Osona/Ripollès

Reaprofitar l’aigua de la pluja

Manel Garcia és el primer veí d’Orís que rep un ajut del consistori per la recollida d’aigües pluvials.

  • VÍDEO: 210383

Manel Garcia ha estat el primer veí d’Orís a acollir-se als ajuts que ha pressupostat l’Ajuntament per a la recollida d’aigües pluvials al municipi. A casa seva, al nucli de Can Branques, ja hi va instal·lar un sistema de recollida d’aigua de la pluja fa vuit anys i ara ha aprofitat la subvenció per canviar la bomba, que amb el pas del temps s’havia malmès. Comenta que “fa vuit anys no hi havia aquests ajuts” i ara “me l’han concedit”. La bomba se suma al sistema que ja tenia amb un dipòsit de 10.000 litres de capacitat que emmagatzema l’aigua que recullen les canals que hi ha a la teulada de la casa, d’una superfície de 200 metres quadrats. L’aigua que recull la utilitza per regar la gespa del jardí o per rentar el cotxe. De moment no s’ha plantejat incloure-hi una altra connexió que ompli les cisternes dels vàters.

Amb la instal·lació d’aquest sistema, Garcia paga el mínim en la factura de l’aigua. En el cas que es buidi el dipòsit “sistemàticament” s’enllaça amb l’aigua de la xarxa. “Aquest estiu l’he parat”, ja que estava pràcticament buit, i ha aprofitat per netejar-lo.

L’alcalde d’Orís, Arnau Basco, explica que a banda d’aquesta subvenció que s’ofereix des de l’abril, hi ha hagut altres famílies interessades i també dues granges que compten “amb moltes teulades” però que ja tenen els dipòsits. De moment estan fent els projectes i “al setembre esperem veure noves sol·licituds”.

Segons Basco, pretenen que “les famílies facin una aposta” per aquest sistema amb la voluntat de “reduir el consum del servei municipal i promoure que les cases siguin autosuficients”. Aquesta iniciativa, pionera a la comarca, compta amb una partida de 15.000 euros per a aquest any, dels quals cada veí que ho demani pot rebre un màxim de 1.000 euros, que contribuïren a la instal·lació. La partida global inclou altres subvencions que el consistori ja atorgava la legislatura passada per a la implantació d’energies renovables i dels tancaments dels habitatges. Des del mandat passat i fins ara Orís ha concedit gairebé una cinquantena d’ajuts, per un import d’uns 38.000 euros, per a les energies renovables als habitatges, en què se subvenciona un 50% del cost fins a un màxim de 1.000 euros. En renovació de tancaments s’han atorgat uns 17.000 euros per a 23 projectes.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Estudien un projecte per crear pisos amb serveis per a gent gran que faciliti l’accés al lloguer als joves

Manresa
Campdevànol

Punt d’autoreparació de bicicletes a la font del Tòtil

Campdevànol
GIRONA

Els pagesos gironins protesten per una nova baixada del preu de la llet

GIRONA
Societat

Acord per ampliar el festival Roses de Reus

Reus
FIGUERES

Restauraran la façana i els elements patrimonials del Teatre el Jardí

FIGUERES
Urbanisme

Rebategen carrers de Sarrià per denunciar la destrucció dels jardins de Can Raventós

Barcelona
societat

Barcelona vol limitar l’horari d’obertura a l’entorn del carrer Tuset

barcelona
BADALONA

Els usuaris de Can Bofí Vell, condemnats a viure de nou al carrer

BADALONA
Albanyà

Bassegoda recupera el sant Miquel vandalitzat fa més de 20 anys

Albanyà