Societat

Sudanell tanca el seu passeig a través del temps

El pessebre vivent es podrà visitar aquest cap de setmana, abans no torni a ser desmuntat

Els quadres es representen a la planta baixa de les cases, als garatges, als cellers... i els veïns viuen a dalt

“Durant un mes llarg, cada nit, els veïns de Sudanell treballem per transformar les nostres cases en un autèntic pessebre. Muntem els quadres a la planta baixa –dins les cases, als garatges, a les entrades, als soterranis, als cellers i als coberts– i vivim a dalt.” Ho explica la presidenta de l'Associació del Pessebre Vivent, Mercè Borràs. “Per crear els decorats, es talla el trànsit de diversos carrers del centre del poble i es recupera tot el material que al llarg de l'any s'ha guardat al magatzem de l'ajuntament: arbres, ponts, pous d'aigua, objectes antics, estris d'oficis d'èpoques passades...” D'aquesta manera, el centre d'aquest municipi de només 800 habitants és objecte d'una autèntica metamorfosi.

Sudanell (Segrià) tancarà aquest cap de setmana la XXI Temporada del Pessebre Vivent, que es representa des de fa més de dues dècades. El 20 de desembre passat va obrir les portes per rebre la visita de 200 persones. Moltes més, fins a 7.000, segons els organitzadors, hi hauran passat quan diumenge vinent s'abaixi el teló. Dissabte i diumenge, a dos quarts de set de la tarda, tindran lloc les dues últimes presentacions d'aquesta temporada. Després tocarà desmuntar-ho tot i deixar-ho ben resguardat fins a l'any que ve.

Al pessebre vivent de Sudanell, s'hi poden trobar un total de 65 escenes que recorden els antics oficis perduts i les cinc escenes bíbliques que narren la història del naixement de Jesucrist. En total, hi actuen més de 250 persones, convertides en els habitants d'una ciutat jueva de l'antiguitat.

Pràcticament tots els veïns hi han participat en alguna edició, “ja que el pessebre implica totes les generacions”. I la implicació arriba a tots els nivells. El vestuari de tots els actors, per exemple, ha estat confeccionat totalment per un grup de dones del poble.

Cada temporada es reben visites d'arreu de Catalunya, Aragó i el País Valencià. “Fins i tot vénen autocars des de França”, detalla Borràs. L'any 1994 es va començar a treballar en el projecte, que es va materialitzar el 1995. L'Associació Cultural el Portell va posar en marxa un pessebre vivent constituït per 65 escenes, una part de les quals eren de caràcter bíblic (anunciació, buscar posada, anunciació pastor, naixement, adoració dels Reis...) i l'altra estava dedicada als oficis tradicionals (guarnicioners, tovers, picapedrers, carreters...), que es despleguen per les cases, els estables, els corrals i la plaça de l'antiga església romànica.

Dies i preus

9 i 10 de gener. A les 18.30 h, des del carrer Sant Jordi. Entrada: 6 euros. Gratuït fins als 3 anys

Més informació

www.sudanell.cat .
Telèfons 973 25 81 89 i 973 25 82 12

Pessebres vivents a punt d'abaixar el teló

Aquest cap de setmana tanquen també la temporada altres pessebres vivents de la demarcació. És el cas dels pessebres de Linyola, Ardèvol i Sant Guim de la Plana. A Linyola, enguany s'han renovat un 30% de les escenes. La darrera posada en escena es podrà veure aquest diumenge. Serà l'única representació diürna i hi haurà una única funció, a les 12 del migdia. Ardèvol tornarà a oferir escenes bíbliques i mostrarà com vivien el Nadal els avantpassats del segle XVIII dissabte i diumenge. Hi haurà representacions dissabte i diumenge, a les 18.30 i a les 19.30 hores.

Amb més de trenta anys de trajectòria, el pessebre de Sant Guim de la Plana, a la Segarra, és un dels més interessants de Catalunya, ja que, en lloc de descriure escenes bíbliques –només hi ha el naixement–, mostra la vida a pagès de fa uns anys i els antics oficis, molts dels quals
ja desapareguts. Encara es podrà visitar demà i diumenge a les 18.30 hores.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

TURISME ESPORTIU

El MICFootball2024 genera fins a 33.000 pernoctacions aquesta Setmana Santa

GIRONA

Pressió per un cos perfecte

Barcelona
Èlia Soriano
Directora de l’Institut Català de la Dona (ICD)

“Totes hem patit allò de «No soc prou prima», «No soc prou alta»”

barcelona
Isabel Muntané
Coordinadora del Màster de Gènere i Comunicació de la UAB

“Hi ha pressió estètica als dibuixos animats, a les sèries...”

barcelona

Catalunya, més laica que mai

Barcelona
comerç

Torna la fira artesana Fet al Born

Barcelona

Els Manaies entreguen el penó a Joan Alenyà que ja el custodia

GIRONA
SOCIETAT

L’electricitat, el gas i aigua, els serveis amb més reclamacions al Vallès Oriental

GRANOLLERS
estats units

El vaixell que va fer caure el pont té 56 contenidors amb materials perillosos

barcelona