institut en aquests terrenys o bé a la Molinada. És una bona ubicació i val la pena lluitar-hi. L’edifici està molt malament i la Generalitat hi inverteix molts diners, però no es noten perquè la rehabilitació integral valdria molts diners. Potser no tant com un edifici nou, però gairebé. És clar. És molt més senzill l’opció de dir a la Generalitat que faci un nou institut i cedir-li els terrenys on hi ha l’actual perquè faci el que cregui convenient, però nosaltres no volem posar-ho fàcil al Departament perquè creiem que aquesta és la millor ubicació per a l’institut.

Es va anunciar que l’institut tindria un cicle formatiu de turisme i compres.
Encara no està decidit. Sabem que se n’ha treballat una part amb la Roca Village. Poder engegar-ho és un dels objectius.
Quin impacte ha tingut l’obertura de la Roca Village els diumenges?
Som municipi turístic perquè és una realitat. Tenim 3.850.000 visitants cada any i ens aproparem als 4 milions aquest any. L’obertura dels diumenges fa variar el flux i ja no tenim, els dissabtes a la tarda, la congestió que teníem. I és una realitat que també ha donat uns llocs de treball directes i indirectes, com qualsevol altre municipi turístic. El que hem de fer és atraure part dels visitants de la Roca Village.

Com?
Probablement el que ens falta és el tema de les places hoteleres. Hi ha gent que ens diu que no hi ha manera de pujar a la Roca i quedar-s’hi a dormir, però hi ha altres municipis del voltant i que sí que en tenen. Granollers, les Franqueses...

Es va anunciar la intenció de fer un pla director per aprofitar els terrenys de Can Massagué i la Font de la Parera amb usos lúdics, hotelers...
Han vingut molts operadors a fer propostes, però no hi ha res ferm. Per tant, hem d’escoltar. Si hi ha algú disposat a fer alguna cosa en aquesta zona ens ho haurà d’explicar en detall, que ens agradi i que la Roca en pugui treure un profit. Si parlem de construcció d’hotels i, com s’havia parlat, d’un centre de convencions, això nosaltres no ho veuríem gens bé.

Però diu que no hi ha prou places hoteleres...
Sí, però ja tenim zones on ja hi pot haver hotels. Per exemple, en algun polígon.

Les famílies han reclamat millores als accessos a l’escola de la Torreta.
Passa que tenim una realitat i és que és una zona que no està pavimentada. Però depèn de amb qui parles, perquè hi ha gent que valora el fet d’arribar a davant de Can Tàpies i que encara sigui una zona de terra. S’ha d’arreglar, però s’ha de veure com. Però el que és segur és que qui ho ha de viure, que són els veïns i veïnes de la Torreta, hi han de dir la seva. S’ha de debatre al Consell de Poble de la Torreta. I potser ens sorprenen i ens demanen una cosa diferent del que havíem pensat.

Encara hi ha problemes amb el soroll de l’AVE a Can Colet?
Sí. Fem el que podem, però no és fàcil. Si fos per nosaltres, aquella zona hauria anat totalment apantallada. El problema és que ens van dir que ho solucionarien ja fa vuit anys i al final la realitat és que no. Ara estem intentant arreglar el mal que ja tenim, però no depèn de nosaltres perquè els terrenys no són nostres.

L’AVE, la presó, el peatge, la C-60, el final del quart cinturó, el desdoblament de la C-35... Déu n’hi do.
Sí, la Roca ja ha estat prou solidària amb el país. Tenim el peatge més gran d’aquest país i a nosaltres no ens aporta res, només maldecaps pels embussos que molesten els veïns de Can Colet, Can Borrell i la Roca Dos. Són massa coses les que suportem com a poble.

Com fins fa poc les entrades i sortides de la Roca Village.
Sí, per Santa Agnès. Creiem que ja hem estat prou solidaris i que potser se’ns ha d’escoltar.

El nou accés a la Roca Village ha resolt els col·lapses?
Una part, sí. Però és una part.

Té alguna llista de coses prioritàries per fer?
Posar al dia algunes coses que es van haver d’anar suprimint arran dels problemes econòmics, com algun tipus de manteniments de les zones verdes. Perquè la gent ens ho està demanant i la situació actual ens pot donar una mica més de marge. I la gent també et demana què farem amb la problemàtica dels carrers bruts per les cagades dels gossos i els diem que haurem de mirar d’aconseguir que la gent respecti més els espais públics... També el tema del vandalisme. Aquests joves que pinten parets o trenquen vidres... Això crea inseguretat i malestar i estem gastant diners públics en coses amb què no hauríem de gastar.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Bibiana Vallmajó Cantenys
Alcaldessa de Navata (Som Navata)

“Els parcs de les renovables s’han de decidir entre tots”

Navata

Comença l'exploració de la “biodiversitat invisible” dels Pirineus

Vielha

El ple acorda l’adjudicació del contracte pel futur aparcament a “Can Rich Xiberta”

CASSÀ DE LA SELVA

Les Fires de Sant Narcís de Girona tindran lloc del 25 d’octubre al 3 de novembre

girona

Empar Moliner inaugura la Mostra del Vi de l’Empordà

FIGUERES
Societat

Protesta contra la mà dura de Castelldefels contra els manters

Castelldefels
educació

Educació crea un grup fix de substituts amb 2000 places pel curs vinent

BARCELONA
llengua

El País Valencià consuma el canvi de lleis anticatalà

barcelona

Les comarques gironines tindran 480 grups d’FP el curs vinent

GIRONA