Crear i compartir narrativa
Torelló compta amb la primera escola d’escriptura descentralitzada de l’Ateneu Barcelonès que té continuïtat i que té la seu a la biblioteca de l’escola Vall del Ges.
Amb la voluntat de perdre la por davant d’un full en blanc i d’acabar escrivint una novel·la, Torelló compta des de ja fa un any amb la primera escola d’escriptura descentralitzada de l’Ateneu Barcelonès. A principis de novembre volen començar el nou curs, que pretén ampliar els grups, un per als que s’inicien i l’altre per encabir-hi els alumnes iniciats, per als quals encara tenen la matrícula oberta. Rou Sánchez, una de les impulsores del grup, explica que tenia relació amb l’Ateneu i que a través de l’AMPA de l’escola Vall del Ges va fer la proposta de crear el grup i van ser prou per obrir-lo, ja que el mínim són 9 alumnes. Es trobaven un cop a la setmana, els dimarts, a la biblioteca del centre educatiu torellonenc durant dues hores i seguien la metodologia de l’escola de l’Ateneu. Maria Rosa Nogué, la professora de l’Ateneu que va a Torelló cada sessió, comenta que els planteja una part teòrica i una de pràctica en què escriuen sobre el que els explica i la setmana següent comenten, entre tots, els textos. Assegura que és un grup amb ganes d’aprendre i molt entusiasta.
Els membres del grup asseguren que han arribat al punt de saber qui ha escrit un text, per l’estil que segueix, sense saber-ho prèviament, ja que quan escrius surt molt de tu, t’acabes despullant. De fet, primer els feia vergonya i ara s’envien fins i tot els textos abans per correu electrònic o ja esperen la classe per veure què han escrit els companys, saber com continuen algunes històries i preparar-se per rebre crítiques. A l’inici del primer curs van començar amb un poema d’amor que la professora els va fer llegir en veu alta quan no ens coneixíem de res. En aquell moment van patir però ho han superat i ara ja no ens tallem a l’hora de criticar-nos.
A l’escola d’escriptura els alumnes diuen que vam començar a escriure d’una manera i ara notem un canvi. Tenen les eines per enfrontar-se a aquest full en blanc que temien al principi i a banda d’això han fet un altre canvi en la manera de llegir, ja que també es fixen en les tècniques que han anat adquirint. Tot plegat els ha donat més seguretat i s’atreveixen a publicar textos, i un parell d’alumnes en tenen d’autoeditats.
En ser cursos oficials de l’escola d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès, els cursos del grup de narrativa de Torelló, als quals hi ha alumnes d’altres municipis i esperen que hi vagi gent de més punts d’Osona i també del Ripollès o la Garrotxa, obtenen un diploma oficial del Departament d’Ensenyament.
Júlia Torrent autoedita un conte amb dibuixos d’Elisenda Soler
Júlia Torrent, una de les alumnes del grup de narrativa, ha autoeditat el llibre infantil Espurnes de petons, per al qual ha demanat les il·lustracions a la torellonenca Elisenda Soler. El va escriure 15 dies després que naixés la seva filla, que n’és la protagonista. Va sobre una nena que troba un cofre ple d’espurnes sota el llit que resulten ser els petons de la seva mare. Pel que fa als dibuixos, Soler va voler que els nens trobin un petit joc d’observació, de manera que a cada il·lustració hi han de trobar elements com un conill o alguns rellotges que es repeteixen. Ara l’autora i la il·lustradora busquen algú que l’editi, encara que com diu Torrent no és fàcil. Montse Guillamon, també del grup, té els textos que ha fet durant el curs autoeditats. Ho va fer el seu marit, que ha agafat els relats sense que ella ho sabés i els els va regalar sota el títol Contes i relats a la vora del Ges.