Societat

Dieta mediterrània per protegir-se de l'excés de carn

Els experts titllen d'alarmant l'informe de l'OMS, que vincula el consum de carns processades al risc de patir càncer

Diuen que la clau és l'equilibri, “menjar de tot una mica i no fer cap abús”

No cal alar­mar-se ni dei­xar de con­su­mir carn de vede­lla o entre­pans d'embo­tits. L'informe de l'OMS que vin­cula el con­sum exces­siu de carns pro­ces­sa­des amb el risc de tenir càncer ha creat una sen­sació de deso­ri­en­tació i alerta que no està en abso­lut jus­ti­fi­cada. Això és almenys el que opi­nen tots els experts con­sul­tats per aquest diari, que coin­ci­dei­xen en una mateixa idea: la dieta medi­terrània que fa anys que reco­ma­nen els met­ges i les auto­ri­tats sanitàries, rica en fruita, ver­dura, cere­als, peix i lle­gums i amb una piràmide nutri­ci­o­nal que situa els pro­duc­tes càrnics a dalt de tot, és la sal­va­guarda de mol­tes malal­ties i ser­veix, en últim extrem, per pro­te­gir-se dels pos­si­bles efec­tes nocius d'un excés de carn pro­ces­sada.

El pedi­a­tra i cap de la uni­tat de gas­tro­en­te­ro­lo­gia i nutrició de l'hos­pi­tal Quirón, Ramon Tormo, adver­teix que “és molt perillós que s'assu­meixi al peu de la lle­tra l'informe de l'OMS i es deixi de con­su­mir carn, perquè en una dieta equi­li­brada entre el 7 i el 12% de les calo­ries han de pro­ce­dir de les proteïnes, i les carn ver­me­lles són una de les fonts més impor­tants de proteïnes d'alta qua­li­tat perquè, com la llet i els ous, tenen els 10 aminoàcids essen­ci­als, a banda de ferro i zinc”. Tormo demana mode­ració i sen­tit comú i reco­mana “men­jar de tot una mica i no fer cap abús”. El doc­tor Albert Goday, cap de la uni­tat d'endo­cri­no­lo­gia de l'hos­pi­tal del Mar, lamenta el mis­satge “alar­mista” de l'OMS i reclama “una inter­pre­tació cauta abans de can­viar els hàbits perquè qual­se­vol fana­tisme no és bo i en l'equi­li­bri hi ha la vir­tut”. Goday des­taca també les qua­li­tats de la dieta medi­terrània, “que inclou unes quan­ti­tats mode­ra­des de carn”.

El pre­si­dent de la Soci­e­tat Espa­nyola d'Endo­cri­no­lo­gia i Nutrició, Manel Puig, insis­teix que l'informe de l'OMS “no aporta cap notícia, ja que és un recull de dades d'estu­dis ante­ri­ors”. “L'únic que diu és que el risc no és ele­vat però exis­teix”, subrat­lla Puig, que insis­teix en la neces­si­tat de “no demo­nit­zar” cap ali­ment i rei­vin­di­car les qua­li­tats de la dieta medi­terrània.

Des del Depar­ta­ment de Salut de la Gene­ra­li­tat tam­poc no es plan­te­gen can­vis en els con­sells a la població. “L'esce­nari no varia, els efec­tes eren cone­guts fa temps i per això “sem­pre s'ha par­lat d'un con­sum mode­rat”, mani­festa el doc­tor Jaume Serra, màster en nutrició humana i direc­tor del pla de pro­moció de salut de la Gene­ra­li­tat. També acla­reix que l'objec­tiu “no és eli­mi­nar les carns de la dieta, sinó incloure-la dins del con­text d'una ali­men­tació equi­li­brada”. Serra subrat­lla que “coc­ci­ons més suaus poden modi­fi­car el poten­cial car­ci­nogènic”.

LES FRASES

És molt perillós que s'assumeixi al peu de la lletra l'informe de l'OMS i es deixi de consumir carn
Ramon Tormo
cap de la unitat de nutrició i gastroenterologia de quirón
Necessitem menjar proteïnes. Qualsevol fanatisme no és bo, i en l'equilibri hi ha la virtut
Albert Goday
Cap d'endocrinologia de l'hospital del mar
L'objectiu no és eliminar la carn de la dieta sinó d'incloure-la dins d'una alimentació equilibrada
Jaume Serra
director del pla de promoció de la salut de la generalitat
L'OMS no aporta cap notícia. Només un recull de dades que diuen que el risc no és elevat, però existeix
é
Manel Puig
president de la societat d'endocrinologia i nutrició
Catalunya té la sort de seguir la mediterrània, que inclou la carn com a element de salut
Gremi de Carnissers i xarcuters de Barcelona
Analitzarem acuradament aquest informe, com sempre ferm, amb tots els estudis de l'OMS
Enrico Brivio
portaveu de la comissió europea

L'OMS accepta “una barbacoa de tant en tant”

“Quan fem una classificació d'aquest tipus, la dificultat sempre està en com comunicar-ho i com els individus interpreten la informació, però no hi ha cap necessitat d'alarmisme”. La doctora María Neira, directora del Departament de Salut Pública i Determinants Socials i Medioambientals de la Salut de l'OMS, ho va deixar ahir ben clar en una entrevista a l'agència Efe. Neira va aclarir que “es pot continuar consumint carns processades, sempre i quan no sigui més de dos o tres cops per setmana” i va recomanar “seguir la piràmide nutricional. Tot en un context de
“vida activa i el menys sedentària possible”.

Neira va explicar que la classificació formal “només era qüestió de temps” i que la recomanació és “la mateixa que els nutricionistes i experts en càncer ja feien en relació amb la dieta”.

L'experta va aclarir que el risc no és de la carn “sinó de les substàncies que se li afegeixen durant el processament”. També va recordar que fa temps que se sap que la carn en contacte directe i durant molt de temps amb calor intens o foc directe allibera substàncies que poden ser cancerígenes. Però va enviar un missatge de tranquil·litat. En una dieta equi-librada “es pot fer una barbacoa de tant en tant”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia