Societat

Endesa renova la xarxa d'alta tensió al parc de Sant Llorenç utilitzant drons

Canvia 8,7 quilòmetres de la línia sense malmetre terreny amb maquinària pesant i respectant la fauna i flora

Utilitzarà els aparells en zones delicades

Endesa ha utilitzat per primera vegada els drons o multicòpters per fer els treballs de renovació de 8,7 quilòmetres de la línia d'alta tensió entre Manresa i Terrassa que creua l'espai protegit del parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Aquesta és una tecnologia que la companyia anirà desenvolupant a partir d'ara en totes les zones d'accés complicat o que requereixen una especial protecció per motius mediambientals i un actuació menys agressiva en el territori. Ahir els responsables de la companyia van fer una demostració dels treballs que han dut a terme utilitzant els drons en aquesta línia entre els mesos d'octubre i gener, en coordinació amb la Diputació de Barcelona i la direcció del parc natural.

L'actuació ha suposat una inversió de 247.000 euros amb l'objectiu de reforçar la xarxa i millorar les connexions renovant fins a 20,6 quilòmetres de la línia que transcorre per sis municipis del Bages i el Vallès Occidental. Manel García, responsable de les línies d'alta tensió de la divisió oriental d'Endesa, explica que aquesta tècnica permet “minimitzar l'impacte sobre el territori” sense haver de fer tales d'arbres ni obrir camins utilitzant maquinària pesant.

Els drons utilitzat tenen de quatre a sis hèlixs, funcionen amb dues bateries i tenen una autonomia portant pes d'uns deu minuts que els permet fer entre tres i vuit quilòmetres. El canvi de cables es fa enganxant un fil de niló amb un contrapès al dron desplaçant-lo d'una torre a una altra, que és on posteriorment s'enganxen els cables elèctrics sense haver de trepitjar terra. Les aeronaus poden funcionar automàticament introduint-hi les coordenades de posició. Endesa ja fa un temps que els utilitza també per revisar l'estat de la xarxa en indrets de difícil accés enregistrant-ne imatges.

LA FRASE

L'ús de drons permet minimitzar l'impacte sobre el terreny, la vegetació i la fauna
Manuel García
Responsable de línies d'alta tensió de la Divisió Oriental

LA XIFRA

8,7
quilòmetres
són els que s'han canviat utilitzant drons dins el parc dels 20,6 quilòmetres renovats.

Un sistema menys agressiu i respectuós amb les aus

L'utilització de drons permet reduir l'ús d'helicòpters en algunes operacions de reparació i retirada de material que són més invasives, tot i que en aquest cas se'n van haver de fer servir per desballestar onze bases de ciment i dues torres metàl·liques que havien quedat en desús de la línia de 20,6 quilòmetres. El director del parc natural de sant Llorenç del Munt i l'Obac, Àngel Miño, reconeixia ahir que els drons són un sistema amb “un impacte a l'avifauna inferior” en una zona amb presència d'espècies sensibles i escasses com l'àliga cuabarrada, l'àliga daurada o voltors. Per aquest motiu els treballs s'han fet amb permisos especials tenint en compte l'època de nidificació i sota la supervisió de la direcció del parc. Miño també va destacar el guany que significa no haver de fer malbé vegetació autòctona ni la massa boscosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Raül Balam
Xef del ‘Moments’ de l’Hotel Mandarin Oriental de Barcelona (2 estrelles Michelin)

“El meu plat preferit és patata amb col i bacallà de Sant Pol”

Barcelona

Gastronomia catalana, la que ho aprofita tot

Barcelona
Joan (Nani) Mora
Cap de l’oposició d’ERC a Sant Andreu de Llavaneres

“Veiem com tot el que tenia la marca d’ERC s’està aturant”

Sant Andreu de Llavaneres
ADMINISTRACIONS

El Maresme se sent exclòs del pla de barris

MATARÓ
ciència

Asfalt autoregeneratiu i altres avenços tecnològics per a més seguretat a les vies

Tarragona
gastronomia

Cinc restaurants, un menjador escolar i dues escoles de cuina, a l’Slow Food

sant sadurní d’anoia

Un pèsol per col·locar

sant andreu de llavaneres
Societat

Es presentarà una moció al ple per parlar de l’alberg de Badalona

Badalona
ADMINISTRACIONS

L’Ajuntament de Lleida serà part en la causa dels robatoris a l’Horta

LLEIDA