Els venedors ambulants de Barcelona creen un ‘sindicat'
Reclama un tracte digne i el reconeixement com a treballadors dels venedors de ‘top manta', que denuncien “persecució i racisme”
Té un centenar d'associats i farà d'interlocutor amb l'Ajuntament
Fa sis anys que el senegalès Papa Diop, de 36 anys, viu a Barcelona. Des de llavors es dedica al top manta, tot i que ell –igual que altres companys– ho deixaria si tingués l'oportunitat. “Amb la crisi no he trobat feina, però cuino bé i m'agradaria formar-me”, diu. Ara Diop és portaveu del Sindicat Popular de Venedors Ambulants, que acaba de néixer a la ciutat després d'uns mesos de gestació. És una entitat que, a més de defensar els drets del col·lectiu, pretén donar a conèixer la opinió i necessitats en relació amb “la persecució, la discriminació i el racisme”.
La iniciativa, que dissabte es va presentar al centre social autogestionat Can Batlló, sorgeix de la necessitat dels venedors d'organitzar-se com a col·lectiu i busca la legitimitat social en un context marcat pels incidents que la Guàrdia Urbana i els venedors han protagonitzat aquest estiu. El col·lectiu ha escollit com a representants sis homes i dues dones, que seran la veu dels venedors del passeig de Gràcia, la plaça Catalunya i la zona del Port Vell. A l'hora de dialogar amb el consistori, el sindicat serà l'interlocutor directe.
Obert a tots els venedors
“L'objectiu també és lluitar contra la criminalització mediàtica i, sobretot, trencar el mite que hi ha màfies controlant aquesta activitat”, diuen en l'Espai de l'Immigrant, entitat que ha impulsat el projecte i que compartirà la seva seu amb el sindicat popular. “Demanen un tracte digne i que se'ls reconegui com a treballadors, no se'ls pot negar aquesta condició pel fet de no tenir papers”, hi afegeixen. En l'Espai de l'Immigrant recorden que els venedors estan disposats a explorar “tots els mecanismes necessaris” per legalitzar la seva feina. “Si tots hi posem de la nostra part, hi podrem trobar una sortida”, afirma Diop.
El govern municipal ja ha deixat clar que considera que el fenomen de la venda ambulant no es pot tractar només des del vessant policial i treballa en un pla integral per promoure la reinserció laboral del col·lectiu. La seva gestió, però, li ha valgut la censura del gros de l'oposició i ja hi ha partits –Ciutadans, concretament– que han criticat que “faciliti la creació del sindicat i el reconegui com a interlocutor”. L'entitat té un centenar d'associats, que tenen un carnet i reben el suport de la xarxa Tras la Manta i d'altres col·lectius. La majoria de membres són d'origen africà, però el sindicat està obert a tots els venedors ambulants.