Societat

Una quarantena d'actes en la festa major de Banyoles

El pregó del polifacètic Jordi Xena obrirà diumenge les festes de Sant Martirià, que mantenen la línia habitual, amb propostes pensades per a tots els públics i molta música per a cobla

Activitats molt diverses, presència destacada d'artistes locals i un pes rellevant de les sardanes i la música de cobla: els ingredients habituals de la festa major de Banyoles han servit per confeccionar el programa de Sant Martirià 2015, integrat per unes 40 propostes que tindran lloc entre aquest diumenge i el dia 26. La primera serà el pregó, que, com és tradició, s'avança al cap de setmana anterior al gruix de la festa. Aquest cop ho han encarregat a l'economista, empresari i activista polític Jordi Xena (dia 18, a les 12 h, al Teatre Municipal).

El programa es reprendrà el dijous, dia 22, quan s'obri el recinte de les atraccions. Precisament aquell dia serà el dels tiquets a un euro, una iniciativa que es va posar en marxa ara fa tres any i que ja sembla consolidada. Música, teatre, tallers pensats per a mainada, correfocs, la cercavila dels gegants i capgrossos, exposicions, visites guiades, un mapping, una jornada castellera, el mercat de materials de segona mà, la trobada d'aeromodelisme i la Jornada de Sant Martirià del club natació, així com l'ofici solemne en honor del patró, els concerts del recinte de barraques (més informació en aquesta mateixa pàgina) i el castell de focs, basteixen el programa d'aquest any, presentat ahir junt amb el cartell. Els seus autors són Albert Pascual i Jordi Martínez, del col·lectiu Tint XXI. L'alcalde, Miquel Noguer, a banda de convidar tothom a gaudir de les festes i a demanar als banyolins que siguin acollidors amb els forasters, va demanar –com fa sempre– que hi hagi civisme.

Ciutat sardanista

El Foment ha preparat de nou les activitats sardanistes que han convertit Banyoles en un referent del gènere. Aquest any, però, han incorporat la novetat que la competència d'orquestres tindrà la participació de tres formacions en lloc de dues. En el concert (dia 24, 17 h, pavelló de la Draga) hi tocaran La Principal de la Bisbal, dirigida per Francesc Cassú; Montgrins, amb Martí Camós de director, i Selvatana, amb la direcció de Jesús Santaliestra. D'altra banda, durant les festes es farà l'acte de cessió, per part de l'Ajuntament, del piano amb què el mestre Manel Saderra va compondre bona part de la seva producció sardanista. L'instrument, que s'ha restaurat, l'instal·laran a la sala gran de l'associació, que ara durà el nom del compositor.

Teatre

L'obra teatral escollida per a les festes és Fora de servei, una comèdia original de Ray Cooney que interpretaran actors i actrius de diverses companyies banyolines. Produïda per l'Ajuntament, l'ha adaptat i la dirigeix Jordi Sala. Es representarà els dies 23, 24, 25 i 26.

LA DATA

18.10.15
és el dia
d'inici de la festa, amb el pregó, tot i que el gruix del programa no comença fins al dia 22.

El recinte de barraques fa 30 anys

Dissabte (22 h) es projectarà a les barraques de Banyoles el documental L'ovella negra, en què s'expliquen els orígens i l'evolució d'aquest recinte dedicat als concerts de les festes (música de cobla al marge). Aquesta estrena servirà per commemorar el 30è aniversari de barraques. La projecció es completarà amb un sopar popular i concerts de Krit, Josep Maria Cantimplora i uns discjòqueis. En aquesta oportunitat, la comissió de barraques ha confeccionat un cartell que s'obre amb Miquel del Roig (dia 22) i es tanca amb Cor de Teatre, que portarà a l'escenari L'altra cara (dia 26). Entre una i altra actuació es podran seguir els concerts de Bonobos, Kaotiko, La Gossa Sorda, La Banda Balca (en una actuació pensada per al públic familiar), Pau Brugada, La Troba Kung Fu. Ebri Knight, Lax'n'Busto i La Puça Diatònica, així com el Comitè de DJ's, format per discjòqueis de la comarca.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]