Les dificultats del dret d'asil, a debat
La crisi dels refugiats i la seva acollida a Catalunya va encetar ahir el cicle de debats organitzat per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i l'Associació Catalana de Sociologia (ACS). En la conversa hi van participar els investigadors de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Blanca Garcés i Lorenzo Gabrielli, que van exposar els principals desafiaments als quals s'enfronta la comunitat europea davant la crisi humanitària dels refugiats.
En primer terme, Gabrielli va explicar els mecanismes de control que imposa la Unió Europea (UE) per impedir que immigrants puguin accedir a territori europeu, com ara els acords que alguns dels estats membres de la Unió signen amb els països del nord d'Àfrica per supervisar les fronteres. Gabrielli va insistir en el fet que l'entrada irregular d'immigrants per les fronteres és un fenomen constant des de l'última dècada del segle passat. “L'arribada de refugiats sirians a Europa no és cap sorpresa ni és una crisi inesperada”, va remarcar l'investigador. D'altra banda, Blanca Garcés va denunciar que la via d'asil a l'Estat espanyol és complexa i inaccessible per a la gran majoria. D'entrada, a molts d'ells no se'ls permet demanar la sol·licitud i a aquells a qui sí que se'ls permet els és denegada en més d'un 60% dels casos. A més, els dos investigadors van posar èmfasi en el paper fonamental que l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya han tingut per encapçalar la iniciativa d'acollida de refugiats davant les negatives del govern espanyol. “El paper dels ajuntaments i les comunitats autònomes ha estat purament simbòlic, però no per això menys important”, va afirmar Garcés. Tant el govern municipal de la capital catalana com el de la Generalitat han manifestat la seva voluntat d'acollir refugiats de forma immediata.
El cicle es compon de vuit debats que es duran a terme del març al juny i del setembre al desembre del 2016 amb l'objectiu de presentar els resultats de l'anuari Societat Catalana 2014-2015.