Societat

Més de 500 persones protesten per l'augment d'hores de castellà en una escola de Balaguer

L'AMPA del centre Gaspar de Portolà considera “injusta” la decisió del TSJC

La mesura afecta una cinquantena d'alumnes de P-5 i Segon de Primària

Més de mig miler de persones s'ha concentrat aquest dilluns a la tarda al davant de l'escola Gaspar de Portolà de Balaguer per protestar contra la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d'augmentar el nombre d'hores de castellà al centre. La protesta ha tingut el suport de les associacions de mares i pares d'alumnes de tots els centre educatius de la ciutat.

La sentència afecta a una cinquantena d'alumnes de les classes de P-5 i 2on de Primària, que és on hi ha els fills de la família que ha demanat incrementar les hores de castellà.

La concentració estava convocada a les cinc de la tarda i quan faltaven vint minuts ja s'hi ha començat a congregar gent. Des de l'AMPA i la comunitat educativa del Gaspar de Portolà s'han sorprès gratament de la bona resposta de la convocatòria, a la qual han assistit molts pares i mares amb els seus fills. S'hi ha pogut veure senyeres, alguna estelada i també lemes a favor de l'escola en català.

El president de l'AMPA del centre, Francesc Escolà, ha recordat que l'acte s'ha fet per rebutjar la sentència del TSJC que imposa un augment del 25% classes en castellà als cursos dels dos alumnes de la família que ho ha demanat. Segons ha explicat, els pares consideren la decisió judicial una “injustícia” ja que “els drets d'una persona prevalen més que els de 50 alumnes”.

A la classe de P-5 encara no està clar com s'aplicarà l'augment de castellà, ja que les matèries encara estan poc definides, però al curs de 2n de Primària està previst que es faci en la classe de Matemàtiques. Això suposarà que els alumnes faran 7 hores a la setmana de castellà.

Escolà considera que els pares que van matricular els seus fills al centre patiran un “engany” ja que quan ho van fer amb unes “condicions pactades d'immersió lingüística” i ara els han canviat les condicions. Un fet que ha qualificat “d'inadmissible”.

A més, ha alertat que la gent potser no “és conscient” de les conseqüències que tindrà una sentència així, ja que els alumnes afectats l'hauran d'“arrossegar” fins a 4rt d'ESO. També ha avisat que hi ha el “perill” que la mesura “s'escampi com a bolets'' i l'any vinent es comenci a demanar a altres centres de Catalunya.

Els pares han convocat una assemblea per aquest dilluns al vespre per valorar quines mesures adoptaran per seguir protestant contra la mesura. ''Volem saber fins on estan disposats a arribar'', ha dit Escolà. Alguna de les propostes que s'han comentat els darrers dies ha estat la de no portar els nens a classe el proper dia 14 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.