Societat

Prullans esdevé un poble de pessebre per la Puríssima

Des d'ahir fins dimarts aquest petit poble de la Cerdanya és l'escenari d'una fira molt interessant d'artesania i d'alimentació amb una representació que inclou un pessebre vivent

Ence­tem el peri­ple nada­lenc i una de les acti­vi­tats tra­di­ci­o­nals més arre­la­des són els pes­se­bres vivents. La pri­mera set­mana de desem­bre, i sem­pre coin­ci­dint amb la Puríssima, Pru­llans es trans­forma en un poble de pes­se­bre. Aquest poble de la Cer­da­nya de només 220 habi­tants, dels quals només 70 hi viuen tot l'any, esdevé un petit pes­se­bre. Pru­llans hi posa els seus espais natu­rals, cases, eres i altres indrets, com també la seva gent. Ho fa des de l'any 1996, quan la família Puig, de llarga tra­dició pes­se­brista, anava a la recerca d'un poble que, en si mateix fos com un pes­se­bre i de fàcil accés. Amb en Josep Isern, pro­pi­e­tari del càmping Pru­llans, van posar fil a l'agu­lla aquesta idea tot dient: “Pru­llans és un poble de pes­se­bre, hem de fer alguna cosa.”

Consta de divuit esce­nes que es mun­ten al vol­tant de l'església, al nucli antic, i s'hi repre­sen­ten ofi­cis antics, un petit mer­cat, pas­sat­ges bíblics com l'anun­ci­ació o els pas­tors que can­ten nada­les... Es tracta d'un pes­se­bre vivent molt pro­per en què el visi­tant té con­tacte directe amb els per­so­nat­ges. En total són més de 80 els figu­rants volun­ta­ris que hi par­ti­ci­pen i tot el con­torn de l'església de Sant Esteve es guar­neix com un poblet de l'antiga Pales­tina.

Aquest 2015 es com­pli­ran dinou anys de la Fira del Pes­se­bre i onze del pes­se­bre vivent. Dos dies abans dels asse­nya­lats per la fira i pes­se­bre, invi­ten les esco­les de la zona a visi­tar els estants de les figu­res i gar­lan­des de Nadal, la mos­tra de pes­se­bres, els dio­ra­mes de l'església i la for­mat­ge­ria de Pru­llans. Se'ls expli­quen les tra­di­ci­ons cata­la­nes de les fes­tes de Nadal i obse­quien tota la mai­nada amb una figu­reta de pes­se­bre.

Ahir van obrir la fira a la plaça de la Cer­da­nya i avui, a més de les para­des d'ali­men­tació, arte­sa­nia i regal, els visi­tants podran gau­dir de les degus­ta­ci­ons dels pro­duc­tes arte­sans dels firai­res, de xoco­lata amb melin­dros, de cas­ta­nyes i de xopets.

Les repre­sen­ta­ci­ons pre­vis­tes per avui començaran a les sis de la tarda i clou­ran a les vuit del ves­pre. En aquest mateix horari es podrà visi­tar el pes­se­bre vivent també demà, dilluns. La fira res­tarà oberta fins dimarts que ve al mig­dia.

El preu de l'entrada és de tres euros. Aquesta apor­tació s'ha incor­po­rat en les últi­mes edi­ci­ons a causa de les escas­ses sub­ven­ci­ons que rep l'Asso­ci­ació Cul­tu­ral i Cívica de Pru­llans, enti­tat orga­nit­za­dora, i les des­pe­ses que genera el man­te­ni­ment de ves­tu­ari i d'apa­rells elèctrics. A l'entrada, el visi­tant és obse­quiat amb un petit record. Per acce­dir a aquest esde­ve­ni­ment, con­vi­den els assis­tents a dei­xar els cot­xes a les dues entra­des del poble.

Un miler de figurants

M.J.R.

Més d'un miler de figurants en els pessebres vivents de la demarcació ja estan preparats. Els pessebres lleidatans de Sudanell, Sant Guim de la Plana, Lleida, Linyola, Rocafort de Vallbona i Vilandeny ho tenen tot a punt. Per la seva singularitat, destaquen els de Magraners de Lleida, perquè els decorats estan construïts amb materials de reciclatge, i el de Sant Guim, dedicat als oficis perduts. Els pessebres vivents són les dramatitzacions rituals del naixement de Crist, amb un conjunt d'escenes que recreen passatges de l'Evangeli. L'epicentre sempre és el del naixement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.