Osona/Ripollès

Prop de 25.000 quilos de patata del bufet, a Orís

Comença la 21a edició del tradicional mercat, que dura tots els diumenges d’octubre.

Una producció equilibrada. Així va definir Josep Soldevila, pagès de la Font de Conangle, la collita de patata del bufet d’aquest any, que es posarà a la venda al Mercat de la Patata del Bufet d’Orís, cada diumenge d’octubre de 9 del matí a 2 del migdia. A la zona de la rectoria hi haurà unes 10 parades. Sis d’aquestes seran de patata del bufet provinents de les sis cases que la conreen. A més de la Font de Conangle, hi ha la Casanova de Saderra, El Martí, Fontferri, La Noguereda i Torrecans. S’hi podran trobar també productes de l’hort i la parada de degustació de plats fets amb patata del bufet de les mestresses de casa del poble.

Soldevila va explicar que la collita ha anat bé tot i que ha estat un “any molt sec”. Se n’hauran collit entre 20.000 i 25.000 quilos i més “no en podem fer perquè tampoc tindria sortida o s’hauria de fer de forma més comercial”. Soldevila també va destacar que el mercat s’anirà fent però “té un futur incert perquè els que ens hi dediquem no tenim continuïtat, hi ha poca pagesia al poble que s’hi dediqui”.
La regidora Iolanda Serrabassa va dir que el mercat ha aconseguit posat Orís al mapa català i el cuiner Pere Lillo, de la rectoria d’Orís, va destacar les bondats que té aquesta patata, que es caracteritza per ser “més mantegosa” proposant alguns plats.

La feina de conrear patates és molt laboriosa. Com deia Soldevila, “s’hi ha de dedicar molt temps i no tothom hi està disposat”. Al programa d’actes d’aquest any es recull el calendari de sembra i recollida de les patates.

Les terres on plantar les patates, unes 10 hectàrees de sis cases de pagès d’Orís, es preparen a l’hivern escampant el fems per abonar-les, es llauren i es colguen els fems i pel març es tallen les patates de llavor i es planten els talls. Llavors creix la planta de la patata i a primers de setembre s’arrenquen. La part més laboriosa és la de collir-les de pressa per evitar que es facin malbé amb el sol. A cada casa s’apilen i es tapen per assegurar-ne la bona conservació fins arribar a primers d’octubre que es venen al mercat.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona