Societat

Catalunya s'endú un 11% del que havia jugat en un esquívol sorteig

La loteria deixa només una part del segon i esquitxades dels grans premis a Catalunya

Es recuperen 44 milions entre Roda de Berà, Santa Perpètua i Caldes de Montbui

La loteria de Nadal d'ahir va ser especialment esquiva envers Catalunya. Dels 383 milions jugats pels catalans en la rifa d'ahir, només se'n van recuperar 44 en grans premis i poc més entre terminacions i la morralla. L'esquerp sorteig va retornar un 11% del que s'havia invertit.

La rifa va esdevenir extraordinàriament fragmentada, ja que tots els premis principals van anar a parar a moltes poblacions de l'Estat. L'única excepció va ser la grossa, venuda a Roquetas de Mar (Almeria) i que gairebé es va repartir tota a la població i al poble del costat.

Tres localitats van salvar l'honor català. Roda de Berà va repartir 18 milions entre els treballadors d'un geriàtric i els avis i familiars de la residència, corresponents a una part del segon premi. També Santa Perpètua de Mogoda va esgarrapar una petita part del 12775, i algun altre pessic d'un dels quarts premis. I Caldes de Montbui, que va poder quedar-se en propietat tot un cinquè sencer, el 73867, es va convertir en la segona població catalana més premiada, amb prop de deu milions.

Una tretzena de municipis catalans van resultar esquitxats per parts dels deu quarts i cinquens premis del sorteig. I de les quatre demarcacions. En el balanç no hi figuren els deu milions que van viatjar des d'Osuna al Pont de Vilomara, ja que una família d'origen sevillà cada any porta un grapat de dècims del 12775 que juga una hermandad catòlica cap al poble del Bages. Però només maquillarien la desfeta de la inversió catalana.

L'atomització del sorteig de Nadal ha anat augmentant els últims anys des que es poden comprar dècims a les administracions amb terminal, i que permeten la compra de butlletes que estan a la venda en qualsevol administració de l'Estat. Un exemple n'és el 71119, un dels quarts premis, venut a més de 180 localitats diferents de l'Estat. Més repartit, impossible.

LES XIFRES

383
milions va invertir Catalunya en el sorteig, i només n'ha recuperat 44 en grans premis.
185
poblacions van arribar a repartir-se un quart premi, per l'enorme fragmentació de la venda per internet.

La grossa de Nadal es ven a Roquetas de Mar

La grossa, a Almeria

Un total de 544 milions d'euros van caure ahir a les butxaques de centenars d'habitants de la població de Roquetas de Mar, a Almeria, on es va vendre de manera íntegra, tret d'un 15% que es va retornar, el primer premi del sortegi especial de Nadal, el número 79140. Van ajudar a repartir la sort els estudiants de l'institut local, Emilio Manzano, que van vendre participacions del número per fer diners per al viatge de fi de curs. “Hi ha més gent al carrer avui que per les festes de setembre”, va dir l'alcaldessa. Algun dècim de la grossa va volar fins a Barcelona i altres ciutats de l'Estat a clients que el van demanar a través d'internet. També un grup de 44 jubilats de les poblacions de Villlanueva de la Concepción y Colmenar han aconseguit 80 milions d'euros.

10 milions al Pont de Vilomara

Una família del Pont de Vilomara ha repartit 10 milions del segon premi. Es tracta d'una família originària de Sevilla que cada any compra dècims a Andalusia i els reparteix entre familiars i amics al Bages. Enguany se'n va endur 83.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia