territori

La biblioteca del Centre de Lectura rep el fons personal de Ramon AmigóLa vida quotidiana dels selvatans durant els bombardejos de la Guerra Civil

La família l'ha donat a la biblioteca de l'ateneu reusenc

La família Amigó ha lliurat tot el fons personal de Ramon Amigó (Reus, 1925-2011) a la Biblioteca del Centre de Lectura. Format per 43 caixes que contenen correspondència personal, articles inèdits, material utilitzat per a la realització de les toponímies i per a la publicació dels seus llibres, lel fons també inclou informació sobre les classes que va impartir com a professor de català. Entre la correspondència que aplega el fons hi trobem cartes a intel·lectuals i escriptors com Jaume Vallcorba, Amadeu Soberanes, Albert Manent, Josep Iglésies o Artur Bladé Desumvila.

Ramon Amigó i Anglès, que va ser president del Centre de Lectura entre 1973 i 1975, va ser professor de català i s'havia format en l'onomàstica dins del món excursionista. En el camp de l'onomàstica, va dur a terme l'aplec i l'estudi de nombrosos repertoris. De les seves publicacions destaquen Els topònims de la ciutat de Reus, Els noms de lloc de les terres catalanes: la Mussara (Premi Eduard Brossa el 1955 i premi de la Societat Catalana de Geografia, filial de l'IEC, el 1961) i Siurana de Prades, entre d'altres.

Altres repertoris d'onomàstica publicats corresponen als termes de la Mussara, Castellvell del Camp, Almoster, Vilallonga de Ter, Vila-seca i Salou, Constantí, Siurana, Cornudella de Montsant, Prades, l'Albi, Pratdip i Porrera. És l'autor de la guia itinerària Les muntanyes de Prades, el Montsant i serra la Llena, redactada conjuntament amb Josep Iglésies i Joaquim Santasusagna, i de la monografia L'ensenyança de la llengua catalana, des de Reus, sota el franquisme, entre d'altres publicacions.

Va ser vicepresident de la Societat d'Onomàstica, membre corresponent a la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans, medalla d'or de la ciutat de Reus, president de l'Associació Excursionista de Reus, i va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya l'any 1997.

La notícia completa a Reus Digital


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Planoles detecta les fuites que eleven el consum d’aigua al municipi

PLANOLES

El web de l’Àrea privada ciutadana de la Generalitat, ara més senzilla i amb més serveis per a les persones

Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs