Bolets que curen o que maten

En una exposició al Morell se n'exhibeixen més de dues-centes espècies

Hi ha bolets que curen, bolets que maten i bolets que ni tan sols són comestibles. Ho saben molt bé els de l'associació Tocats del Bolet, del Morell, creada el 1995, que aquest cap de setmana, per quinzè any consecutiu, presenten una exposició amb més de dues-centes espècies. «Una cinquantena són comestibles, una trentena són verinoses, i la resta no són comestibles, però n'hi ha tres o quatre que són mortals», afirma Francesc Villanueva, president de l'associació, membres de la qual, per poder reunir tantes espècies en tan sols dos dies, han anat aquesta mateixa setmana a diversos boscos situats en un radi de tres-cents quilòmetres al voltant del poble.

Els organitzadors s'han preocupat de donar una bona impressió als visitants –se n'esperen entre dos i tres mil–, i han tingut una cura especial en la distribució de les espècies: «Ens hem preocupat especialment de la decoració: l'exposició és quasi un pessebre», apunta Villanueva, que va especialitzar-se en el món dels bolets quan, ara fa trenta anys, va intoxicar-se a conseqüència d'haver ingerit uns xampinyons que va collir i que no eren comestibles. Entre altres motius, és per aquesta raó que l'exposició insisteix en la cautela que s'ha de tenir a l'hora de triar un bolet al bosc. Amb tot, «molta gent s'interessa més per saber on poden trobar-ne. Llavors sempre els dic: ‘a la muntanya'», sentencia Villanueva, que troba acceptable que s'estudiï la idea de posar restriccions per accedir al bosc. «Amb tant de vandalisme «gairebé que es fa necessari», conclou l'expert boletaire.

«El bosc està molt humit i serà una bona temporada»

a.e

Els boletaires esperen amb ganes la setmana vinent. «Serà la millor; ha plogut molt aquests últims dies», argumenta Francesc Villanueva, que ja es prepara per sortir a caçar algunes de les espècies més abundants als boscos de les comarques de Tarragona, com ara l'ou de reig, el sureny i el fredolic. «El bosc està molt humit i serà una bona temporada», afirma el president de Tocats del Bolet coneixedor de les propietats terapèutiques dels bolets i de l'afició dels catalans d'anar a caçar bolets. «A Catalunya és on hi ha més bolets, però també és on hi ha més gent que en busca, igual que al País Basc. Per això molts arriben fins a al pirineu aragonès», explica el president de l'associació morellenca de boletaires.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Quaranta pobles participen a la segona trobada de municipis sense fronteres

bàscara

Entra en funcionament una nova línia de bus que va a la platja

El Prat de Llobregat
Llagostera

Quarta avaria de la setmana a la xarxa d’aigua potable de la Font Bona

Llagostera

Acció de protesta contra la botiga de bicicletes a l’antic teatre Odèon

girona

Retards al corredor sud de Rodalies per una incidència tècnica

Castelldefels

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya
La monarquia
Lluís Simon

‘Tornen’ els Borbons

LA CRÒNICA

“Girona no s’acaba al carrer del Carme”

religió

Entrellaçant cristianisme i catalanitat

Barcelona