Societat

Pinya més segura

Els Castellers de Sants van provar ahir una soca de folre amb braços amunt

Volen evitar possibles lesions al cap i a les cervicals

Aug­men­tar la segu­re­tat i la pre­venció de lesi­ons sem­pre ha estat en el punt de mira dels Cas­te­llers de Sants. Si fa 11 anys van sor­pren­dre el món cas­te­ller en posar un casc de taekwondo a l'aixe­ca­dor i l'enxa­neta –va ser el tret de sor­tida per al desen­vo­lu­pa­ment del casc–, ahir van pre­sen­tar a plaça una manera de tan­car la pinya en les cons­truc­ci­ons fol­ra­des que han bate­jat com a soca a l'antiga. Ho van fer en un 2 de 8 amb folre, en la diada de la colla. L'objec­tiu és pro­te­gir els mem­bres del peu que no estan sota el folre d'un pos­si­ble impacte directe al cap i al cla­tell.

Tres lesi­ons cer­vi­cals en mem­bres que esta­ven en aquests llocs van encen­dre les alar­mes dels bori­nots. “Volíem saber si hi havia la pos­si­bi­li­tat de millo­rar la segu­re­tat en aques­tes posi­ci­ons”, explica Pere Cam­provín, cap de pinyes dels Cas­te­llers de Sants. I imme­di­a­ta­ment van començar a estu­diar-ho.

Tra­di­ci­o­nal­ment els cas­te­llers que for­men part de la soca dels cas­tells fol­rats es col·loquen amb els braços abai­xats, pres­si­o­nant el pit con­tra l'esquena del de davant per evi­tar que la cons­trucció s'obri. Això pro­voca que els mem­bres que no estan sota el folre tin­guin el cap i el cla­tell des­pro­te­git. En els cas­tells sense folre la posició és dife­rent. Els mem­bres s'ali­neen en fila i aixe­quen els braços per damunt del com­pany de davant, pro­te­gint millor les dues parts en qüestió.

El que pro­po­sen els de Sants és un sis­tema mixt. Els cas­te­llers que estan sota el folre con­ti­nu­a­ran amb la mateixa posició i els altres alçaran els braços. “Els pri­mers cas­tells amb folre del segle XX duien els braços amunt i ens vam pre­gun­tar per què van can­viar-ne el mètode.” La con­clusió a què van arri­bar és que els que estan al nucli és millor que tin­guin els braços avall, ja que faci­lita la col·locació dels peus dels de dalt. En canvi, la posició exte­rior “no afecta nega­ti­va­ment ni la pinya i ni el cas­tell”.

El punt d'inter­secció entre els dos sis­te­mes va pre­sen­tar pro­ble­mes. Els dos pri­me­res cor­dons exte­ri­ors no poden esti­rar els braços cor­rec­ta­ment perquè el folre els ho difi­culta. “Com en l'arqui­tec­tura, ajun­tar dos cos­sos és la part més difícil.” I van haver d'inno­var. Els cas­te­llers que ocu­pen aquesta posició hau­ran de ser més alts que els de davant per recol­zar al cla­tell els avant­braços ple­gats. Això implica més “com­ple­xi­tat orga­nit­za­tiva”, que els cas­te­llers s'adap­tin a la nova posició i molta gent en l'assaig.

Un cop superada la prova, més colles s'hau­rien d'impli­car en l'estudi, exe­cu­tar el 2 de 8 amb aquest mètode i treure'n con­clu­si­ons. “És el millor sis­tema que hem tro­bat, però estem oberts a qual­se­vol inno­vació.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.