Societat

Troben al Pallars Jussà les empremtes fòssils més antigues de Catalunya

Corresponen a diferents grups d'amfibis i rèptils primitius

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP) i l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC) han identificat a la vall de Manyanet (Pallars Jussà) rastres de tetràpodes d'aproximadament entre 280 i 290 milions d'anys.

Segons ha informat l'ICP, aquestes empremtes fòssils, les més antigues de Catalunya, corresponen a diferents grups d'amfibis i rèptils primitius, entre els quals s'han identificat empremtes de sinàpsides, el grup que més endavant va donar lloc als mamífers.

Les ignites o empremtes fossilitzades de la vall de Manyanet (dins del terme municipal de Sarroca de Bellera, al Pallars Jussà) es distribueixen en dues zones que corresponen a dos ambients diferents: una zona fluvial de meandres i una altra d'aigües no confinades.

Aquests dos paleoambients haurien estat l'hàbitat de grups de tetràpodes diferents durant el Permià. Els tetràpodes (terme d'origen grec que significa “quatre potes”) són els primers vertebrats que van trepitjar terra ferma, desenvolupant pulmons per captar l'oxigen de l'atmosfera i transformant les aletes en potes, però amb un cicle vital encara bastant lligat als ambients aquàtics.

A la zona fluvial, els investigadors han identificat ignites (empremtes) de temnospòndils (els antecessors dels actuals amfibis) de diferents mides. “Són un grup amb una forma de vida similar a la de les actuals salamandres. Algunes espècies succionaven el menjar, mentre que altres caçaven de forma activa, semblant a com ho fan avui dia els cocodrils”, explica Eudald Mujal, investigador del Departament de Geologia de la UAB, que encapçala l'estudi.

En aquesta zona, la biodiversitat és més gran que en la d'aigües obertes i inclou ignites d'altres grups, com seymouriamorfs, un grup peculiar d'animals de gairebé un metre de longitud que es troba en la transició entre els amfibis i els animals que ja posaven ous amb closca o diadectomorfs.

D'altra banda, a la zona que correspon a una àrea aquàtica oberta, els investigadors han identificat rastres de captorhínids, uns rèptils primitius de mida mitjana, i de sinàpsides, els precursors dels actuals mamífers, de fins a quatre metres de longitud.

Els investigadors han comparat les ictínies de la vall del Manyanet amb les recuperades al centre de la Pangea, el supercontinent on estaven unides totes les masses terrestres durant el període Permià, i han conclòs que les diferències faunístiques observades poden ser conseqüència dels climes diferents.

La troballa ha estat publicada a la revista Geological Magazine de la Cambridge University Press



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA