la contra

Flequers, formatgers i Ferran Adrià

El Teatre Nacional va ser el marc ahir del fòrum Tàstum, que aplega tots els sectors alimentaris

Dels mestres artesans a la cuina d'avantguarda, passant per les empreses d'innovació tecnològica agrària, els divulgadors i els distribuïdors dels productes de casa nostra. Per al Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, tots ells són part d'un gran patrimoni, el de la gastronomia catalana, i mereixedors d'un reconeixement en forma d'un dels premis Tàstum, un certamen que el departament va estrenar l'any passat i que ahir va celebrar la segona edició d'aquest fòrum agroalimentari. Perquè Tàstum, més que únicament uns premis, vol esdevenir un punt de trobada de tots els agents implicats en el procés que permet que mengem cada dia, des dels productors fins als distribuïdors. «Uns operadors que tradicionalment s'han ignorat», segons va assegurar ahir el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena. Els productes catalans són molt bons, va defensar, però cal que el consumidor així ho entengui i que els sectors implicats, al seu torn, s'entenguin entre ells.

Amb aquesta filosofia, ahir es va celebrar al Teatre Nacional de Catalunya el Tàstum amb un debat entorn de les tendències en el consum, el model de comercialització i la necessitat de col·laboració entre fabricants i distribuïdors. Paral·lelament, el públic interessat en qüestions més pràctiques va poder passar per algun dels tallers en què es mostrava l'ofici de carnisser, cansalader, flequer, pastisser i xurrer. La jornada va concloure amb el lliurament dels premis Tàstum, un acte que va estar amenitzat per Teatre de Guerrilla.

La representació del món agroalimentari va ser àmplia: es va reconèixer amb diplomes 59 mestres artesans alimentaris: 18 pastissers, 18 flequers, 17 cansaladers xarcuters, quatre xurrers i dos formatgers. Pel que fa als premis, que arribaven als 6.000 euros, es va guardonar el millor jove artesà alimentari –el pastisser Joan Muntada–, la innovació tecnològica agrària –Rovira CB– i la innovació a l'agroindústria –l'Ajuntament de Barberà de la Conca pel Viver Comarcal de Celleristes–. Els premis Vinya i Vi van tenir tres apartats: l'enologia –va recaure en Ester Nin, coresponsable entre altres del Clos Erasmus–, la producció –al Celler de Capçanes– i la distribució i comercialització –per a Quim Vila, gerent de la botiga Vila Viniteca i gran difusor del món dels vins–. El premi Difusió va recaure en Pere Tàpias i l'especial del jurat, en un xef que ha portat la cuina catalana més enllà de qualsevol frontera: Ferran Adrià.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES