Societat

Iberolei, el millor oli de les Terres de l'Ebre

L'oli produït per Agrícola del Camp a Santa Bàrbara ha rebut la distinció en el marc de la Fira de l'Oli de Jesús, que obre les portes avui

La mostra presenta multitud d'actes culturals i festius

Iberolei, elaborat amb olives de la varietat morruda, havia estat escollit el millor oli d'oliva verge extra de la DOP Baix Ebre Montsià en la selecció prèvia del XXXII Concurs al Tast dels Olis de les Terres de l'Ebre, i competia per obtenir el premi especial al millor oli d'oliva del certamen amb Rius d'Or (DOP Terra Alta), de la Fatarella; Oli del Mar, de l'empresa Ebrethink SL; Oleum Naturale by Mas Raquel, de Rasquera, i l'oli presentat per Francesc Cid, de Xerta, en la modalitat de productors particulars. Tots havien estat distingits amb el primer premi de la seva categoria en un certamen que ha rebut 65 mostres d'olis a concurs.

Aquesta és la primera edició de la Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre que comença fent públic els olis premiats. De fet, la principal novetat de la mostra, que se celebra aquest cap de setmana, és el canvi en la mecànica del Concurs al Tast d'Oli. Les modificacions s'han implementat amb l'objectiu de millorar-lo, donar-hi un nou impuls i, sobretot, difondre millor les marques i els orígens dels olis premiats en les diferents categories. Si fins ara calia esperar al darrer dia de la fira per conèixer-los, enguany ja s'exposen al públic des d'avui mateix a l'espai Àgora de l'Oli-Espai Gourmet. Aquí es concentraran la majoria d'actes d'aquest divendres, adreçats pràcticament tots als professionals del sector, amb jornades tècniques, conferències i una sessió de treball en xarxa per posar en contacte productors i distribuïdors. L'espai inclourà l'exposició d'olis, que estarà oberta al públic durant tota la fira.

Cal dir que l'activitat comercial, amb una trentena d'estands i una trentena més de parades d'artesania, es complementarà amb un atapeït programa d'activitats. En l'àmbit de la gastronomia, s'han previst diversos show cookings, degustacions, la mostra gastronòmica que ofereixen diversos establiments i la ruta de tapes, que s'allargarà dues setmanes més. Algunes de les cites ja són tot un clàssic, com ara el concurs d'allioli, el de llançadors de pinyols d'olives, el de plegadors d'olives i el d'olives posades casolanes.

En clau cultural, destaquen les demostracions d'oficis antics com el de llatar en pauma, cordar cadires o esquilar animals; la demostració d'elaboració d'aiguardent, exposicions com la de peces i atuells relacionats amb la cultura de l'oli, i la cantada de jotes versades, junt amb la ballada de la jota a plaça. Tampoc hi faltarà el tradicional sorteig del pes en litres d'oli per a algun afortunat visitant de la fira. Serà diumenge a la tarda, just després de l'entrega dels diversos premis, i servirà per tancar la mostra.

La fira

Del 26 al 28 de febrer als carrers de Jesús. Trobada de Grallers i Dolçainers, dia 27, a partir de les 18.30 h.

www.emdjesus.cat

La gralla i el tabal, el so de la fira

M.J.R.

Des del començament, la Fira de l'Oli de les Terres de l'Ebre inclou la Trobada de Grallers i Dolçainers dels Països Catalans. Enguany es farà el dia 27 i hi participaran vint-i-cinc grups arribats majoritàriament de les Terres de l'Ebre, però també del Matarranya, el Baix Maestrat i d'indrets catalans com ara Vila-seca, Sort i Ribes de Freser. La concentració de les colles serà a dos quarts de sis de la tarda davant l'escola de música i d'allí sortirà la cercavila que recorrerà els carrers del poble i el recinte firal. A les set de la tarda, a la plaça de la Creu, tindrà lloc un concert a càrrec de les colles assistents a la trobada. Dues hores després, els músics compartiran un sopar de germanor, previst amb prou temps per poder assistir al concert de folk que organitza la Colla de Gralles i Tabals de Jesús amb el suport de l'EMD. La cita serà a mitjanit al Casal Jesusenc i s'hi podrà escoltar la música de Folkatr3s, Sense Sal i el discjòquei OGT.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat