Societat

cultura

museus

Recta final per al centre de Fumanya

El Consorci de la Ruta Minera espera poder obrir al públic el centre d'interpretació del jaciment entre l'hivern d'aquest any i la primavera del vinent

L'edifici està acabat, però falta construir-hi el museu a l'interior

El centre d'interpretació del jaciment paleontològic de Fumanya estarà totalment enllestit la primavera del 2017. Si més no, aquesta és la previsió del gerent del Consorci de la Ruta Minera, Carles Pastor. “Les obres de l'edifici estan acabades. Ara, des de fa uns mesos, estem planejant la construcció de l'exposició que hi haurà dins l'edifici”, assegurava.

El gerent del consorci
hi afegia: “Els propers mesos, s'adjudicarà la museografia del centre a l'empresa que s'encarregarà de les obres de l'exposició, de manera que esperem poder obrir l'edifici al públic entre l'hivern vinent i la primavera del 2017, aproximadament.” Un cop es pugui visitar, el centre serà gestionat des del Museu de les Mines de Cercs de Sant Corneli.

Pastor ha definit el centre d'interpretació de Fumanya com “un projecte que pretén explicar d'una manera senzilla i entenedora com era el Berguedà fa més de 65 milions d'anys a partir de la reconstrucció dels diversos fòssils que s'han trobat a la zona i que permeten fer-se una idea de quin era l'escenari aleshores”. El gerent del consorci hi ha afegit que “l'exposició relacionarà tres grans aspectes del jaciment: la geologia, la paleontologia i la mineria”: “En primer lloc, la geologia explicarà per què avui dia veiem les petjades en posició gairebé vertical. La paleontologia servirà per corroborar l'existència d'aquest tipus d'espècies a la zona fa milions d'anys. I, finalment, la mineria reflectirà el treball d'explotació que s'ha fet a la mina a cel obert per arribar a l'estrat dels dinosaures.”

Unes obres eternes

La inauguració del centre d'interpretació serà el resultat de molts anys d'inversions i treball. El consorci preveia poder obrir
el centre al públic l'any 2011, però les obres es van endarrerir i la posada en marxa del projecte, també. “S'ha anat avançant, però depeníem del pressupost que ens donaven el Ministeri d'Indústria i la Diputació. Hem de tenir en compte que som ajuntaments petits i no s'hi pot fer una gran inversió de cop. S'ha de fer al ritme que l'estructura permet”, explica Pastor.

A més, segons el mateix gerent, “l'edifici és en un lloc singular –enmig de la mina a cel obert–, de manera que la construcció s'ha hagut de fer amb molta cura i seguretat”. La gràcia del futur centre d'interpretació és l'espectacularitat que suposa que sigui just davant la paret de les petjades de dinosaure.

L'esllavissada no afectarà la construcció del centre

El despreniment de la setmana passada d'una part del jaciment paleontològic de Fumanya es va produir just davant de l'edifici del centre d'interpretació. Tot i això, segons el gerent del Consorci de la Ruta Minera, Carles Pastor, “les obres seguiran al mateix ritme que fins ara”. “Tenim fe que l'esllavissada serveixi per preservar la resta de petjades que encara hi ha al jaciment.” En aquest sentit, Pastor va dir que, “tot i que se n'ha perdut una part important, hi continua havent petjades a cel obert, de manera que el centre d'interpretació hi seguirà fent la funció que està prevista”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia