Societat

Comerç

Els videoclubs lluiten contra internet

David contra Goliat

Pirateria Un establiment reusenc explica com l'afecten les descàrregues il·legals a la xarxa, que han ferit de mort un sector que està en caiguda lliure des de l'any 2009

“Anem fent, que ja és prou. Continua venint gent, però ni de bon tros no és com abans.” Són les paraules de Silvia Gual, l'encarregada del videoclub Weekend, de Reus, per descriure la situació actual del negoci on treballa. Les xifres, a més, no són bones i continuen en caiguda lliure des de 2009, segons fonts de l'Asociación de Empresas de Vídeo, l'AEVIDEO. Des de l'esclat de la crisi, el sector ha tingut un descens del 90% en els seus ingressos, en part, per la pirateria digital. “Ens ha fet mal, sí. Si es prenguessin les decisions que calen això no passaria”, assegura Silvia Gual.

No obstant això, Gual explica que es continua al peu del canó, en part, “perquè encara tenim un públic fidel”. Són cinèfils amb una especial predilecció per les pel·lícules d'acció, plenes de trets, explosions i persecucions. “Les sagues del tipus Els Jocs de la fam també funcionen prou bé”, detalla l'encarregada, la més veterana de la plantilla malgrat la seva joventut. “Treballo aquí des del 2009 i n'he vistes de tots colors”. Queden lluny, massa lluny, els temps en què una de les principals activitats d'oci familiar era el lloguer de pel·lícules. De fet, Reus ha passat de tenir, entre els anys 80 i els anys 90, desenes de videoclubs oberts als tres locals que actualment continuen al peu del canó. A més del Weekend, el Hollywood manté oberts els locals del passeig de Pere el Cerimoniós i del camí de l'Aleixar. Es tracta, doncs, com assenyala Gual, d'engrescar el públic d'alguna manera. “Tenim el dia de l'espectador i diverses promocions per animar els clients”, explica.

De cara al futur, l'objectiu dels responsables del videoclub Weekend, després d'haver-se traslladat mesos enrere a un local més petit que el que tenien anteriorment a la mateixa avinguda de Marià Fortuny, és “tirar endavant, aguantar i sobreviure”. Són a la capital del Baix Camp des de l'any 2001 i són els supervivents d'una cadena d'establiments amb seu a València que ja ha tancat. “Però resistirem”, conclou esperançada Gual.

Pirateria digital

Segons un estudi dut a terme per l'Observatori de Pirateria i Hàbits de Consum de Continguts Digitals, que recull les dades relatives a l'any 2014, la pirateria digital va batre rècords a l'Estat espanyol i, per tant, va perjudicar les indústries culturals i de continguts digitals. De fet, i segons indica l'estudi, durant l'any passat tan sols prop del 40% de tots els accessos a continguts a la xarxa van ser legals. De la mateixa manera, el percentatge de consumidors que va accedir il·legalment a continguts d'internet ha augmentat del 51% de l'any 2013 al 58% que es va assolir l'any passat en tot el territori espanyol. Aquestes dades i d'altres són les que es van recollir a l'estudi, que va ser elaborat per la consultora especialitzada independent GfK i va ser presentat per la Coalició de creadors i indústries de continguts. Una altra de les curiositats de l'estudi va ser la “justificació” que els usuaris van donar per descarregar arxius de manera il·legal. La raó més freqüent aportada pels participants va ser que hi tenen dret, perquè ja paguen “per la connexió a internet”. Un altre dels arguments més repetits va ser el d'assenyalar “la facilitat” de descarregar continguts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]