Societat

Dos caçadors s'enfronten a dos anys de presó per enverinar mortalment 14 gossos al Bages

Els homes van repartir trossos de carn impregnada amb insecticida per provocar la mort d'animals salvatges que poguessin depredar la fauna que gestionaven

La Fiscalia demana 2 anys de presó per a dos caçadors de l'Associació Guardiolenca de Caça que haurien enverinat mortalment 14 gossos amb restes de carn impregnades amb un insecticida “molt nociu”. Els fets van tenir lloc des del març del 2012 i fins a l'octubre del mateix any, als termes de Castellfollit del Boix, Sant Salvador de Guardiola i Manresa.

Segons l'escrit del fiscal, els dos homes ho van fer amb l'objectiu d'evitar l'entrada dins els límits de l'Àrea Privada de Caça d'animals salvatges que poguessin depredar la fauna cinegètica que gestionaven, com ara el conill, la perdiu o el faisà. Per això, el fiscal els acusa d'un delicte contra la fauna i un altre continuat de danys. El judici tindrà lloc el proper dimarts 29 de març al Penal 2 de Manresa.

Els dos acusats són el president de l'Associació Guardiolenca de Caça i el seu assistent. Segons l'escrit del fiscal, els dos homes van escampar carn impregnada i macerada amb el producte químic ‘metamidofos', un plaguicida organofosforat “molt nociu per a la salut humana i per al medi ambient”, i que només es pot utilitzar de manera molt controlada en la investigació i en laboratoris en quantitats molt baixes.

L'objectiu dels dos caçadors, segons la Fiscalia, era el de protegir les espècies de caça que gestionaven, com ara el conill, la perdiu i el faisà. L'escrit destaca que ho van fer sense cap mena d'autorització i amb el propòsit de produir la mort del màxim número d'animals carnívors, protegits o no per llei. Per això, van col·locar esquers en diversos paratges, alguns d'ells a tocar de la zona controlada de caça de Montserrat i a escassos metres de la zona perifèrica de protecció del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat.

La seva acció va provocar la mort de 14 gossos i una guineu, tot i que aquesta última no ha pogut ser provada en la necròpsia. Set dels cans eren de particulars de la zona, i set més d'un caçador de l'associació que es van enverinar durant el primer dia de caça d'aquella temporada, a l'octubre del 2012.

En diverses ocasions, els agents rurals van comprovar que hi havia trossos de carn enverinats entre la vegetació de la zona i en terrenys dels voltants. Fins i tot, el 18 d'octubre del 2012, el Director de Serveis Territorials de l'Àrea de Medi Natural de la Generalitat de Catalunya va acordar la suspensió, amb caràcter immediat, de l'activitat cinegètica en aquella àrea privada de caça per tal de facilitar la restitució de l'àrea de situació prèvia a l'agressió.

A més dels dos anys de presó, el ministeri també demana la inhabilitació dels dos caçadors durant 3 anys, una multa de 4.800 euros i indemnitzacions de fins a 8.939 euros. El judici tindrà lloc el proper dimarts, 29 de març, al Penal 2 de Manresa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat