Osona/Ripollès

Usuaris de Manlleu i Torelló es queixen que se’ls allarga el viatge des que hi ha el Bus Express de Vic

Han recollit firmes i tenen el suport dels seus ajuntaments per solucionar la problemàtica.

Diverses persones de Manlleu, Torelló, Sant Vicenç i Sant Pere que utilitzen l’autocar per anar a treballar a Barcelona cada dia han recollit firmes i han fet arribar queixes a l’empresa Sagalés, al servei de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i a la Generalitat des de l’entrada en funcionament del Bus Express, l’E12, el passat 17 d’agost. A la carta a Sagalés, que té la concessió del servei, els fan saber que els canvis els han comportat “un perjudici” en el seu dia a dia. Diuen que ara no tenen autocars directes i que això els fa allargar els viatges perquè han de fer transbordaments i si hi ha retards no poden fer els enllaços a l’hora, de manera que “perdem en el millor dels casos una hora a fer el mateix trajecte”. Amb tot, asseguren que “els horaris de Vic a Barcelona i viceversa ja ens semblen correctes”. Demanen “almenys respectar la majoria de serveis directes que ja teníem”, ja que els horaris en els enllaços “no quadren”.

De moment, no han rebut resposta. L’empresa Sagalés, consultada per EL 9 NOU, ha derivat la resposta al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat. Des d’aquest ens asseguren que “n’estem al cas” i que “estem analitzant les queixes” amb l’objectiu de “solucionar-ho”.

Alguns dels usuaris que estan molestos utilitzen el servei des de fa molts anys. Marta Grané, de Manlleu, en fa 18, “quan encara era d’en Pous”. Assegura que “sempre havia anat molt bé i hi havia un mínim de busos: sis d’anada i sis de tornada directes”. Comenta que ara hi ha dues qüestions. Per una banda, “la comoditat de pujar i no haver de baixar fins a Barcelona”, però d’això no es queixa perquè “si tens assegurat que arribaràs, t’hi acostumes”. L’altre tema, segons Grané, són els enllaços, ja que “sobre paper l’horari quadra però no estan assegurats”. Si un va amb retard no tenen marge. Jordi Pietx, que fa dos anys que fa el trajecte diàriament, afegeix que el problema dels enllaços es dóna sobretot a la tornada, perquè “pot ser que t’hagis d’esperar 45 minuts o una hora”. A les hores punta del matí “hi ha diversos busos continuats” i si no caben en un han d’esperar menys temps. Aquest precisament és un altre dels conflictes, ja que ara quan són a Vic han de canviar de vehicle. Abans pujaven els que eren a Vic al seu, i no tenen garantit el seient, per la qual cosa hi ha l’espera. “Hem de baixar i si hi ha cua ens quedem a baix”, afegeix Patrícia Niño, de Torelló, que fa el trajecte des del 2006. Antònia Aguilera, també de Torelló, diu que “et quedes penjat a Vic”. Per evitar-ho, Dolors Alcolea, una usuària de fa 9 anys de Manlleu, diu que “a mi em vénen a buscar a Vic” per estalviar l’espera, com altres usuaris que deixen el cotxe prop de l’estació

Un exemple de la dificultat que tenen els usuaris per fer transbordaments es va donar dimecres. L’autocar que havia d’arribar a les 7 de la tarda de Barcelona a l’estació ho va fer 20 minuts tard per l’operació sortida pel pont de les Festes de la Mercè. Els que havien d’agafar un altre vehicle a les 7 i 5 per anar a altres punts d’Osona van esperar el de les 8 del vespre.

Els usuaris han fet arribar la preocupació a l’Ajuntament de Manlleu. L’alcalde, Àlex Garrido, explica que li han dit que “els és pràcticament impossible anar a Barcelona com hi anaven abans”. Aquesta setmana té una reunió amb l’empresa i amb la Generalitat “per intentar trobar una solució”. Afegeix que tot plegat se suma “a la línia de tren, que és la que és”. L’alcalde accidental de Torelló, Manel Romans, assegura que a ells no els han fet arribar queixes, però que “a tot el que sigui per millorar hi donarem suport”.

El regidor de Serveis de Vic, Antoni Serrat, va dir al ple que “quan multipliques per més de dos” la freqüència cal “un temps d’adaptació”. Feia referència als retards en les arribades a la Sagrera, a Barcelona, ja que hi ha més vehicles que s’hi desplacen.

L’entrada del funcionament del Bus Express de Vic a Barcelona ha comportat un augment de la freqüència de viatges en els dos sentits, i això ha estat un benefici per a algunes persones. S’ha passat de 19 busos en cada sentit diaris a 39 els dies feiners, i a 9, el triple que fins ara, els dissabtes, diumenges i festius. Aquest servei va entrar en funcionament a partir del 17 d’agost de forma gradual, ja que fins al setembre no es va arribar als 39 viatges en cada sentit.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona