Societat

Cambrils

Mare de Déu del Camí 2015

Fent camí a Cambrils

El periodista Xavier Pérez Izquierdo enceta avui a la sala de plens de l'ajuntament els actes centrals de la festa major de la vila marinera del Baix Camp

El municipi serà el marc de la VII Trobada Bastonera de les Comarques Meridionals, que tindrà lloc el 12 de setembre

Segons la llegenda,uns caminants van trobar la
Mare de Déu del Camí entre
el brancatge d'una palmera

La llegenda explica que uns caminants van trobar la imatge de la Mare de Déu del Camí entre el brancatge d'una palmera, a prop de Cambrils, al costat de la riera i el camí, motiu pel qual també se la coneix com a Mare de Déu de la Palma o del Palmer. Un origen eminentment terrestre que no impedeix que els mariners d'aquesta vila marinera del Baix Camp li tinguin molta devoció, perquè popularment se la relaciona amb l'aigua, tant la de pluja com la salada.

Tot i que els cambrilencs ja han pogut tastar alguns dels actes d'aquesta festa major que honora la protectora de la vila des del 29 d'agost passat, els plats forts de la festivitat comencen avui amb el pregó de la festa major a càrrec del periodista del programa La segona hora de RAC1 Xavier Pérez Izquierdo. L'acte anirà precedit per la cercavila del pregó i clourà amb la tronada de festa major. Seguidament, els assistents podran gaudir del concert del grup Germà Negre.

Aquest cap de setmana també serà intens pel que fa a activitats, alguna de les quals es recupera d'edicions anteriors. D'aquesta manera, dissabte se celebrarà la 24a Nit de Foc. Mentre que a partir de les sis de la tarda serà el torn del grup infantil, caldrà esperar a les deu de la nit per veure el correfoc pels carrers del nucli antic amb l'encesa de la plaça i l'espectacle pirotècnic.

Recuperació del Camí de Festa

L'endemà, diumenge 6 de setembre, a les nou del matí, tindrà lloc el Camí de la Festa, una caminada popular de 10 quilòmetres que sortirà del santuari de la Mare de Déu del Camí i que arribarà fins a l'església de Mas d'en Bosch tot resseguint les restes de l'antic camí Reial.

El mateix dia, a dos quarts de set a la plaça de la Vila, se celebrarà la Diada Castellera de la Festa Major. Hi participaran la Colla Jove de l'Hospitalet, la Jove dels Xiquets de Tarragona i els Xiquets de Cambrils. Tot seguit, a l'auditori del parc del Pinaret tindrà lloc el concert d'Anna Roig i l'Ombre de ton Chien, que oferiran l'espectacle Un pas i neu i un pas.

La vigília de la festa, el 7 de setembre a les vuit del vespre, a la sala de plens de l'ajuntament s'efectuarà la tradicional recepció a les Maria del Camí que hagin nascut al municipi o que hi visquin. Més tard se celebrarà la Pujada de la Galera, un recorregut per la localitat que anuncia que l'endemà se celebra el dia fort de la festa major i que permetrà tastar El Caminet, la beguda de la festa major. Aquesta activitat acabarà amb el concert del grup Metralla al passeig Albert.

La Diada de la Festa Major, el 8 de setembre, es reserva per als actes amb un contingut religiós i solemne més marcat. De manera similar al que ha passat amb la recuperació del Camí de Festa, aquest any es tornen a fer les matinades, dimarts 8 de setembre a dos quarts de nou del matí, pels carrers del barri antic, amb la participació de la colla de diables Els Cagarrieres i els grallers de la Colla Gegantera. A les deu del matí es produirà el llançament dels coets i el seguici festiu, que sortirà de la plaça del Setge en direcció al pati de l'Ermita, on tindrà lloc la missa solemne, l'ofrena de flors de la Mare de Déu del Camí, la ballada dels elements festius i la traca de festa major, així com el vermut i les sardanes. Els elements festius tornaran a ballar a dos quarts de vuit del vespre a la plaça de la Vila.

Música per a tots els gustos

Finalitzades les activitats més tradicionals, els dies posteriors a la Diada es reserven per a activitats relacionades amb la música i el folklore. D'una banda, el festival itinerant de música en català Diada-Festour se celebrarà el 10 de setembre a dos quarts d'onze al parc del Pinaret. Hi actuaran els grups Roba Estesa, Els Catarres, Trast i Rumba al Bar.

Una oferta musical que el 12 de setembre al passeig de les Palmeres i al parc del Pescador es complementarà amb el 9è Festival de Música Electrònica de Cambrils Sunfec, organitzat per l'Associació de Música Electrònica de Cambrils (AMEC) i l'àrea de Joventut de l'Ajuntament.

En un altre camp, el mateix dia tindrà lloc la VI Festa Bastonera, que englobarà la VII Trobada Bastonera de les Comarques Meridionals. L'acte començarà a la plaça de la Vila a dos quarts de set de la tarda i acabarà amb la ballada final de totes les colles participants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia