Societat

Botigues d'Argentona s'emmirallen en l'horari europeu per tancar d'hora

Asseguren que l'experiència és positiva i que no els ha fet perdre clientela

Es valora poder sortir més aviat a la tarda i no parar tanta estona al migdia

Algunes botigues d'Argentona han començat a tancar a les set de la tarda. Fa pocs mesos que ho han posat en marxa però l'acceptació entre la clientela ha estat molt bona, i sobretot entre els empleats. La ferreteria L'Equip fins abans de l'estiu tancava la botiga a les vuit del vespre. “Quan vaig marxar de vacances hi vaig començar a donar voltes, pensava en els països europeus i en els Estats Units, on fan el seven to five, i al setembre vaig reunir els treballadors per fer-los la proposta”, explica el propietari, Roc Melillas. “ Abans quan arribava a casa la nena ja dormia. Ara fins i tot puc explicar-li el conte. I no és només això, també et permet fer més vida social, com ara anar a les reunions de l'AMPA”, hi afegeix. Melillas assegura que amb el canvi treballen mitja hora més però que poder sortir una hora abans els compensa. “Els empleats ho han rebut molt bé. No és només que puguis conciliar la vida laboral i familiar sinó que és la personal. Tampoc cal tenir fills per poder valorar un canvi així”, assegura.

Ara la ferreteria obre una hora abans, a les vuit del matí, i té obert fins a la una del migdia, i de les tres a les set de la tarda. “Els professionals també han agraït que obrim més d'hora perquè ells a les vuit ja treballen. A les tres, agafem la clientela particular, pares que porten els nens a l'escola i així ja tenen els encàrrecs fets”, explica el propietari. El nou horari també ha tingut efectes positius en la salut, segons el propietari: sopar més d'hora li ha fet perdre pes.

Una altra de les botigues que també han començat a fer aquest nou horari és Instants Fotografia, a la plaça Nova d'Argentona. Els propietaris, Albert Burguera i Eva Aparicio, són pares de tres fills i la conciliació laboral i familiar en aquest cas es feia difícil. El canvi, segons expliquen, ha estat totalment positiu. “La reacció de la gent ha estat molt bona. M'ha sorprès perquè la clientela està molt contenta i ha estat molt comprensiva. Molts aprofiten per venir a les tres. I és que, de fet, nosaltres aquí ja hi érem perquè treballem amb empreses. La diferència és que ara tenim la persiana oberta”, assegura Aparicio. “Vull pensar que hi ha gent que ho pot fer, que hi ha botigues que s'hi poden afegir”, explica. Aparicio també creu que si s'apliqués aquesta reforma horària seria més fàcil que la dona pogués entrar al món laboral: “Hi ha moltes mares que no poden agafar segons quines feines per culpa de l'horari.” Altres comerços que també estan implantant nous horaris són l'estanc i una verduleria. A la papereria Arenas també han reformulat l'horari. La seva propietària, Sion Arenas, explica que obre a dos quarts de cinc en lloc de les cinc com havia fet fins ara i aprofita que els nens surten de l'escola. Al vespre també tanca mitja hora abans. Tancava a les vuit i ara ho fa a dos quarts. Aquests botiguers coincideixen a assegurar que si els negocis van bé l'horari no afecta.

LA XIFRA

7
de la tarda.
Hora en què tanquen alguns comerços d'Argentona amb el nou horari.

Les escoles de Premià de Mar, banc de proves

Premià de Mar podria ser un dels municipis que comencessin a provar un nou horari lectiu. L'alcalde, Miquel Buch, explica que des de la Iniciativa per a la Reforma Horària es van posar en contacte amb l'Ajuntament perquè es proposés a les escoles. De moment, dilluns es presentarà aquesta proposta al Consell Escolar Municipal. “Serà totalment voluntari. S'hi pot apuntar una escola o moltes, o fins i tot només fer-ho amb alguns cursos concrets”, assegura Buch. Fabián Mohedano, cap visible de la iniciativa, serà dilluns a Premià de Mar per explicar-ho a la comunitat educativa. L'objectiu és copiar l'horari europeu. “Començar a les nou del matí i fer horari intensiu fins a les tres de la tarda i que les extraescolars s'acabin a les sis, com fan a Alemanya”, explica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Invertiran 9,2 milions en la millora de les carreteres a Lleida

Lleida
societat

El govern impulsarà un nou servei d’atenció a víctimes de ciberviolència masclista

barcelona
urbanisme

Manresa inicia les obres per convertir el principal eix comercial en una illa de vianants

Manresa

Inici del pla pilot d’infraestructura verda a Palafrugell

Palafrugell
societat

Batlle defensa que Barcelona és “segura” i crida a gaudir de la Mercè

Barcelona
Societat

Cultivar cafè sota roures i alzines a Sant Vicenç de Torelló

Sant Vicenç de Torelló
INFRAESTRUCTURES

Avança l’estació de l’L9 I l’L10 a la plaça Maragall

Barcelona
Informació especial

La Universitat de Girona incrementa la seva oferta acadèmica

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona