Societat

Dinou grups transformaran Ciutadilla en vila medieval

La Trobada de Grups de Recreació Medieval de Catalunya escenifica, amb el castell de fons, la vida diària de l'edat mitjana. Un total de 186 especialistes convertiran Ciutadilla en una vila medieval

Entre dues valls, la del Corb i la del Boixeró, hi ha el majestuós poble de Ciutadilla. Amb més de mil anys d'història, des de l'any 2003 recrea el dia a dia del que va ser en un temps llunyà l'època medieval. D'aquesta manera, Ciutadilla torna aquest cap de setmana a viatjar en el temps, fins a l'edat mitjana. Els seus carrers i en especial el seu castell s'ompliran de joglars, trobadors, soldats hospitalers i artesans. Un total de dinou grups de recreació històrica, provinents principalment de Catalunya i Aragó, però també de Madrid i el País Basc, portaran a la localitat de l'Urgell un total de 186 especialistes capaços de transformar Ciutadilla en una autèntica vila medieval. Es podran veure espectacles de foc i dansa, tallers de tir amb arc i lluita d'espases.

Com a novetat, enguany l'espectacular Setge al Castell tindrà lloc el diumenge al migdia. “Enguany hem apostat per moure un dels actes més representatius de la trobada, per tal d'incentivar que la gent també vingui a Ciutadilla el diumenge”, explica l'alcalde de la població, Òscar Martínez. Aquesta activitat, que tradicionalment s'ha dut a terme el dissabte a la tarda, es podrà contemplar enguany diumenge al migdia. “No sabem com resultarà l'experiència, és qüestió de provar-ho i prendre nota per l'any vivent”, valora Martínez.

També cal remarcar que aquesta edició incorpora una demostració de tir amb trabuquet a la zona del campament, un contacontes infantil que anirà recorrent la fira d'artesans i una cercavila amb els Gegants Tararots i els Grallers de Tàrrega. A més, tots els dies es podrà passejar lliurement per la fira d'artesans, on es podran comprar i degustar tot tipus de productes. El públic podrà participar de franc en tots els tallers, danses i cercaviles. Segons els organitzadors, entre 4.000 i 5.000 persones podrien passar per la festa al llarg del cap de setmana, “una xifra inferior a la de les trobades que encadenen tres o quatre dies festius, pel pont de l'1 de maig”.

Més dades

29 i 30 d'abril i 1 de maig. Dissabte i diumenge, recreació de la vida en un campament medieval. Setge al Castell, diumenge, a les 12.30 h.

www.ciutadillamedieval.cat

El millor mirador de l'Urgell i altres espais

M.J.R.

La trobada es desenvolupa en cinc localitzacions principals: el carrer Major, les places de l'Església, Major i del Marquès, i el castell, el millor mirador de l'Urgell. En aquest emplaçament es recrearà com era la vida en un campament medieval, s'instal·larà la taverna i s'hi faran els actes d'obertura de la festa. Allà mateix, avui al vespre, l'espectacle de teatre i dansa ‘Ritual del foc purificador', de la companyia Saltimbankis, donarà pas a la fugida de les bruixes i l'enlairament dels esperits del foc.

Els artesans ocuparan el seu espai a la plaça Major, al mateix emplaçament on dissabte a la tarda tindrà lloc la demostració de lluita amb espases. El dinar i el comiat de les tropes es farà a la plaça del Marquès, mentre que del carrer Major sortiran les cercaviles de diumenge, amb els gegants i els grallers, i de dissabte al matí, amb el grup Els Joglars de l'Ebre.

“El programa de la trobada no és ni molt menys tancat, sovint el visitant troba baralles per una bossa de monedes, per una empenta, per quelcom que s'ha dit. Són especialistes que s'engresquen i de manera espontània ofereixen al públic molt més del que s'esperava”, explica Òscar Martínez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Recerca a l'abast de tothom

Barcelona
biologia

Comptar i identificar papallones, un clàssic pioner que encara creix

DEMOGRAFIA i visió per computació

Ajudar els ordinadors a crear una xarxa social dels avantpassats

etnografia

Estudiar els pastors actuals per entendre la ramaderia del neolític

contaminació Acústica

Pla per controlar el soroll de l’oci nocturn a les places de Gràcia

ecologia

Detectius als boscos per calibrar la sequera

LA CRÒNICA

Contenidors i senglars a Montjuïc

oceanografia

Surfistes, bussos i banyistes al rescat del mar

Frederic Bartumeus
Biòleg impulsor del projecte Mosquito Alert

“La ciutadania pot ser a tot arreu”

Blanes