Societat

Alerta per la previsió de pluges intenses

Les zones de més risc són a la meitat est de Catalunya, al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona

Protecció Civil de la Generalitat manté l'alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya (Inuncat) davant la previsió del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) de fortes pluges durant aquest dissabte. Les zones de més risc de precipitacions són el centre i meitat est de Catalunya, al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.

Les previsions indiquen que es podria superar el llindar d'intensitat de 20 litres per metre quadrat en 30 minuts i que els xàfecs podrien venir acompanyats de tempesta i localment de calamarsa o pedra. Protecció Civil ha afegit en un comunicat que durant la passada nit i matinada les pluges no han causat incidències rellevants.

S'ha apuntat, de fet, que el telèfon d'emergències 112 no ha rebut cap trucada relacionada amb l'episodi de tempestes de divendres i que els Bombers de la Generalitat no han fet sortides durant la nit per aquest motiu. A més, el trànsit s'ha normalitzat pràcticament a tota la xarxa viària catalana pels volts de les set del matí, segons informa el SCT. A causa de les pluges d'ahir, es van produir incidències a les carreteres BV-5114 i BV-5119 a Fogars de Montclús i es va tallar la N-II a Santa Susanna (Maresme) en sentit nord per inundacions.

Ben a prop d'allà, al riu Tordera, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha informat que el cabal es troba en procés de normalització i que presenta valors inferiors al llindar d'activació tot i haver-se registrat alguna lleu crescuda puntual.

Davant la previsió de fortes precipitacions en les pròximes hores, Protecció Civil de la Generalitat recomana evitar els accessos a la llera, punts baixos, guals i creuaments de riu a nivell per possible augment sobtat del nivell del riu entre Fogars de la Selva i Malgrat.

Per la seva banda, l'empresa gestora BCASA ha posat en fase de prealerta el seu pla d'emergències del Parc fluvial del Besòs.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, els xàfecs intensos de divendres fins a la tarda van deixar registres destacables d'intensitat de pluja a Vilobí d'Onyar (29,9 l/m²), Santa Coloma de Farners (28,8 l/m²) i Malgrat de Mar amb 31,5 l/m²) en 30 minuts. A Breda, a la Selva, i segons dades de la Xarxa d'Observadors Meteorològics (XOM) van caure 182,7 litres per metre quadrat, fent créixer la riera però sense cap incident destacable. Tot i així, els bombers van rebre 23 avisos provinents d'aquesta població. A Sant Feliu de Buixalleu van caure a la zona de Can Cadell 157,5 l/m², a Campins 145 i a Canet de Mar -on diversos cotxes van ser arrossegats per la riera-, 65 litres per metre quadrat.

Fins a dos quarts de vuit del vespre el telèfon d'emergències 112 va rebre 128 trucades per la pluja, la majoria en un període de temps molt curt, entre dos quarts de sis i les sis de la tarda, aproximadament, i concentrades especialment a la comarca de la Selva.

Entre les quatre de la tarda i les set, els Bombers de la Generalitat van atendre 87 serveis relacionats amb la pluja. A la Regió d'Emergències de Girona es van realitzar 54, a la Regió d'Emergències Metropolitana Nord, 31 i 2 a la de Lleida .

Extremar la precaució

Protecció Civil de la Generalitat recomana molta prudència a la població que es trobi a les zones afectades, sobretot en els desplaçaments i activitats que es facin a l'aire lliure. Cal refugiar-se en un lloc tancat o dins el cotxe fins que passi el gruix de la tempesta, i allunyar-se de rius i zones inundables.

En cas de tempesta amb aparell elèctric cal que us allunyeu d'antenes, arbres, etc., i no us apropeu tampoc a elements metàl·lics o a l'aigua, ja que actuen com a cossos conductors. Els llocs més segurs durant una tempesta són els que ens aïllen de l'exterior, com edificis o vehicles tancats, perquè condueixen l'electricitat per la part exterior fins a terra sense fer mal als ocupants. Més informació al web www.interior.gencat.cat/tempestes .



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El paper dels mercats per anar cap a un sistema alimentari sostenible

GIRONA
Medi ambient

Fomenta el reciclatge de l’oli domèstic amb una campanya als centres cívics

Lleida

Enderroquen l’edifici de l’Escola de Vela de Platja d’Aro

PLATJA D’ARO

Campclar i Sant Salvador, els barris més preocupants per a la Guàrdia Urbana de Tarragona

Tarragona

Descobreixen les restes d’un poblat visigot al jaciment dels Sants Metges

SANT JULIÀ DE RAMIS
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres