Societat

Premià de Mar, Premià de Dalt i Càritas, contra la pobresa

Posen en marxa el sistema DISA, el primer del Baix Maresme, per donar aliment a les persones amb pocs recursos

Amb el nou sistema, iniciat al setembre, atenen 400 usuaris al mes

L'Ajuntament de Premià de Mar, el de Premià de Dalt i Càritas han posat en marxa el primer centre de distribució solidària d'aliments (DISA) del Baix Maresme, situat a la parròquia de Santa Maria de Premià de Mar. Ara per ara, atén al mes unes 400 famílies, unes 1.800 persones, amb risc d'exclusió social i amb pocs recursos de les dues localitats.

El servei va començar a funcionar al setembre, tot i que avui se'n fa la inauguració oficial, en la qual acudiran els alcaldes de Premià de Mar, Miquel Buch, de Premià de Dalt, Josep Triadó, i autoritats eclesiàstiques, a més dels gegants dels municipis.

“El centre DISA surt de veure el gran increment de gent necessitada i de la necessitat de crear un centre de distribució únic per als dos municipis”, explica el regidor de Desenvolupament i Cooperació de Premià de Dalt, Carles Medina (CiU), a aquest diari.

José Manuel Barreto, voluntari coordinador del projecte DISA, relata que aquest servei vol canviar la concepció que hi havia fins ara de l'entrega d'aliments. Abans, es basava més en la caritat i es donava un paquet de menjar als usuaris que acudien a Càritas. Ara és com si fos una botiga, on els aliments són en prestatges i les persones, en lloc de comprar amb diners, ho fan amb uns punts que els atorguen els serveis socials municipals. Entre altres aliments, poden adquirir oli, llegums, arròs, ous o llet. Hi ha productes, com ara l'aliment dels nadons i els de neteja personal, que són gratuïts. Amb aquest sistema es vol potenciar la solidaritat respecte de la caritat, i per això durant tot el trajecte pel centre un voluntari acompanya l'usuari.

L'alcalde Buch (CiU) i el regidor Medina diuen que es tracta de “dignificar” l'entrega d'aliments. “No hi hauria d'haver famílies en situació de vulnerabilitat, però en el cas que estem vivint, s'intenta dignificar tant com es pugui la recollida d'aliments”, precisa Buch.

Col·laboració estreta

Segons Barreto, abans hi havia una mica de “descoordinació” perquè diverses entitats repartien aliments. Ara, en canvi, aquesta tasca s'ha centralitzat al centre DISA. Per això, s'han coordinat els dos ajuntaments, les parròquies de Sant Cristòfol i de Santa Maria del Mar, a Premià de Mar, la de Sant Pere, a Premià de Dalt, l'Església evangèlica, la Creu Roja i el Banc dels Aliments.

Els serveis socials dels municipis són els que decideixen quines persones es poden beneficiar del sistema. Al centre DISA reben l'aliment que prové del Banc dels Aliments, el fons d'ajuda europea als més necessitats i Càritas. La cooperativa La Nau de Barcelona entrega, un cop al mes, productes de neteja personal. L'Ajuntament de Premià de Mar enguany ha donat bolquers, tampons i maquinetes d'afaitar, entre altres productes d'higiene.

Per adequar el centre, Premià de Mar ha aportat 50.000 euros i Premià de Dalt hi ha destinat 30.000 euros i ajuda en el seu manteniment.

A DISA hi treballen 33 voluntaris. Buch, Barreto i Medina ressalten la seva labor. “És important la implicació de la parròquia i de tots els voluntaris, que ens ho han posat tot molt fàcil, als ajuntaments”, afirma l'alcalde.

Dutxes i menjar per als sense sostre

Al centre DISA Càritas també ofereix, dos dies a la setmana, dutxes perquè els sense sostre puguin netejar-se; a més, se'ls renta la roba i se'ls entrega un paquet d'aliment en què s'inclouen productes que no s'hagin de cuinar, com ara sucs, raviolis precuinats i tonyina en llauna.

José Manuel Barreto, voluntari coordinador del DISA, opina que a la societat hi ha “una pobresa crònica” que no disminueix. Afirma que amb la crisi s'ha incrementat, ja que molts dels afectats són aturats que no troben feina. Abans –diu– el 60% de les persones que atenia Càritas eren estrangers, però ara ha augmentat el percentatge de nacionals. Per la seva part, el regidor de Desenvolupament i Cooperació de Premià de Dalt, Carles Medina (CiU), detalla que el 2011, el 30% de les persones que atenia Càritas eren premianencs i la resta, d'altres municipis, mentre que ara un 70% són premianencs. Barreto lamenta que els nens són els més afectats: “La malnutrició perjudica el seu desenvolupament psicològic, físic i emocional.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia