Vallès Oriental

Palautordera reclama a Cespa que pagui la compensació anual tot i que l’abocador ja no rep deixalles

L’Ajuntament vol que l’empresa pagui els 120.202 euros inclosos en el conveni de l’any 2000

L’abocador de residus de les Valls de Santa Maria de Palautordera continua sent font de conflictes al municipi tot i que l’entrada de deixalles es va aturar definitivament a finals de l’any passat.

L’Ajuntament ha reclamat a l’empresa explotadora, Cespa, del grup Ferrovial, que continuï pagant aquest any la quantitat fixa de 120.202 euros anuals que s’establia en el conveni urbanístic firmat l’1 de desembre de l’any 2000. L’empresa, però, fa una interpretació diferent del conveni i es nega a fer el pagament.

Segons el conveni, l’empresa es comprometia a pagar una part fixa de 20 milions de pessetes anuals (120.202 euros) i una part variable per cada tona que entrés en el dipòsit. L’Ajuntament entén que la part variable, de 3,5 euros per tona, ja no té sentit, però en canvi, la fixa continua vigent perquè l’activitat a l’abocador continua.

L’alcalde, Jordi Xena, va emetre un decret el 23 de febrer d’enguany en què es requeria a Cespa l’ingrés dels diners abans del 31 de juliol atès que a l’abocador de les Valls encara hi ha activitat.

L’empresa va presentar al·legacions dient que hi ha un problema d’interpretació del conveni, ja que s’ha d’equiparar el concepte de funcionament al d’explotació i, per tant, la finalització del pagament ha de coincidir amb la finalització de l’explotació i gestió de residus.

L’Ajuntament va rebutjar l’al·legació en un nou decret d’alcaldia emès el dia 5 d’agost. La interpretació que fa, sobre la base de l’informe d’un assessor jurídic, és que, segons la legislació vigent, un abocador només es podrà considerar definitivament clausurat després que l’autoritat competent hagi fet una inspecció final in situ, hagi avaluat tots els informes presentats per l’entitat explotadora i li hagi comunicat l’aprovació de la clausura feta. Segons el mateix informe, el conveni deixa clar que “l’obligació de pagament contreta finalitza amb la clausura de l’abocador i no abans, com pretén el recurrent, essent una deducció directa de la literalitat del pacte [...]. Enlloc del conveni diu que el pagament finalitzarà quan s’aturi el dipòsit i l’entrada de residus sinó que l’única referència ho és al moment de la clausura”.

L’alcalde, Jordi Xena (CiU), explicava en una entrevista a EL 9 NOU les diferències d’interpretació entre les dues parts. “Aquí tenim una interpretació diferent, ja que Ferrovial interpreta que a partir del moment que deixen d’entrar residus aquests 120.000 euros no s’han de pagar, però nosaltres creiem que els han de continuar pagant. El conveni deia que s’han de pagar fins a la clausura i ara donarem llicència d’una fase de clausura, per tant, nosaltres interpretem que estem en fase de clausura i han de seguir pagant perquè encara no està clausurat”.

Xena admet que pot ser difícil conciliar posicions i molt probablement la qüestió arribarà als tribunals. “Aquí hi haurà una polèmica important perquè per la nostra part vam fer un decret reclamant els diners, ells van presentar al·legacions i nosaltres els hi hem desestimat. Per tant, o bé paguen o bé anirem al contenciós”, adverteix l’alcalde.

Cap responsable de Cespa ni de Ferrovial ha volgut donar la seva versió de l’afer a EL 9 NOU.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pere Sala
Ambientòleg, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya

“Ordenar i gestionar bé el paisatge també és rendible”

Olot

La sal més salada: Cardona comercialitza per fi una sal comestible, de gran qualitat i puresa

Cardona
Marc Sabater Armengou
Independents de Vilanova - Som Poble - Alternativa Municipalista

“La nostra acció passa per la crítica constructiva al govern”

Peralada
SOCIETAT

Terrassa impulsa la marca de ciutat per projectar-se a l’exterior

Terrassa
SOCIETAT

Projecte europeu de memòria històrica amb joves de Granollers

Granollers
SOCIETAT

Nova campanya del Carnet Jove de la Cerdanya

Puigcerdà
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona

L’Ajuntament denuncia per primer cop un fons voltor

girona