Osona/Ripollès

Una Escolania molt osonenca

Deu dels 53 alumnes que tindrà l’Escolania de Montserrat aquest curs són osonencs; 5 d’ells hi entren aquest any.

És tan anecdòtic com excepcional. 10 dels 53 alumnes que tindrà aquest curs l’Escolania de Montserrat són osonencs, pràcticament un 20%. 8 viuen a Vic, 1 a Gurb i un altre a Torelló. Una presència tan massiva a l’Escolania d’una sola comarca és molt probable que no hagi passat mai. 5 dels 10 escolans osonencs han entrat aquest curs. Aquest divendres al migdia, abans de la Salve, van ser vestits amb la saia i el roquet.

El curs passat hi havia set osonencs a l’Escolania de Montserrat. N’han plegat dos però aquest curs n’han entrat cinc de nous que faran 4t de Primària: Martí Brufau, Miquel Arimany, Aniol Gorgals i Ferran Quílez, tots de Vic, i Ramon Pujol, de Gurb. Aquest divendres, abans de la Salve que es va cantar a la basílica, van ser vestits amb la saia i el roquet. Ja són escolans. A aquest cinc cal sumar-ne cinc més que ja porten alguns anys a l’Escolania, tres de 2n d’ESO i, per tant, el seu últim curs a Montserrat: Joan Espuny, Aram Solà i Roger Toran, tots de Vic; Arol Garcia, de Torelló, que fa 1r, i Bru Solà, germà de l’Aram, que estudia 5è de Primària.
Prop d’un 20% d’escolans són, per tant, d’Osona. Una de les explicacions que es podria donar d’aquest alt percentatge és el notable ambient musical que es viu a Vic i comarca, gràcies sobretot a l’Escola de Música de Vic. I a l’Escolania, a més de l’ensenyament reglat, s’imparteix una extensa formació musical. De fet, totes les tardes es dediquen a classes de música, des de la pràctica amb l’instrument (cada escolà ha de aprendre piano i un altre instrument) fins a assaig del cor, passant per llenguatge musical i orquestra. Els alumnes que ara comencen quart no entraran al cor fins a cinquè.

La principal finalitat de l’Escolania és cantar als actes litúrgics que es fan a Montserrat, com la missa conventual, vespres i, cada migdia, el cant de la Salve i el Virolai. Però els últims anys s’han intensificat els concerts per Catalunya i arreu del món i la gravació de discos. Els tres osonencs que ara cursen 2n d’ESO han tingut l’oportunitat de viatjar a Polònia, Alemanya, Moscou, Nova York, Washington, Milà, Xangai i Pequín per actuar-hi. Els concerts programats per a aquest primer trimestre són a Vilafranca del Penedès, Sabadell, Girona, Lloret de Mar i Peralada, a més d’una gira que faran a finals de novembre per Alemanya, on, entre altres, actuaran a la catedral de Colònia. També està previst gravar un nou disc amb obres del pare Ireneu Segarra. L’Escolania, d’altra banda, va col·laborar en una de les cançons de l’últim disc de Blaumut, El primer arbre del bosc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses
Raúl Montilla
Periodista i escriptor

“Emigrar és molt dur, és un joc d’identitat molt bèstia”

Cornellà de Llobregat
SOCIETAT

ADF, 15 entitats i un restaurant a Els Bellots

TERRASSA
educació

Malestar perquè es tanca una línia d’I3 a Rocafonda de Mataró

Mataró
salut

Acord en defensa de l’antic hospital de Mataró

mataró
medi ambient

Badalona analitza la salut de 216 palmeres i 10 estan molt greus

Badalona
Sant Feliu de Pallerols

Sèlvans assaja un nou model d’economia rural a través de la gestió forestal

Sant Feliu de Pallerols
GIRONA

Retiren l’aparcament reservat a la Guàrdia Civil a Emili Grahit

GIRONA
SALUT

Créixer en entorns d’aire contaminat redueix la capacitat d’atenció dels nens

BARCELONA