Societat

Prullans esdevé un poble de pessebre per la Puríssima

Des d'ahir fins dimarts aquest petit poble de la Cerdanya és l'escenari d'una fira molt interessant d'artesania i d'alimentació amb una representació que inclou un pessebre vivent

Encetem el periple nadalenc i una de les activitats tradicionals més arrelades són els pessebres vivents. La primera setmana de desembre, i sempre coincidint amb la Puríssima, Prullans es transforma en un poble de pessebre. Aquest poble de la Cerdanya de només 220 habitants, dels quals només 70 hi viuen tot l'any, esdevé un petit pessebre. Prullans hi posa els seus espais naturals, cases, eres i altres indrets, com també la seva gent. Ho fa des de l'any 1996, quan la família Puig, de llarga tradició pessebrista, anava a la recerca d'un poble que, en si mateix fos com un pessebre i de fàcil accés. Amb en Josep Isern, propietari del càmping Prullans, van posar fil a l'agulla aquesta idea tot dient: “Prullans és un poble de pessebre, hem de fer alguna cosa.”

Consta de divuit escenes que es munten al voltant de l'església, al nucli antic, i s'hi representen oficis antics, un petit mercat, passatges bíblics com l'anunciació o els pastors que canten nadales... Es tracta d'un pessebre vivent molt proper en què el visitant té contacte directe amb els personatges. En total són més de 80 els figurants voluntaris que hi participen i tot el contorn de l'església de Sant Esteve es guarneix com un poblet de l'antiga Palestina.

Aquest 2015 es compliran dinou anys de la Fira del Pessebre i onze del pessebre vivent. Dos dies abans dels assenyalats per la fira i pessebre, inviten les escoles de la zona a visitar els estants de les figures i garlandes de Nadal, la mostra de pessebres, els diorames de l'església i la formatgeria de Prullans. Se'ls expliquen les tradicions catalanes de les festes de Nadal i obsequien tota la mainada amb una figureta de pessebre.

Ahir van obrir la fira a la plaça de la Cerdanya i avui, a més de les parades d'alimentació, artesania i regal, els visitants podran gaudir de les degustacions dels productes artesans dels firaires, de xocolata amb melindros, de castanyes i de xopets.

Les representacions previstes per avui començaran a les sis de la tarda i clouran a les vuit del vespre. En aquest mateix horari es podrà visitar el pessebre vivent també demà, dilluns. La fira restarà oberta fins dimarts que ve al migdia.

El preu de l'entrada és de tres euros. Aquesta aportació s'ha incorporat en les últimes edicions a causa de les escasses subvencions que rep l'Associació Cultural i Cívica de Prullans, entitat organitzadora, i les despeses que genera el manteniment de vestuari i d'aparells elèctrics. A l'entrada, el visitant és obsequiat amb un petit record. Per accedir a aquest esdeveniment, conviden els assistents a deixar els cotxes a les dues entrades del poble.

Un miler de figurants

M.J.R.

Més d'un miler de figurants en els pessebres vivents de la demarcació ja estan preparats. Els pessebres lleidatans de Sudanell, Sant Guim de la Plana, Lleida, Linyola, Rocafort de Vallbona i Vilandeny ho tenen tot a punt. Per la seva singularitat, destaquen els de Magraners de Lleida, perquè els decorats estan construïts amb materials de reciclatge, i el de Sant Guim, dedicat als oficis perduts. Els pessebres vivents són les dramatitzacions rituals del naixement de Crist, amb un conjunt d'escenes que recreen passatges de l'Evangeli. L'epicentre sempre és el del naixement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona