Osona/Ripollès

Una exposició commemora els 75 anys de la riuada mortal de Ripoll, Roda, Torelló i Manlleu

L’octubre de 1940 una gran llevantada va deixar, en quatre dies, més de 1.500 litres per metre quadrat al Pirineu Oriental. Ara, per tant, es commemmoren els 75 anys d’aquell episodi amb diversos actes i una exposició als museus de Ripoll, Roda, Tore

Les pluges torrencials que van caure a Osona, van provocar el desbordament del Ter, que al seu pas per la comarca es va endur cases, va afectar una setantena d’indústries i una dotzena de ponts, i va provocar víctimes mortals. A Manlleu, van perdre la vida 10 persones. A Torelló, van ser 61. En aquest municipi, la crescuda del Ter va fer que les seves aigües omplissin part del curs del Ges, fins al pont de Can Pujadas. La nit del 17 al 18 d’octubre, el riu va sortir de mare i va inundar els carrers de la part baixa del poble arribant a pujar més de nou metres per sobre del nivell habitual.

Per commemorar el 75è aniversari, dissabte a les 7, al Cirvianum, es projectarà l’audiovisual ’L’Aigat’ i després el meteoròleg Francesc Mauri i la geògrafa Dolors Codinachs donaran detalls del perquè del fenomen. A les 9, la placeta d’en Pujol acollirà un acte de record a les víctimes, i al pont de Can Pujadas s’inaugurarà la instal·lació lumínica commemorativa que ha ideat l’Escola d’Arts Plàstiques. Dissabte al migdia, al Museu de la Torneria de Torelló s’hi inaugurarà l’exposició que explica l’aiguat de 1940 a la Vall del Ges i Orís.

El mateix dia el Museu Etnogràfic de Ripoll, el Museu del Ter de Manlleu i el Museu Arqueològic de l’Esquerda de Roda, tres municipis que van patir la riuada, obriran mostres específiques de cada població. Les quatre exposicions tindran una introducció comuna. Al Museu del Ter de Manlleu també recuperen l’obra ’L’Aiguat’, que Corcia Teatre hi ha fet l’últim estiu.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Amposta augmentarà la presència policial per frenar els furts

AMPOSTA
urbanisme

El nou POUM perfila com serà la ciutat d’aquí a mig segle

Tarragona
educació

La UPC oferirà el grau de Medicina a partir del 2026

BARCELONA

Reivindiquen l’herència de la gastronomia marinera femenina

roses

L’Escala vol definir un Pla Local de Joventut amb la participació

l’escala
medi ambient

Mataró canvia de lloc els peixos del Parc Central per la sequera

mataró

La UAB aprova un pla per assolir la neutralitat climàtica el 2030

Cerdanyola del Vallès
MEDI AMBIENT

El GironaNat recupera basses pluvials i en crea de noves

girona

Rècord de validacions a TMB coincidint amb Sant Jordi

Barcelona