Una exposició commemora els 75 anys de la riuada mortal de Ripoll, Roda, Torelló i Manlleu
L’octubre de 1940 una gran llevantada va deixar, en quatre dies, més de 1.500 litres per metre quadrat al Pirineu Oriental. Ara, per tant, es commemmoren els 75 anys d’aquell episodi amb diversos actes i una exposició als museus de Ripoll, Roda, Tore
Les pluges torrencials que van caure a Osona, van provocar el desbordament del Ter, que al seu pas per la comarca es va endur cases, va afectar una setantena d’indústries i una dotzena de ponts, i va provocar víctimes mortals. A Manlleu, van perdre la vida 10 persones. A Torelló, van ser 61. En aquest municipi, la crescuda del Ter va fer que les seves aigües omplissin part del curs del Ges, fins al pont de Can Pujadas. La nit del 17 al 18 d’octubre, el riu va sortir de mare i va inundar els carrers de la part baixa del poble arribant a pujar més de nou metres per sobre del nivell habitual.
Per commemorar el 75è aniversari, dissabte a les 7, al Cirvianum, es projectarà l’audiovisual ’L’Aigat’ i després el meteoròleg Francesc Mauri i la geògrafa Dolors Codinachs donaran detalls del perquè del fenomen. A les 9, la placeta d’en Pujol acollirà un acte de record a les víctimes, i al pont de Can Pujadas s’inaugurarà la instal·lació lumínica commemorativa que ha ideat l’Escola d’Arts Plàstiques. Dissabte al migdia, al Museu de la Torneria de Torelló s’hi inaugurarà l’exposició que explica l’aiguat de 1940 a la Vall del Ges i Orís.
El mateix dia el Museu Etnogràfic de Ripoll, el Museu del Ter de Manlleu i el Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda, tres municipis que van patir la riuada, obriran mostres específiques de cada població. Les quatre exposicions tindran una introducció comuna. Al Museu del Ter de Manlleu també recuperen l’obra ’L’Aiguat’, que Corcia Teatre hi ha fet l’últim estiu.