Societat

Els municipis catalans també s'ofereixen a acollir refugiats

L'ACM brinda la col·laboració de més de 900 ajuntaments al comissari europeu d'immigració i al president Puigdemont

L'oferta referma la proposta de la Generalitat d'acollir 4.500 persones que fugen de guerres

Fa mesos que les administracions catalanes juntament amb les entitats socials treballen en un pla per acollir de manera eficient persones refugiades de Síria i d'altres conflictes bèl·lics. Els ajuntaments són una de les peces més actives en aquesta col·laboració i així queda demostrat en la carta que el president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha fet arribar tant al comissari d'immigració europeu, Dimitris Avramópulos, com al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per comunicar-los que el món local “està preparat per acollir persones refugiades”.

“El municipalisme no dóna mai l'esquena a la realitat i a les necessitats de les persones i, menys encara, en situacions d'extrema necessitat”, subratlla Buch a la carta. I hi afegeix: “Creiem molt necessari actuar de manera immediata per donar resposta a aquesta necessitat, per això la nostra predisposició, acompanyada d'una petició perquè es gestioni aquesta situació d'una manera àgil i respectuosa amb els drets humans i els drets fonamentals de les persones.”

El missatge de l'entitat municipalista referma la proposta del president de la Generalitat de col·laborar en l'acollida de persones que han de fugir de conflictes bèl·lics i que ha indignat el govern espanyol. Puigdemont també va enviar fa pocs dies una carta al comissari d'Immigració, Interior i Ciutadania, Dimitris Avramópulos, per mostrar la disponibilitat de Catalunya a donar cobertura a 4.500 refugiats. “No només és un deure legal internacional, també és una obligació moral per a tots nosaltres”, va escriure Puigdemont en la missiva, en la qual explica al comissari europeu que el conseller d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Raül Romeva, s'encarrega d'aquesta qüestió.

Sense resposta oficial

Fonts del govern van indicar ahir que no tenen cap resposta oficial de l'Estat, tot i que la vicepresidenta espanyola en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, va aprofitar una roda de premsa després del consell executiu per carregar contra Puigdemont per haver-se ofert directament a Brussel·les amb l'argument que “Catalunya és una regió i no pot actuar tota sola”.

Qui sí que ha rebut resposta és l'Ajuntament de Barcelona, que també es va mostrar disposat a acollir un centenar de refugiats en un acord amb l'alcalde d'Atenes, Iorgos Kaminis. Dimecres al vespre, l'alcaldessa, Ada Colau, va rebre la resposta negativa de l'administració espanyola . La raó que planteja el govern Rajoy és que les competències pertanyen a l'administració espanyola. L'Estat hauria d'acollir, en el marc de repartiment liderat per la Unió Europea (UE), 17.000 refugiats, però només consta que n'han arribat 18.

Comitè per a l'acollida

En vista de la inacció de la UE i també dels estats, l'ACM proposa als ajuntaments associats que reenviïn la carta oferint la seva col·laboració al president de la Generalitat i al comissari europeu responsable d'immigració. Molts ajuntaments ja van aprovar al setembre una moció de suport a l'acollida de població refugiada promoguda pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i les entitats municipalistes. Aquesta entitats municipalistes seran avui en la reunió del comitè per a l'acollida de persones refugiades que se celebrarà al Palau de Pedralbes i a la qual assistiran quatre consellers i l'alcaldessa de Barcelona.

18
refugiats
han arribat a l'Estat en la quota de distribució de la UE. El compromís del govern Rajoy era de 17.000.
90
refugiats
aniran a viure aquesta setmana a la Casa Bloc. Són sol·licitants d'asil que ja es troben a Barcelona.
3
entitats
s'encarreguen de gestionar la Casa Bloc: Creu Roja, Accem i la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat.

Tres camions amb ajuda humanitària, cap a Grècia

Tres camions amb productes de primera necessitat sortiran aquesta setmana des de Catalunya cap als camps de refugiats de Grècia. Tones de roba, productes d'higiene i utensilis per a nadons formen part del carregament que s'ha recollit gràcies a una campanya impulsada pel Rebost Solidari de Cerdanyola del Vallès i l'Associació Hedes, de Figueres (Alt Empordà), en què també han participat molt activament els Bombers de Catalunya.

De moment, sortirà un camió cap al camp de refugiats d'Idomeni, a la frontera entre Macedònia i Grècia. És un tràiler amb roba, bolquers, joguines i estris per a nadons que conduirà un camioner de manera voluntària i que està en espera dels últims permisos per entrar a Grècia.

Està previst que dos més surtin de Terrassa i Cerdanyola del Vallès. “Els Bombers han tingut un paper clau en l'èxit de la iniciativa, perquè a més de fer-ne difusió han ofert les seves instal·lacions per ordenar i encabir el material”, va dir ahir el coordinador del Rebost Solidari de Cerdanyola, Daniel Bañuls. Ara necessiten magatzems i més camions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.