Vallès Oriental

#27SVOr / REPORTATGE

Receptes contra una crisi persistent

El futur govern haurà d’impulsar polítiques que propiciïn creixements d’ocupació

Tot i els indicis de recuperació econòmica, al Vallès Oriental hi ha 20.000 persones amb feina menys que abans de la crisi.

La recuperació de l’ocupació perduda en aquest perllongat període de crisi és un dels primers reptes que haurà d’afrontar el futur govern català, sigui quin sigui el resultat electoral i la potencial lectura en clau plebiscitària sobre la independència.

Els programes dels partits recullen propostes de foment de l’economia. La recuperació del teixit industrial figura en llocs preeminents. En clau europea, hi ha marcat un objectiu: que el sector secundari representi l’any 2020 el 20% del producte interior brut. El govern català ha fet seu, durant l’última legislatura, aquest repte. Però el camí recorregut ha estat lent, i les dades revelen que, amb el 18%, encara queda un camí de dos punts percentuals per recórrer.

El Vallès Oriental compliria sobradament aquesta proporció. La indústria suposa un 37% del total de l’economia de la comarca (amb un 33% de la població ocupada, com una mostra que aquest és un sector d’elevada productivitat). Però moltes iniciatives industrials han quedat frenades. Valeo, en risc d’abandonar la producció a Martorelles, exemplifica una llarga travessa que ha buidat alguns dels polígons industrials més potents del territori.

Les diferents propostes programàtiques dels partits recullen aquest repte. Mentre el marc estatal per al desenvolupament de noves activitats empresarials ocupa posicions endarrerides en els rànquings internacionals, algunes de les candidatures assenyalen la necessitat d’augmentar l’eficiència de l’administració en les seves relacions amb les empreses. L’administració catalana també té competències per impulsar polítiques de foment de la internacionalització i la recerca i desenvolupament.

En el procés per recuperar aquests més de 20.000 llocs de treball perduts des de 2008 són essencials les polítiques de foment de l’ocupació. Els nous llocs de treball s’estan aconseguit amb elevades taxes de temporalitat i condicions laborals a la baixa, vinculades sovint a la poca qualificació professional dels treballadors. Entre els aturats del Vallès Oriental aquesta baixa qualificació és especialment significativa. Els agents econòmics reclamen una vinculació més estreta entre la formació (reglada i no reglada) i la demanda de les empreses.

La nova llei d’ocupació és un instrument per desenvolupar algunes d’aquestes polítiques i reforçar la intervenció de l’administració per unir oferta i demanda. Els sindicats demanen més pes del Servei d’Ocupació per aconseguir que la seva intermediació doni peu a ocupació de més qualitat.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pau Bosch
Nou president d’Amics de la Rambla

“Ara el nostre objectiu és obrir la Rambla al mar”

Barcelona
SOCIETAT

La síndica posa el focus a l’alberg de Badalona

Badalona
societat

L’esclavitud dels segles XV i XIX, a debat al Museu de l’Escala

l’escala
administracions

La Casa del Mar promocionarà el patrimoni pesquer de Llançà

llançà
sequera

La nova fase d’excepcionalitat dona més marge per omplir les piscines

barcelona
Societat

Mor Miquel Massana, fundador de l’empresa Centre Tèxtil Massana

SERVEIS

La Paeria atura la supressió de la recollida porta a porta a Pardinyes i Balàfia

LLEIDA
GIRONA

Puente preveu aviat la licitació del projecte d’enllaç del TAV i l’aeroport

GIRONA
estats units

TikTok demanda als EUA per una llei que amenaça de vetar el seu ús al país

barcelona