Societat

L'Ajuntament de Maçanet de la Selva repartirà aigua envasada als veïns de Residencial Park

Des del 2 d'abril els residents a la zona no poden consumir aigua de l'aixeta perquè no és potable

L'alcalde insta l'empresa adjudicatària a posar-hi remei i amenaça amb intervenir el servei de subministrament

L'Ajuntament de Maçanet de la Selva començarà a repartir a partir de dimarts de la setmana que ve aigua embotellada als veïns de la urbanització Residencial Park perquè l'aigua de l'aixeta no és potable.

El problema s'arrossega des de 2013. En diverses ocasions, les analítiques han alertat que l'aigua canalitzada és massa tèrbola i que supera els nivells de ferro i manganès, entre d'altres.Els veïns n'estan tips perquè, fins i tot, l'aigua els espatlla calderes i electrodomèstics.

L'últim episodi s'ha produït aquestes darreres setmanes. Des del 2 d'abril, els veïns no poden consumir l'aigua perquè no és potable. Les darreres analítiques de l'Agència de Salut detecten concentracions molt elevades de ferro, manganès i alumini i valors de terbolesa per sobre del que estableix la normativa.

Aigua envasada

Davant aquesta situació, el consistori ha decidit subministrar gratuïtament aigua embotellada a les famílies que viuen a la urbanització, on hi ha 1.700 comptadors censats.

El repartiment començarà la setmana vinent i es farà dimarts i divendres a l'entrada de la urbanització de les 11h a les 13h. Un camió de la brigada municipal es desplaçarà per repartir les garrafes de 6,25 litres. Cada veí, que tindrà dret a endur-se dues garrafes cada vegada, haurà de mostrar el DNI i el rebut de l'aigua per dur un control i comprovar que viu a la urbanització.

Ultimàtum a l'empresa

L'alcalde, Antoni Guinó, remarca que l'Ajuntament no és responsable del subministrament ja que, en el seu dia, el promotor de la urbanització el va subcontractar a l'empresa Rec Madral. Ara bé, sí que alerta que tenen “l'obligació” de solucionar un problema que, segons diu, fa massa anys que dura.

L'alcalde explica que des de l'Ajuntament han instat diverses vegades Rec Madral a fer millores a la xarxa i l'empresa ha assegurat que aplicarà tractaments i farà obres.

Ara, tips d'esperar, l'alcalde, Antoni Guinó, amenaça amb fer un pas més i intervenir el servei i prestar-lo directament si no veuen resultats en un termini de deu dies a partir de dimarts vinent.

“No pot ser que al segle XXI els veïns pateixin durant anys aquest problema i que anem a pitjor, les darreres analítiques són desorbitades”, ha assenyalat. “Ja poden dir que faran i faran però si no veiem cap resultat prendrem mesures”, amenaça.

El departament de Salut ja ha comunicat a l'empresa i al consistori que no farà més analítiques fins que comprovi que Rec Madral ha fet millores a la xarxa. “Tant Salut com nosaltres ens hem gastat molts diners analitzant l'aigua durant anys”, lamenta Guinó.

Per dimecres que hi ha convocada una reunió amb els advocats contractats per l'Ajuntament per estudiar alternatives. “La situació és molt greu, les analítiques cada vegada surten pitjor i nosaltres hem de garantir que els veïns tenen aigua de qualitat, ja que la paguen”, ha sentenciat.

Pla per garantir la qualitat de l'aigua

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) habilitarà una línia d'ajuts de 10 milions d'euros per garantir aigua de qualitat a municipis amb problemes d'abastament. Així ho ha anunciat aquest dimecres el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. L'ACA obrirà la convocatòria la setmana vinent. “Volem injectar molts recursos per garantir l'abastament d'aigua, en quantitat i qualitat, al conjunt del país”, ha subratllat. Pel conseller, garantir l'abastament és “una peça fonamental” per a l'estat del benestar i la “cohesió territorial”.

La nova línia d'ajuts proposa millorar la qualitat de l'aigua als municipis que tenen fonts de proveïment contaminades per factors diversos, així com solucionar els problemes de desabastament dels municipis que en anys de sequera necessiten el suport de camions cisterna, un fet que pot afectar 25 municipis i més de 35.000 persones. A més, també s'ampliaran i diversificaran les fonts de captació d'aigua per evitar que la dependència d'una única font de proveïment condueixi a situacions de desabastament.

La convocatòria forma part d'un pla d'acció plurianual que tindrà continuïtat els propers dos anys i que suposarà una inversió de 30 milions. “Hem exprimit al màxim la subvenció de l'abastament per facilitar la tresoreria als ajuntaments petits”, ha exposat a la presentació el director de l'ACA, Jordi Agustí.

El pla d'ajuts presenta canvis respecte convocatòries anteriors. Les obres subvencionades es podran executar en un període més ampli de l'habitual (des de l'1 gener del 2016 fins a l'1 de novembre del 2018). El Govern assegura que els criteris i els imports de la subvenció (població i consum d'aigua) garanteixen una distribució “equilibrada i equitativa” dels recursos.

Per això, es descomptarà una aportació mínima a càrrec del beneficiari de 300 euros per cada 1.000 metres cúbics consumits en baixa anualment. L'excedent de la inversió serà subvencionable amb un percentatge en funció de la població i no es podran atorgar més de 500.000 euros per sol·licitud ni per municipi.

Es donaran més facilitats econòmiques per fer les actuacions més viables i facilitar una major liquiditat als ajuntaments. Per exemple, es podran pagar les subvencions en base a les certificacions d'obra i les factures encara que no hagin estat efectivament pagades a l'empresa contractada.

Com a complement dels ajuts, actualment l'ACA té oberta una línia de subvencions per cofinançar les despeses extraordinàries, realitzades pels ens locals, pel transport d'aigua destinada a l'abastament de població mitjançant vehicles cisterna. L'import destinat a aquesta convocatòria és de 180.000 euros. L'ACA preveu una segona convocatòria per la resta de l'any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia