Crespo alerta que l'atur i les feines precàries creen els pobres del futur
El Parlament dóna veu a les entitats per primer cop en el ple d'emergència social
Reclamen “oblidar-se de les tiretes i guarir la pobresa amb polítiques valentes”
Conscient de la importància de parlar en el ple del Parlament, la portaveu de Pobresa Zero-Justícia Global, Teresa Crespo, no es va deixar res per dir, però va buscar la manera de no ofendre a ningú. Per primera vegada, en una sessió plenària hi parlava una persona, externa, no escollida en unes votacions. Crespo va fer especial èmfasi en una qüestió que veuen cada dia les entitats de trinxera: l'atur de llarga durada, les feines precàries i els treballadors amb sous baixos “estan construint la pobresa del demà”, va advertir. La solució, va plantejar Crespo, és “pensar en una altra economia que estigui al servei de les persones”.
La forta precarització del mercat laboral que ja fa ara que moltes famílies no arribin a final de mes, repercuteix en cotitzacions molt baixes que es con-vertiran en pensions que tampoc els permetran una vida digna, va exposar la també presidenta de les Entitats Catalanes d'Acció Social (ECAS) que ja havia estat molt crítica amb el govern de Mas, tot i presidir la seva comissió assessora en l'àmbit social. Ahir tampoc es va estar de criticar que el ple s'hagi anomenat d'“emergència social”. “No ens agrada la definició –va argumentar– , perquè no podem pensar només en superar l'emergència, sinó que cal un canvi cap a polítiques socials transformadores i amb visió de futur”.
A més de lamentar la precarització laboral, va denunciar un fracàs escolar del 22% que dobla la mitjana europea, va queixar-se dels desnonaments i va reclamar una ordenació del sistema de prestacions que en millori l'eficàcia. Va demanar que cap persona hagi de viure sense uns ingressos dignes –ja sigui amb una reforma de la renda mínima o amb l'activació d'una renda garantida– i va recordar que ho preveu l'Estatut. “No estic parlant de caritat, sinó d'un dret de ciutadania”, va defensar.
Tot plegat emmarcat amb un 20% de persones que estan sota el llindar de la pobresa i “injustícies”, com ara que una persona de Torre Baró, a Barcelona, visqui de mitjana 11 anys menys que una que viu a Pedralbes.
La secretària de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Pepa Muñoz, després de sentir les intervencions al ple al matí, va reclamar als polítics que passin a l'acció: “Tenim una ferida molt greu que es diu pobresa. Oblidem-nos de les tiretes i guarim-la amb polítiques valentes.”