Osona/Ripollès

Històrics osonencs del PSUC, amb Catalunya Sí que es Pot

Són Jesús Andreu, Antoni Llach, Josep M. Anglada, Joaquim Albareda, Joan Lagunas i Francesc Rubio. EL9NOU.CAT reprodueix íntegre el text dels sis veterans polítics osonencs.

Els osonencs Jesús Andreu, exmembre del comitè central del PSUC; Antoni Llach, exalcalde de Roda i militant del PSUC; Josep M. Anglada, extinent d’alcalde de Manlleu i militant del PSUC; Joaquim Albareda, militant de la JCC; Joan Lagunas, exregidor de Vic i militant del PSUC, i Francesc Rubio, exregidor de Torelló i militant del PSUC, firmen conjuntament un text de suport a Catalunya Sí que es Pot.

SI MIRO ENRERE, HO VEIG DAVANT: SÍ QUE ES POT

El PSUC és l’hereva d’una trajectòria política i d’una manera de fer política, de la que ens sentim orgullosos. Ens sentim hereus d’aquells qui, des de la clandestinitat o des de l’exili lluitaren incansablement per construir un país just, solidari i sobirà. Anhelaven un progrés social que contemplava de forma indestriable l’avenç nacional i l’assoliment de drets socials, alliberadors i empoderadors de la classe treballadora a qui representaven. La bandera que ells enarboraven era la del catalanisme popular. Una bandera teixida també amb l’esforç dels nous catalans, a molts dels quals el PSUC va saber transmetre la importància de la nostra estimada llengua i la història de les nostres institucions.

És hereva dels qui lluitaren, en primera instancia, per aconseguir la tan anhelada democràcia. Un concepte de democràcia ampli entès com la consecució de llibertats en aspectes que havien de ser definitoris de la nova societat que volien construir: el respecte, la diversitat, la llibertat o la igualtat. Drets, tots ells, que vinculaven no només a la construcció d’una societat més justa sinó a l’alliberament del nostre país com a nació amb indiscutible dret a l’autodeterminació. La sobirania política, doncs, havia de permetre als catalans i catalanes viure en condicions de major igualtat en l’exercici de drets polítics però també, inexcusablement, de drets socials.

De la bona gestió d’aquesta tradició, progressista i catalanista, que ICV ha fet de l’herència del PSUC n’és un viu exemple la confluència en Catalunya Sí Que Es Pot. I és per aquest motiu que sabem que el PSUC es presentaria a les eleccions del proper dia 27 de la mà de la resta de formacions d’esquerres que formen la candidatura. Perquè la trajectòria d’entesa, de diàleg i de treball per construir una Catalunya millor, més justa, del PSUC, es indiscutible. Per això el PSUC va estar sempre al costat d’aquells qui defensaven la sobirania de Catalunya, no d’aquells que parlen de sobirania però apliquen polítiques contra la majoria de la gent, antisocials i mesures conservadores: el PSUC mai va fer president a Jordi Pujol.

Catalunya Sí que es Pot representa a la majoria: La del 80% que està a favor del dret a decidir i la del 99% que pateix la crisi i les retallades. Aquesta majoria necessita algú que els representi. Necessitem un instrument fort, una força política nova, amb les idees progressistes i catalanistes de sempre. I per això Catalunya Sí que es Pot neix de la suma i encara volem sumar molt més per no fer ni un pas enrere en la defensa dels treballadors, i de totes les víctimes del sistema capitalista i l’ofensiva neoliberal de la dreta catalana i espanyola. No ens podem permetre el luxe de 18 mesos més d’un govern insensible al patiment de tants i tantes catalanes.

Certament les circumstàncies són històriques. Tenim l’oportunitat, indiscutible, de reivindicar-nos com a poble, de posar sobre la taula el dret, irrenunciable, de Catalunya a decidir el seu futur mitjançant un referèndum. L’oportunitat de reclamar la democràcia i el reconeixement de Catalunya com a nació que el PSUC va defensar i a la que de cap manera es pot renunciar. El PSUC estaria i està de la mà d’ICV, on ha d’estar confluint, creant nous marcs unitaris de les esquerres catalanes, avui amb Catalunya Sí Que Es Pot, i que ens ha de permetre construir una Catalunya per a la gent, més lliure, més justa i més neta.

Jesús Andreu, exmembre del comité central del PSUC
Antoni Llach, exalcalde de Roda de Ter i membre del PSUC
Josep Maria Anglada, extinent d’alcalde de Manlleu i exmembre del PSUC
Joaquim Albareda, historiador i exmembre de les JCC
Joan Lagunas, exregidor a l’Ajuntament de Vic i exmembre del PSUC
Francesc Rubio, exregidor a l’Ajuntament de Torelló i exmembre del PSUC

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia