Societat

Societat

Rescatats amb un sol clic

L'aplicació My112 registra la geolocalització dels boletaires perduts al bosc i facilita les tasques de recerca als serveis d'emergència

Enguany han sortit a buscar vint-i-tres caçadors de bolets, la majoria al Berguedà

L'oferta de l'aplicació My112 per trobar més fàcilment els boletaires que s'han perdut inclou un sistema de localització i, per tant, quan es truca a través d'ella la geocalització queda enregistrada en el sistema dels serveis d'emergències. El director dels serveis territorials d'Interior a l'Alt Pirineu, Josep Pla, ho va relatar ahir des de Tremp, i va animar tots els boletaires a utilitzar-la.

L'aplicació, desenvolupada per CAT112 i Telefónica, és gratuïta i està disponible per a qualsevol tipus de dispositiu mòbil. El sistema de localització que inclou està pensat per ocasions en què la persona que dóna l'emergència desconeix el lloc on es troba, com pot ser el cas d'un boletaire que es perd.

Precisament, els mesos de setembre i octubre és quan surten més persones a buscar bolets. Per aquest motiu, s'estan fent xerrades en ajuntaments, consells comarcals, hospitals, llars de jubilats, casals de gent gran i de la Creu Roja, entre d'altres, perquè els boletaires sàpiguen què cal fer per prevenir una emergència en el bosc i com cal actuar si es perden.

En aquest sentit, el cap de la unitat territorial III de la Regió d'Emergències de Lleida, Àlex Espinosa, en l'acte d'ahir a Tremp va recomanar als boletaires que, abans de la seva sortida, tinguin en compte la previsió meteorològica, que utilitzin l'equipament adient per a cada situació, que es vesteixin amb roba vistosa per facilitar que els trobin en el cas que es perdin, que adaptin l'activitat a la seva condició física i que s'emportin mapes o sistemes de GPS, segons l'ACN. Un cop en el bosc, Espinosa va recordar que és molt important buscar punts d'orientació per no perdre's. Recentment, Francesc Martínez, sergent del GRAE de la unitat de rescat de muntanya dels bombers, va relatar a aquest diari que “el que fa el boletaire, que moltes vegades va sol, normalment és fugir del camí i mirar sempre a terra, sense pensar a buscar punts d'orientació”.

El Berguedà és on més es perden

Des que va començar l'any, els bombers han atès un total de 23 trucades de boletaires que s'han perdut, principalment, a la comarca del Berguedà (6), el Ripollès (5) i l'Alt Urgell (3), va detallar Palau. En la majoria de casos es tracta de persones grans que no coneixen prou bé el territori en què es mouen o també perquè es troben amb condicions climatològiques adverses, va precisar. L'any passat van atendre un total de 86 casos de boletaires perduts, 15 a l'Alt Urgell i uns 13 més al Berguedà.

Palau també va ressaltar que s'han trobat casos de persones que no han trucat el servei d'emergències perquè tenen por que els cobrin per l'assistència. Des de l'octubre del 2009 aquesta taxa es cobra en tres supòsits: si el rescat té lloc en una zona assenyalada com a perillosa, si les persones rescatades no porten l'equip adequat o si se sol·licita el servei sense cap motiu objectiu. Palau, però, va voler desmentir el caràcter recaptatori del servei d'emergències i va exposar que des del 2009 només han cobrat aquesta taxa en cinc ocasions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia